Κινεζικό ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο θα αναλάβει την παγκόσμια ηγεμονία, αν χρειαστεί

kinaTeixos3

Η Κίνα δεν επιθυμεί την παγκόσμια ηγεμονία αλλά μπορεί να αναγκαστεί να αναλάβει αυτό τον ρόλο αν άλλοι εγκαταλείψουν αυτή τη θέση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος κινέζος διπλωμάτης, μετά τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη ομιλία του, ότι θα θέσει την «Αμερική πρώτα».

Ο Τζανγκ Τζουν, γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνών οικονομικών (σχέσεων) του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια μιας συζήτησης με ξένους δημοσιογράφους για την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελβετία την προηγούμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Σι περιέγραψε την Κίνα ως ηγέτιδα ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου όπου μόνο η διεθνής συνεργασία μπορεί να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα.

Μερικές ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, ο Σι κάλεσε επίσης τις χώρες να αντισταθούν στον προστατευτισμό, στέλνοντας μήνυμα για την επιθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Μιλώντας περισσότερο για το θέμα αυτό, ο Τζανγκ είπε πως η Κίνα δεν προτίθεται να επιδιώξει παγκόσμια ηγεμονία.

«Αν κάποιος έλεγε ότι η Κίνα παίζει έναν ηγετικό ρόλο στον κόσμο, θα έλεγα ότι δεν είναι η Κίνα που σπεύδει στο προσκήνιο αλλά μάλλον οι ηγέτες που έχουν παραμερίσει αφήνοντας τη θέση στην Κίνα», είπε ο Τζανγκ.

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.