Αμερικανο-βρετανική συμμαχία για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών

Carb-Χ: Η ομάδα αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών

της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αμερικανοί και Βρετανοί αρμόδιοι στον τομέα Υγείας συμφώνησαν πρόσφατα μία συνεργασία, με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα συγκεκριμένα φάρμακα.

Η νέα ομάδα που είναι γνωστή ως Carb-X (Combating Antibiotic Resistant Bacteria Biopharmaceutical Accelerator), συνένωσε κυβερνητικούς φορείς με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία για να επιταχυνθούν οι εργασίες για νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες. Είναι αλήθεια ότι οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις έχουν ήδη κοστίσει πολλές ζωές σε όλο τον κόσμο. Είναι φυσικό, λοιπόν, ένα πρόβλημα αυτής της κλίμακας να μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για να περιοριστεί η μαζική κατάχρηση των υφιστάμενων αντιβιοτικών και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων.

Το αμερικάνικο υπουργείο Υγείας (U.S. Department of Health and Human Services), ανακοίνωσε την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, ότι θα προσφέρει $30 εκατομμύρια κατά το πρώτο έτος και μέχρι $250 εκατομμύρια  καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του πενταετούς σχεδίου. Το βρετανικό κέντρο AMR, μια δημόσια-ιδιωτική πρωτοβουλία, θα συνεισφέρει $14 εκατομμύρια  αρχικά και μέχρι $100 εκατομμύρια σε διάστημα πέντε ετών, ενώ η Wellcome Trust, με έδρα το Λονδίνο, θα παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση, της οποίας το ύψος δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι τώρα.

Η ανάγκη για τη δημιουργία της ομάδας Carb-Χ αναδύθηκε από την πρωτοβουλία του αμερικανού  προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το 2015, για την καταπολέμηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων και και συνάδει με τη συνολική θεώρηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που έχει διατυπωθεί από τον πρώην οικονομολόγο της Goldman Sachs, Jim O’Neill, για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, η τελική έκθεση του O’Neill, τον περασμένο Μάιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντονισμένη διεθνής δράση ήταν απαραίτητη για την αύξηση της προσφοράς νέων αντιβιοτικών και τη μείωση της άσκοπης χρήσης των υφιστάμενων.

Η έδρα της ομάδας Carb-X θα βρίσκεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Kevin Outterson, κορυφαίο ερευνητή στον τομέα του δικαίου της Υγείας.

dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.