Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην Άνοια»

Atzhaimer

Το θέμα της συστηματικής αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer στη χώρα μας έχει διαγράψει τη δική του ιστορία. Λίγα χρόνια πριν, επί υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, έγινε η αρχή με την κατάθεση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το Alzheimer. Ακολούθως, όταν τα ηνία του Υγείας ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης, δημιουργήθηκε το εθνικό παρατηρητήριο για τον έλεγχο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με απώτερο πάντα στόχο την υλοποίησή του. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν μπορεί να φαίνονται αργά σε ρυθμό αλλά ήταν σταθερά σε απόδοση έργου. Πριν τρεις εβδομάδες, έγινε η 1η ενημέρωση της επιτροπής για να συζητηθούν λεπτομέρειες της λειτουργίας και υλοποίησης τους προγράμματος και στις 22 Μαρτίου, ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής το Εθνικό Πρόγραμμα για το Alzheimer. Επόμενο βήμα είναι η ψήφισή του από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η Πρόεδρος της Alzheimer Hellas Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, κα Μαγδαληνή Τσολάκη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης εθνικού στρατηγικού σχεδίου για μία τόσο σοβαρή νόσο. Σχετικά με τα κονδύλια χρηματοδότησης του σχεδίου προκειμένου να είναι απρόσκοπτη η υλοποίησή του, η κα Τσολάκη σημείωσε ότι: «Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ήδη αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Υπάρχουν, όμως, σκέψεις και για άλλες πηγές χρηματοδότησης» και κατέληξε επισημαίνοντας τη θετική της εντύπωση για το πόσο καλά ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος είναι ο υπουργός Υγείας για τη νόσο, τις επιπτώσεις της και το πρόγραμμα κάτι που δίνει σιγουριά και αισιοδοξία ότι θα ξεκινήσει σύντομα η υλοποίησή του.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην Άνοια»

Παράλληλα με τη θετική είδηση της ψήφισης του Εθνικού Προγράμματος για το Alzheimer, έγινε σήμερα η παρουσίαση στην Ελλάδα του προγράμματος «Θετική φροντίδα στην άνοια», από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (Alzheimer’s Disease International, ADI) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADI, στην Ελλάδα το 2015, υπήρχαν 197.000 ασθενείς με άνοια και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 354.000. Οι περιθάλποντες αλλά και οι επαγγελματίες υεγίας που παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ασθενείς με άνοια, επωμίζονται ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο και η στήριξή τους είναι απαραίτητη.

«Η Παγκόσμια Εταιρεία νόσου Alzheimer, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιθάλποντες και οι επαγγελματίες υγείας, σχεδίασε ένα πρόγραμμα που αποκρίνεται στις ανάγκες τους για σύγχρονη και πρακτική εκπαίδευση», ανέφερε η εκπρόσωπος της Alzheimer’s Disease International, κα Αναστασία Ψωμά. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα, στοχεύει να εκπαιδεύσει 1.000 περιθάλποντες και 600 επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στόχος του προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει 6 ενότητες είναι να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της νόσου.

Σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν ειδικά επιλεγμένοι επιστήμονες, ειδικοί στην άνοια, από όλη τη χώρα, οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του Master Trainer, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια τους επαγγελματίες υγείας και τους περιθάλποντες ανά την επικράτεια. Βασικός στόχος των διήμερων σεμιναρίων του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, είναι η εκπαίδευση των περιθαλπόντων και των επαγγελματιών υγείας με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν την διαχείριση της νόσου (επικοινωνία και φροντίδα του ασθενούς, δραστηριότητες και περιβάλλον, αυτοφροντίδα του περιθάλποντα, οδηγίες για επαγγελματίες) και η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας στους Έλληνες ειδικούς.

«Η Alzheimer Hellas συμμετείχε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος εκπαιδεύοντας επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα αυτό αξιολογήθηκε πολύ θετικά και περιμένουν άλλοι τόσοι περιθάλποντες και επαγγελματίες υγείας να έχουν την ίδια εκπαίδευση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών με άνοια αλλά και των περιθαλπόντων τους στην Ελλάδα», ανέφερε η Πρόεδρος της Alzheimer Hellas κα Τσολάκη, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια ως την πραγματοποίηση ενός εκπαιδευτικού θαύματος στην Ελλάδα και μάλιστα με πανελλαδική συμμετοχή.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.