Οριστικά οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Θάνου

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Υπενθυμίζεται πως ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και όπως ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και  ο Δημήτρης Κουτσούμπας δε δέχτηκαν να παραστούν σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. 

Νωρίτερα, αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της στο Προεδρικό Μέγαρο η  υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παραλαμβάνει από τον Αλέξη Τσίπρα το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η  Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου ορκίστηκε απόψε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και αμέσως μετά την τελετή υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τής ευχήθηκε  καλή επιτυχία στα καθήκοντά της λέγοντάς της πως «έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη. Να οικοδομήσουμε την οικονομία και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της».   «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα κρίσιμα όπως το μεταναστευτικό”, σχολίασε η νέα πρωθυπουργός της χώρας.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο τις δραματικές ημέρες του περασμένου Ιουλίου, όταν η χώρα πέρασε ξυστά από τη χρεοκοπία, θα είναι η πρώτη γυναίκα που έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού. Η κυρία Βασιλική Θάνου, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα μας θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά το τέλος των διευρευνητικών εντολών και θα επιστρέψει, εφόσον το επιθυμεί, στα δικαστικά της καθήκοντα με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η ΝΔ εκφράζει ενστάσεις για την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου, καθώς επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε ως όφειλε νέους προέδρους στα ανώτατα δικαστήρια -παραμένουν ακέφαλα από τον περασμένο Ιούνιο- πλην του Αρείου Πάγου δημιουργώντας συνθήκες μονόδρομου για την κυρία Θάνου ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το who is who της Βασιλικής Θάνου 

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου πριν από λίγο καιρό, την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης. Αποτέλεσε πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το Δημοψήφισμα.Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Η γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950 κυρία Θάνου, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε ητον Απρίλιο του 1975και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016). Επίσης, η κυρία Θάνου διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Η πρώτη πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Σημειώνεται ότι η κυρία Θάνου είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πηγή

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.