Ηπατίτιδα C: Μια σιωπηλή αλλά επικίνδυνη νόσος

ηπατίτιδα C

Τι είναι η ηπατίτιδα C και ποιους αφορά

Η ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει το ήπαρ. Οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C, ο οποίος συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά παραμένει στον οργανισμό για χρόνια και με αργό αλλά σταθερό ρυθμό καταστρέφει σταδιακά το ήπαρ.

Στην περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα κατά τη φάση της οξείας προσβολής από τον ιό, αυτά μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος δηλαδή καταβολή, ανορεξία, μυαλγίες, πυρετός, μας εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ιωάννης Βλαχογιαννάκος. Υπολογίζεται ότι από τους 100 ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό στους 85 περίπου αυτός δεν θα εκριζωθεί και θα μεταπέσουν σε χρόνια λοίμωξη με σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως είναι η κίρρωση του ήπατος και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος.

Ο  κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας C, στις μέρες μας, είναι η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μολυσμένα εργαλεία κατά τη διάρκεια ιατρικών ή αισθητικών επεμβάσεων. Πολύ σπανιότερα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού (όχι με το θηλασμό). Συνήθη τρόπο μετάδοσης στο παρελθόν (πριν το 1992) αποτέλεσαν οι συχνές μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του (π.χ. ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλικοί), η μεταμόσχευση μολυσμένων οργάνων και η χρόνια αιμοκάθαρση. Σήμερα πλέον, τόσο οι μεταγγίσεις αίματος και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, όσο και η χρήση των σύγχρονων μονάδων τεχνητού νεφρού είναι ασφαλείς.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 170.000 φορείς της ηπατίτιδας C. Από αυτούς, ακριβώς επειδή η νόσος δεν προκαλεί συμπτώματα, έχουν διαγνωστεί μόνο οι 32.000, δηλαδή το 20% περίπου. Οι υπόλοιποι δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να μολύνουν και άλλους.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για ηπατίτιδα C όσοι είναι πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό και κυρίως οι παρακάτω ομάδες:

  • Όσοι έχουν αυξημένες τιμές ενζύμων του ήπατος (τρανσαμινάσες).
  • Πρώην και ενεργοί χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
  • Όσοι έλαβαν μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του ή υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση οργάνου πριν το 1992.
  • Οι ασθενείς που κάνουν για μακρύ χρονικό διάστημα αιμοκάθαρση.
  • Όσοι εκτέθηκαν παρεντερικά σε δυνητικά μολυσμένα ιατρικά εργαλεία.
  • Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τατουάζ ή τρύπημα σημείων του σώματος με μη αποστειρωμένα εργαλεία.
  • Ερωτικοί σύντροφοι ατόμων με ηπατίτιδα C.
  • Άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους.
  • Παιδιά μητέρων με ηπατίτιδα C.

Η απλούστερη εξέταση που πρέπει να γίνεται αρχικά είναι ο έλεγχος αντισωμάτων έναντι του ιού της ηπατίτιδας C (anti–HCV). Πρόκειται για απλή εξέταση αίματος που διενεργείται στα περισσότερα εργαστήρια. Εφόσον το τεστ αυτό είναι θετικό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό ηπατολόγο για περαιτέρω διερεύνηση και ενδεχόμενη θεραπεία.

Ο ιός της ηπατίτιδας C είναι ένας ιός που θεραπεύεται. Σε αντίθεση με τον ιό της ηπατίτιδας B, οι γιατροί έχουν πλέον στη διάθεσή τους θεραπείες που επιτυγχάνουν την εκρίζωση του ιού ανεξάρτητα με το αν ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία για πρώτη φορά ή είχε λάβει θεραπεία στο παρελθόν που δεν πέτυχε.

Οι ασθενείς με προχωρημένη νόσο που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες, μέσα από μια διαδικασία που γνωρίζουν οι ηπατολόγοι των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Τα φάρμακα αυτά, με υψηλή αποτελεσματικότητα, βραχύ χρονικό διάστημα θεραπείας και εξαιρετικό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών αποτελούν επανάσταση στην ιατρική αναδεικνύοντας την αξία της καινοτομίας μέσα από τη σοβαρή και επίμονη επιστημονική έρευνα. Μπορούμε σήμερα να υποστηρίξουμε ότι διαθέτουμε τα θεραπευτικά μέσα για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια νόσο που έχει φθάσει να προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον HIV παγκοσμίως, ελπίζοντας βάσιμα ότι θα καταφέρουμε τελικά την πλήρη εξάλειψή της.

 

POST A COMMENT.