Ο Πούτιν κατηγορεί την Τουρκία ως σύμμαχο του ISIS

Σκηνικό κλιμακούμενης εμπλοκής στη Συρία. Η Άγκυρα προσπαθεί να συσπειρώσει το ΝΑΤΟ.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις διεθνείς σχέσεις, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά, στα σύνορα με τη Συρία. Η προκλητική ενέργεια προκαλεί την άμεση αντίδραση της Μόσχας, που προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Ο πρόεδρος Πούτιν κατηγορεί την Τουρκία  ότι ενεργεί ως σύμμαχος του ISIS, καταλογίζοντας επίσης σε ορισμένες χώρες – τις οποίες δεν κατονομάζει – ότι προστατεύουν τους τζιχανστιστές. Σκηνικό κλιμακούμενης έντασης διαμορφώνεται τώρα με επίκεντρο το συριακό  και το ζήτημα της τρομοκρατίας. Προκλητική η στάση της Άγκυρας, που προσπαθεί να συσπειρώσει το ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις οδηγούν σε επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων με πολλές παρενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Αρχικά το Κρεμλίνο προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε επικοινωνία  και επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το επεισόδιο είναι πολύ σοβαρό.

Λάδι στη φωτιά έρριξε  η κίνηση της Άγκυρας να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ – σαν να ήταν εκείνη που δέχθηκε πλήγμα από τη Ρωσία.

Η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν οργισμένη: Κατονόμασε εμμέσως την Τουρκία ως σύμμαχο του ISIS, διερωτήθηκε για τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ σε αυτή την υπόθεση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων:
•  Μας μαχαιρώνουν πισώπλατα συνεργάτες των τρομοκρατών – εννοώντας την Τουρκία
•  Ρίχνουν αεροπλάνα μας επειδή πολεμάμε την τρομοκρατία
•  Ο ISIS κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου και προστατεύεται από τους     στρατούς άλλων χωρών
•  Για αυτόν τον λόγο σκοτώνουν αμάχους και πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο και στην καρδιά της Ευρώπης
•  Πάντα αντιμετωπίζαμε την Τουρκία σαν φιλικό κράτος. Η Τουρκία όμως αντί να έλθει σε επαφή με εμάς πήγε κατευθείαν στο NATO. Σαν να είχαμε καταρρίψει εμείς δικό τους αεροπλάνο και όχι αυτοί δικό μας
•  Θέλουν να κάνουν το NATO υπηρέτη του ISIS;

Προκλητική η στάση της Άγκυρας

Η Άγκυρα από την πλευρά της συνέχισε την πρόκληση. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέμεινε πως παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της Τουρκίας και ότι είναι δικαίωμα της χώρας να απαντά.

Με φόντο της ραγδαίες εξελίξεις θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Τουρκίας, η οποία επισήμως “θα ενημερώσει τους συμμάχους” για το θέμα του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε σήμερα.

Το  θερμό επεισόδιο επιδείνωσε απότομα το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρέντι Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου επρόκειτο να συνομιλούσε για το θέμα της τρομοκρατίας και για το Κυπριακό και παράλληλα θα συμμετείχε επίσης στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας.

Η ένταση κλιμακώνεται μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται ο ένας Ρώσος πιλότος νεκρός στα χέρια Σύρων ανταρτών. Η τύχη του δεύτερου πιλότου αγνοείται.

«Σοβαρές συνέπειες στις ρωσο-τουρικές σχέσεις» 
 
«Πισώπλατη μαχαιριά» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με την Συρία το πρωί της Τρίτης, ενώ άφησε βαριά υπονοούμενα για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν, που είχε επίσημη συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος του εξέφρασε τα συλληπητήριά του, πρόσθεσε: «Δε μπορώ να βρω άλλη λέξη από αυτό που συνέβη σήμερα».
Το αεροσκάφος μας έπεσε από πύραυλο, σε έδαφος της Συρίας, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος και δήλωσε κατηγορηματικά: «Οι πιλότοι και το αεροσκάφος μας δεν απείλησε την Τουρκία, αυτό είναι γεγονός».
Η κατάρριψη του αεροσκάφους ξεπερνά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, συνέχισε και προχώρησε επιτιθέμενος στην Τουρκία για τις σχέσεις της με τους τρομοκράτες: «Υπάρχουν πολλά προϊόντα και πετρέλαιο που εισέρχονται στην Τουρκία από υπό κατοχή εδάφη. Από αυτή τη συναλλαγή χρηματοδοτούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες. Και τώρα μας μαχαιρώνουν πισώπλατα και ρίχνουν τα αεροσκάφη μας επειδή πολεμάμε την τρομοκρατία. Πάντα φερθήκαμε στην Τουρκία όχι μόνο σαν γειτονική χώρα αλλά σαν φιλικό κράτος. Δεν ξέρω ποιον συμφέρει το σημερινό περιστατικό, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το δικό μας συμφέρον».
«Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς του Ισλαμικού Κράτους. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους; Ξέρω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε αλλά δεν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα όπως αυτό που συνέβη σήμερα και ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να ενωθεί κατά του κοινού κακού. Στηριζόμαστε σε όλες τις χώρες της περιοχής σε αυτόν τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με ειδικούς και μέλη της ασφαλείας και το υπουργείο Αμύνης και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη», είπε και συνέχισε:
«Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το δυστύχημα και έσπευσε να συγκαλέσει σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι ανησυχητικό. Μοιάζει σαν η Τουρκία να θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους».
«Τα σημερινά τραγικά γεγονότα θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας», κατέληξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Νταβούτογλου: Δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την άλλη υπεραμύνθηκε της απόφασης να καταρριφθεί το αεροσκάφος, λέγοντας πως είναι «δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τον εναέριο χώρο της εφόσον παραβιάζεται».
Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Άμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.
«Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.
«Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ

«Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση» ζητεί να ληφθούν ο  Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Facebook Comments

POST A COMMENT.