Το επάγγελμα στο οποίο αναδείχθηκε πρώτος, ανάγεται στην αρχαιότητα και υπηρετεί μέχρι σήμερα, ένα από τα περισσότερο εμβληματικά προϊόντα της Ελλάδας.
Ο 27χρονος Αλέξανδρος Μπουζίκας, από τη Θεσσαλονίκη είναι ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2017. Όπως διηγείται στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν παιδικό του όνειρο να δοκιμάζει κρασιά.
«Η οικογένειά μου δεν έχει καμία σχέση με αμπέλια. Μάλλον έβλεπα τους γονείς μου να πίνουν το κρασάκι τους και μου άρεσε όλη αυτή η διαδικασία». Χρειάστηκε όμως, να περάσουν κάποια χρόνια και μετά από σπουδές στη γραφιστική, για να κάνει τα πρώτα βήματα στη διαδικασία γνώσης του κρασιού.
«Στα 24 πήρα ξαφνικά την απόφαση ότι εμένα μου αρέσει αυτός ο κλάδος και θέλω να τον μάθω. Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα, άρχισα μαθήματα στην εταιρεία «Genius in Gastronomy» του Γιώργου Λούκα. Ξεκίνησα το πρώτο σεμινάριο, μου άρεσε, συνέχισα με το δεύτερο. Τότε συνάντησα, τον οινοχόο Αποστόλη Πλαχούρα, που μου πρότεινε να κάνω την πρακτική μου δουλεύοντας στο Danai Beach Resort & Villas, στη Χαλκιδική. Κάπως έτσι ξεκίνησα να μπαίνω σε αυτό το χώρο ως επαγγελματίας και όχι, πλέον μόνο ως οινόφιλος».
Μέσα σε λίγα χρόνια, με προσωπική δουλειά και τη στήριξη αυτών των δύο ανθρώπων, οι οποίοι, όπως λέει ο Αλέξανδρος, τον έχουν βοηθήσει πολύ, κατόρθωσε να διακριθεί σε έναν χώρο που απαιτεί πολλές γνώσεις. «Ήταν αρκετά δύσκολος ο διαγωνισμός. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση. Γενικά, προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος. Λένε, ότι είμαι πολύ καλός στην τυφλή γευσιγνωσία, στο να αξιολογώ δηλαδή, τι υπάρχει μέσα στο ποτήρι, χωρίς να το γνωρίζω. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα προσόν που άλλοι το κατακτούν αργότερα. Λένε επίσης, ότι είμαι πολύ καλός στην επικοινωνία με τον κόσμο και στο σέρβις», απαντά ο Αλέξανδρος στην ερώτηση σχετικά με τα προσόντα που έχει και τα οποία τον βοήθησαν να αναδειχθεί ως ο καλύτερος οινοχόος.
Η επικράτησή του στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το επάγγελμα του οινοχόου έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες, όπως κι εμείς, για να αναδείξουν αυτό που κάνουν, να δείξουν ότι είναι μια σοβαρή δουλειά και για την εστίαση αλλά και για το εμπορικό κομμάτι του κρασιού. Δεν υπάρχει όμως μεγάλη αναγνώριση. Πολλοί νέοι άνθρωποι, έχουμε όρεξη και θέλουμε να δείξουμε ότι το επάγγελμα του sommelier είναι σημαντικός παράγοντας στην προώθηση του ελληνικού κρασιού».
Ο Αλέξανδρος περιγράφει με πάθος τη δουλειά του στο ξενοδοχείο, που θα συνεχιστεί για τρίτη σεζόν: «Είμαι πολύ χαρούμενος όταν έρχεται κόσμος και μας ρωτάει για το κρασί που θα επιλέξει. Υπάρχουν λίγοι Έλληνες που γνωρίζουν αλλά ζητούν να μάθουν από εμάς. Όσο για τους ξένους τουρίστες, θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικά κρασιά αλλά γνωρίζουν μόνο μια -δυο ελληνικές ποικιλίες, οπότε πέφτει το βάρος στους ώμους μας να τους ξεναγήσουμε στον ελληνικό αμπελώνα». Στο Danai, ο Αλέξανδρος, συνεργάζεται επίσης, – εκτός από τον Αποστόλη Πλαχούρα- με τον Θεολόγο Πλακόπουλο, που αναδείχθηκε δεύτερος στο διαγωνισμό για τον καλύτερο οινοχόο.
POST A COMMENT.