Πολικό ψύχος στην Αθήνα από σήμερα το βράδυ

kakokairia

Πολικό ψύχος, θυελλώδεις άνεμοι, που θα πνέουν ακόμη και με ένταση πάνω από 9 μποφόρ, αλλά και χιόνι ως τις παραλίες και το κέντρο της Αττικής προβλέπεται για τα επόμενα 24ωρα και ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, που προειδοποιεί για ακραία φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πολικό ψύχος από σήμερα, Τετάρτη

Νέο κύμα κακοκαιρίας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έρχεται από τα βόρεια σύνορα από τις πρώτες βραδυνές ώρες και ρίχνει κάθετα το θερμόμετρο. Από απόψε το βράδυ ο χιονιάς θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία και το φαινόμενο θα συνεχίσει μέσα στη νύχτα νότια πλήττοντας τις περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Στον κορμό που σχηματίζει η Πίνδος από τα βόρεια και ως τη Στερεά το πολικό ψύχος μέχρι αύριο τη μία το μεσημέρι φέρνει και χιόνι, κυρίως στα ορεινά, όμως γρήγορα οι νυφάδες χιονιού θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλά υψόμετρα.
Από το απόγευμα της Πέμπτης, το φαινόμενο με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σε ορεινές περιοχές θα ρίξουν το θερμόμετρο κάτω από τους -5 ή και τους -10 βαθμούς θα φέρει χιόνι και πολύ κρύο και στις περιοχές της Αττικής, αλλά και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Αλυσίδες στην Εθνική αλλά και στην Αττική

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας θα υπάρξει χιονόστρωση, ενώ σε συνδυασμό με το ισχυρό κρύο θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις. Ουσιαστικά σε όλη την περιοχή από το ύψος του άξονα της Αττικής Οδού και βορειότερα αναμένεται οι δρόμοι να έχουν χιόνι, ενώ δεν αποκλείεται η χιονόστρωση να υπάρξει και νοτιότερα. Θεωρείται πάντως δεδομένο από τους ειδικούς ότι θα υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο και έτσι υπάρχει σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων εάν δεν υπάρχει ανάγκη.

Η περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να ανακαλέσει όλες τις άδειες που είχαν οι εργαζόμενοι για τις γιορτές, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε επιφυλακή. Δεν είναι σαφές, όμως, αν το ίδιο έκαναν και οι δήμοι…

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να συνδράμουν με τα διαθέσιμα μέσα, στα οποία περιλαμβάνονται εικοσιπέντε εκχιονιστικά μηχανήματα, δέκα φορτωτές και δύο γερανοί ρυμούλκησης οχημάτων. Ανάλογα δε με την ένταση των φαινομένων δύναται να ενισχυθούν και από άλλα μηχανήματα. Ακολούθως, επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος που είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία, για τυχόν ανάγκες που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της.

Θερμαινόμενοι χώροι στην Αττική

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, παρέχεται άμεση ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. Τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια. Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν οι Δήμοι και άλλοι φορείς για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σε ότι αφορά στα οδικά δίκτυα εκτός Αττικής όποιοι θέλουν να κινηθούν προς τον βόρειο άξονα στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το χιόνι στις περιοχές της Μαλακάσας, του Κάστρου, του Μαρτίνου, αλλά και στη Στυλίδα. Όσοι επιλέξουν την παλιά εθνική οδό προς Θήβα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν χιόνι στο δρόμο από τα Βίλια και ύστερα, ενώ χιόνι θα υπάρχει στο δρόμο και από Λαμία προς Δομοκό.

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από το Σάββατο και ύστερα, όμως το κρύο δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει.

 

Με πληροφορίες από newsit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.