Η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ποιοι θα είναι οι υπηρεσιακοί υπουργοί και αναπληρωτές

 Στη μία μετά το μεσημέρι αύριο Παρασκευή θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.  Η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός Β. Θάνου παρέλαβε από τον απελθόντα πρωθυπουργό αφού έδωσε θρησκευτικό όρκο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την κα Θάνου δήλωσε “είμαι ευτυχής που σας υποδέχομαι πρώτα από όλα γιατί η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό θεσμικά ενδεδειγμένο και ομαλό τρόπο. Δεύτερον είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η κυβέρνηση την οποία θα διορίσετε αύριο θα ανταποκριθείτε με εξαιρετικό τρόπο στα καθήκοντα σας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και βεβαίως θεωρώ πως η παρουσία σας η δική σας και όλων των υπουργών θα είναι η εγγύηση τόσο για την καλύτερη όσο το δυνατόν και ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης όσο όμως και για τη διεκπεραίωση κρίσιμων θεμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ήθελα να σας ευχηθώ ο,τι καλύτερο. Εμείς πλέον μπαίνομε σε μια εκλογική αναμέτρηση. Σε ο,τι με αφορά θα κάνω ο,τι είναι δυνατόν ώστε να διεξαχθεί με έναν τρόπο πολιτισμένο στα πλαίσια ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου”.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό» απάντησε η κ. Θάνου.

Επίσης είπε ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ακολούθως δήλωσε ότι ξεκινάει άμεσα σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου η σύνθεση της κυβέρνησης που θα προκύψει να είναι της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Η συνάντηση Θάνου – Τσίπρα διήρκησε περίπου 50 λεπτά και ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  υπηρεσιακή κυβέρνηση θα απαρτίζεται από είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου

Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος πτέραρχος εν αποστρατεία

Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης

Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Μιχάλης Σπουρδαλάκης Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης

Υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης

Υπουργός Παιδείας: Φρόσω Κιάου

Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης Υπουργός Εργασίας: ο Δημήτρης Μουστάκας

Υπουργός Τουρισμού: ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη

Υπουργός Υγείας: ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.