Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup

15011719-660x440

Ιδιαίτερα θετική για την ελληνική πλευρά χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έκβαση του σημερινού Eurogroup κατά την συνάντησή του, απόψε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κλείνει ουσιαστικά η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, στη βάση των ελληνικών προτάσεων που έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αποτυπώνεται στην απόφαση αυτή ο οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι έναν μήνυμα θετικό τόσο προς τις αγορές και τους επενδυτές όσο και προς την ελληνική κοινωνία. Τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τα μεσαία και αδύναμα στρώματα, που σήκωσαν μεγάλο βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα και πιστεύω ότι δικαιούνται μια καλή είδηση. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης και στις συντριπτικές συνθήκες της ΕΕ, η αξία της αλληλεγγύης είναι αναντικατάστατη και ιδιαιτέρως σημαντική.

Ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους είναι η αναγκαία ένδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων σε έναν λαό που ταλαιπωρήθηκε, ίσως άδικα, και δικαιούται μιας θετικής είδησης και μιας θετικής εξέλιξης.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε προσωπικά, γιατί όπως σημείωσε, σε αυτή την δύσκολη διαδρομή υπερασπίστηκε εκ της θέσεώς του, και την ανάγκη να παραμείνουμε σταθεροί στην αταλάντευτη διεκδίκηση αυτών των αξιών αλλά και στην ανάγκη να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, την ελάφρυνση του χρέους και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ανέφερε, επίσης, ότι επικοινώνησε και ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που θα καθορίσουν και τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που θα ληφθούν σε ένα επόμενο Eurogroup της 24ης Μαϊου και ότι μέχρι τότε θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε και να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για μια πολύ θετική απόφαση για την ελληνική οικονομία και κυρίως για την ελληνική κοινωνία.

Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για περαιτέρω εξειδίκευση και ενημέρωση και σημείωσε την ανάγκη να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στον Τόπο, πέρα από τις αντιπαραθέσεις και διαφορές που πάντα υπάρχουν, με θετικό πρόσημο, γιατί θα κοιτάζουμε μπροστά, σε ένα καλύτερο αύριο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για την πρωτοβουλία, σημείωσε ότι σήμερα Ημέρα της Ευρώπης, πέρα από την αλληλεγγύη, αυτό που αποδεικνύει η Ελλάδα είναι ότι -με πολύ μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού-παραμένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η αλληλεγγύη είναι ένδειξη και από την πλευρά των εταίρων μας ότι αναγνωρίζουν αυτή την απόφαση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιείται ύστερα από την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών και πρόσθεσε ότι αυτή η στέρεη απόφαση να μείνουμε στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι και μια απόφαση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε από μια συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές και παρά τις επιμέρους διαφορές – δικαιολογημένες άλλωστε- που πρέπει να τις σεβαστούμε, παρά τις διαφορές αυτές, η απόφαση να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή είναι κάτι το οποίο το συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Με αφορμή την Ημέρα για την Ευρώπη, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπενθυμίζοντας πόσο αμφισβητήθηκε η απόφασή του τότε, η οποία σήμερα είναι οιονεί αυτονόητη και αυτό είναι πραγματικά παρά πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει την απόφαση του ελληνικού λαού παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να συνεχίσει αυτή την πορεία με όλους τους εταίρους μας.

 

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Στ. Θεοδωράκη, Δ. Κουτσούμπα, Φ. Γεννηματά, Β. Λεβέντη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προτού μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και τους δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Facebook Comments

POST A COMMENT.