Επιπλοκή της μηνιγγίτιδας οδήγησε σε ακρωτηριασμό 5χρονου κοριτσιού

Infant Vaccination

Μία σπάνια επιπλοκή της μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας που παρουσίασε 5χρονη μικρούλα από το Καματερό, η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ανάγκασε τους γιατρούς να προβούν σε μερικό ακρωτηριασμό κάτω άκρου.

Με σημερινή του ανακοίνωση το νοσοκομείο, εξηγεί ακριβώς πώς εξελίχθηκε το περιστατικό: «Η ανήλικη Ν. Α., 5 χρονών, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, διακομιζόμενη από Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα με τη διάγνωση της Μηνιγγιτιδοκοκκικής Σηψαιμίας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρέμεινε νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα  και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε  στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της, η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της, παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία, συνήθως, δεν προλαμβάνεται. Με αυτή την εξέλιξη, το παιδί νοσηλεύεται πλέον στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, για περαιτέρω αντιμετώπιση. Λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων που επήλθαν στο  αριστερό κάτω άκρο συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και  θα ακολουθήσει  η πλαστική αποκατάσταση  του σκέλους».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό εκδηλώθηκε, τον περασμένο μήνα, σε νηπιαγωγείο του Καματερού. Αρχικά, η μικρή νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου, αλλά όταν έγινε η διάγνωση μηνιγγίτιδας τύπου Β, η οποία εξελίχθηκε ραγδαία σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού, στις 12 Οκτωβρίου. Λόγω της ισχαιμικής νέκρωσης που αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, προκλήθηκαν στο αριστερό πόδι του κοριτσιού εκτεταμένες νεκρώσεις, στην περιοχή του πέλματος, γεγονός που οδήγησε στο μερικό ακρωτηριασμό.

Η περίπτωση της μικρής προκαλεί για άλλη μία φορά ερωτηματικά σχετικά με την αναγκαιότητα της πρόληψης επικίνδυνων ασθενειών, μέσω του εμβολιασμού. Παρόλο που υπάρχει ένα ιδιαίτερα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών αρνείται να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο, για πάνω από τρία χρόνια, στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού. Και μάλιστα, όχι μόνο ότι δεν το έχουν εντάξει στον εθνικό εμβολιασμό, ώστε να αποζημιώνεται -καθώς έχει ένα σημαντικό κόστος- αλλά ούτε καν το συστήνουν ως αναγκαίο, με αποτέλεσμα οι παιδίατροι να διστάζουν αν το προτείνουν ανεπιφύλακτα στους γονείς και αυτό να προκαλεί έναν επιπλέον αποτρεπτικό παράγοντα, εκτός του κόστους.

Η απάντηση της Επιτροπής Εθνικού Εμβολιασμού

Αντιλαμβανόμενη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ότι θα ξεσπάσει θόρυβος για την ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, έσπευσε να στείλει ανακοίνωση εξηγώντας αυτό, που εδώ και καιρό το συζητείται έντονα: την πολυετή άρνησή της να συμπεριλάβει το εμβόλιο στον εθνικό εμβολιασμό.

«Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται βάσει του Εθνικού Προγράμματος  Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία παρακολουθεί, επικαιροποιεί και προσαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας ότι:

α)σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές

β)στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή

γ)σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος, εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας», καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, κι εμείς, κύριοι, από τα μικρά παιδιά. Ας μην περιμένουμε να αυξηθούν τα κρούσματα. Ίσως, σωθούν αρκετά μικρά παιδάκια, συνομήλικα της μικρούλας που χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στο 2016, ενώ υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο. 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.