Διαβητικό παιδί και καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές εκτός από χαλάρωση και ξεκούραση σημαίνουν και πολλή άσκηση, κίνηση, ζέστη, εφίδρωση, αλλά και διατροφικούς πειρασμούς. Η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος και η καταπόνηση προβληματίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, και κυρίως τους γονείς παιδιών που πάσχουν από τη νόσο, καθώς είναι απαραίτητο να παραμείνουν ρυθμισμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με την τήρηση των κανόνων που έχει συστήσει ο γιατρός. Οι διακοπές χρειάζονται και τίποτα δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να υπάρχει μέτρο και προσοχή. Σε αυτό το θέμα αναφέρεται το πολύ χρήσιμο και διαφωτιστικό άρθρο της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Μαρίας Πρίγκου*.

 

Ο παιδικός διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μία από τις πιο συνήθεις χρόνιες παθήσεις της παιδικής ηλικίας, με αυξητικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης του διαβήτη τύπου Ι εκτιμάται σε 3% ετησίως, σε παιδιά και εφήβους, ενώ παρουσιάζει ένα ανησυχητικό ποσοστό αύξησης 5% ετησίως, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται όταν τα β-κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν καθόλου ή παράγουν ελάχιστες ποσότητες ινσουλίνης. Η διάγνωση συνήθως γίνεται σε ηλικία κάτω των 20 ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, συσχετίσθηκε η εμφάνιση βρεφικού διαβήτη -ηλικίας 6 με 9 μηνών- με συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη.

Η χορήγηση του σωστού φαρμάκου για την κάθε ηλικιακή φάση διασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Ρύθμιση του διαβήτη όλο το χρόνο

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες προσπάθειες το καλοκαίρι –τουλάχιστον όχι περισσότερες από ό,τι το χειμώνα– για να παραμένει ρυθμισμένο το σάκχαρο, μόνο λίγη προσοχή για να απολαύσουν όλοι τη ξενοιασιά και την ομορφιά των καλοκαιρινών διακοπών.

Αναπροσαρμογή της δόσης ινσουλίνης

Επειδή, στις διακοπές, είναι αυξημένη η φυσική δραστηριότητα (κολύμπι, ρακέτες, ποδήλατο, περπάτημα, χορός κ.λπ.) αλλά και επειδή αυξάνεται η απορρόφηση της ινσουλίνης λόγω ζέστης, οι ανάγκες σε ινσουλίνη μπορεί να μειωθούν σημαντικά, κυρίως σε ινσουλίνη ταχείας δράσης. Ακολουθούμε τις συστάσεις του γιατρού για τις μετρήσεις και τις δόσεις.

Διατροφικό πλάνο

Ελαττώνουμε τις ποσότητες των γευμάτων, χωρίς να παραλείπουμε κανένα. Προτιμούμε φαγητά της εποχής, σε μικρά γεύματα.

Προτιμάμε:

  • τα μικρά και συχνά γεύματα
  • τις πράσινες σαλάτες
  • τα εύπεπτα ψάρια
  • τα ψητά φαγητά
  • τα επιτρεπόμενα στο διαιτολόγιό μας φρούτα
  • το πρωινό να αποτελείται από λίγο άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα
  • όχι στα αναψυκτικά
  • λίγους φυσικούς χυμούς – είναι δροσιστικοί αλλά δεν είναι νερό για αυτό και πρέπει να υπολογισθούν στο σύνολο των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων

Προσοχή στην αφυδάτωση

Άλλη μία σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η αφυδάτωση, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί από τη ζέστη, αλλά και την έστω και λίγο αυξημένη δραστηριότητα και την εφίδρωση. Είναι απαραίτητη η άφθονη λήψη υγρών, νερού κυρίως.

Το κολύμπι και η διατροφή

Συνδυασμένο με τις διακοπές μας, δε χρειάζεται να το στερηθεί κανείς, αρκεί να τηρεί και εδώ κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας που σχετίζονται με την ώρα, τη διάρκεια κολύμβησης και τη διατροφή πριν:

  • δεν κολυμπάμε ποτέ νηστικοί
  • κολυμπάμε μέχρι τις 11πμ και μετά τις 4μμ το απόγευμα (καλύτερα μετά το δεκατιανό ή μετά το απογευματινό μικρό γεύμα)
  • για τη διάρκεια της κολύμβησης ρωτάμε το γιατρό μας
  • δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία
  • καλό είναι να φοράμε καπέλο όταν κολυμπάμε ή όταν βρεθούμε έστω και για λίγο στον ήλιο, επειδή η μεγάλη ζέστη οδηγεί σε γρηγορότερη απορρόφηση της ινσουλίνης και έτσι ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες μπορεί να συμβούν
  • Πάντα έχουμε μαζί μας χυμό ή φρούτα ή καραμέλες

 

 

Ταξιδιωτικές  οδηγίες  στα  διαβητικά  άτομα

Αν ταξιδεύουμε με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητό μας, κάνουμε μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων. Έχουμε μαζί μας κάτι πρόχειρο για φαγητό στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν.

Αν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, ειδοποιούμε εγκαίρως –κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου– την αεροπορική εταιρεία, εάν επιθυμούμε κάποιο ειδικό γεύμα για διαβητικούς. Αλλιώς, προνοούμε να έχουμε πάρει κάτι μαζί μας. Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό πίνουμε αρκετή ποσότητα υγρών, όσο βρισκόμαστε μέσα στο αεροπλάνο. Ένα ποτήρι νερό, τουλάχιστον, για κάθε ώρα πτήσης.

Οι διακοπές για τα παιδιά με διαβήτη είναι απόλυτα απαραίτητες αρκεί να προσέχουν την καθημερινή ρουτίνα της διατροφής, άσκησης και θεραπείας τους. Λίγη προσοχή χρειάζεται για ευχάριστες διακοπές, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Καλό καλοκαίρι!

* Μαρία Πρίγκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.