Προβληματισμός και στη Βρετανία για την πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα της Ηπατίτιδας C

ηπατίτιδα C

Χωρίς να θέλουμε να δικαιολογήσουμε τις αδυναμίες και τα κακώς κείμενα του δικού μας συστήματος δημόσιας Υγείας, η σύγκριση με το βρετανικό είναι αναπόφευκτη, καθώς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, πυρά δέχονται και οι βρετανικές υγειονομικές αρχές για καταχρηστικό περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών στα νέα και ακριβά φάρμακα για την ηπατίτιδα C.

Τα νέα φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, καθώς θεραπεύουν το ήπαρ καταστρέφοντας, ταυτόχρονα, την ασθένεια, όπως τονίζουν ομάδες ασθενών στη Βρετανία, αλλά και μια κορυφαία ιατρική επιθεώρηση, που συμμετέχει στη διαμαρτυρία στο πλευρό των ασθενών, επειδή παρά τα σαφή οφέλη των φαρμάκων, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας κατανέμει τα φάρμακα σε μόλις 10.000 ασθενείς κάθε χρόνο.

Όπως έγινε γνωστό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δικαστικής επανεξέτασης της απόφασης του βρετανικού National Health Service (NHS) της Αγγλίας και το δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει άδεια για την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Τα φάρμακα υψηλού κόστους για την Ηπατίτιδα C έχουν γίνει το επίκεντρο ενός έντονου διαλόγου που αφορά γενικότερα τα φάρμακα υψηλού κόστους και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Ο διάλογος αυτός ξεκίνησε από όταν η Gilead Sciences κυκλοφόρησε ένα ανάλογο προϊόν στις ΗΠΑ, με τιμή $ 1.000 ανά χάπι. Στη Βρετανία, το National Institute for Health and Care Excellence (NICE), το παρατηρητήριο της σχέσης κόστους-οφέλους, συνιστά τη λήψη των νέων φαρμάκων για την πλειοψηφία των ασθενών με ηπατίτιδα C, αλλά το NHS φαίνεται πώς έχει αψηφήσει τη γνωμοδότηση της NICE.

Κάνοντας μία σύγκριση με τα δικά μας δεδομένα να αναφέρουμε εδώ ότι, από τη στιγμή που πήραν άδεια κυκλοφορίας τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C στη χώρα μας, δηλαδή από τις αρχές του 2014, επιβλήθηκαν αυστηρά κριτήρια και περιορισμοί από τον ΕΟΠΥΥ στην κάλυψη των ηπατοπαθών, κριτήρια που δε συμφωνούν πλήρως με τα κριτήρια που εισηγήθηκε ο επιστημονικός φορέας για θέματα του ήπατος, δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Στη Βρετανία πάλι, αξιωματούχοι του NHS φέρεται να δηλώνουν ότι οι καταγγελίες είναι ανακριβείς, προσθέτοντας ότι για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση εδώ και χρόνια, καταλήγοντας ότι θα ήταν «αφελές» να πιστεύει κανείς ότι το σύστημα Υγείας θα μπορούσε να πληρώσει για την κάλυψη όλων ανεξαιρέτως των ασθενών.

«Δεδομένου ότι οι τιμές χαμηλώνουν λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών, τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε την κάλυψη περισσότερων ασθενών με θεραπείες ηπατίτιδας C, εντός της διαθέσιμης χρηματοδότησης, και η φαρμακευτική βιομηχανία συμμετέχει πλέον σε συνομιλίες με το σχετικά με το NHS για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του NHS.

Για να κλείσουμε με τα δικά μας δεδομένα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός: «…ήδη, ολοκληρώνεται στη χώρα μας, για πρώτη φορά, η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, μεταξύ της βιομηχανίας και της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, προσδοκώντας θετική κατάληξη και αξιόλογη μείωση των δυσβάστακτων τιμών αποζημίωσής τους». Η άλλη πλευρά βέβαια, οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας που συμμετέχουν στο φάρμακο, ερωτώμενοι από το dailypharmanews.gr, ήταν πολύ επιφυλακτικοί στο να εκφράσουν κάποια αισιόδοξη άποψη και το «ουδέν σχόλιο» θα μπορούσε να συνοψίσει τη δική τους αίσθηση από το μέχρι τώρα διάλογο.

Ρούλα Σκουρογιάννη

dailypharmanews.gr

POST A COMMENT.