Τα εργασιακά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους “θεσμούς”

troika_kipros_695309362

Σε φουλ ρυθμούς φαίνεται πως πραγματοποιούνται σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τις συναντήσεις να γίνονται στο ξενοδοχείο Hilton και στο επίκεντρο σήμερα βρίσκονται τα εργασιακά. “Αγκάθι” φαίνεται πως αποτελεί για τους δανειστές η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσαλαμβαόμενους. Από την άλλη πλευρά, προβληματισμός υπάρχει για την ενίσχυση των εσόδων των νοσοκομείων και πιέζουν την κυβέρνηση ώστε να μην καταργήσει τη χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Στο φόντο των διαβουλεύσεων βρίσκονται πάντα οι αποκρατικοποίησεις και ερωτηματικά υπάρχουν ακόμα για το πως θα βρεθούν το 50 δισ ευρώ. Η συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα αναβλήθηκε για την Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, σε διάψευση δημοσιεύματος προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα η διάψευση αφορά δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι οι θεσμοί «ξηλώνουν και τις 100 δόσεις», ενώ παραθέτει και μια σειρά από «άγριες διαθέσεις της τρόικας», όπως γράφει χαρακτηριστικά. Δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Ουδέποτε, άλλωστε, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο φως άναψε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Παράλληλα εγκρίθηκε ο νέος κατάλογος εκκρεμοτήτων (pending actions) που απαιτούν την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Ο νέος κατάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει περίπου 57 εκκρεμότητες, όσες δηλαδή υπήρχαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ενέκριναν χθες τα μέλη του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τα ίδια περιουσιακά στοιχεία που υπήρχαν και πριν από έξι μήνες. Συνολικά 23 περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία όμως εμφανίζεται πλέον μια χρονική καθυστέρηση στην αξιοποίησή τους περίπου έξι μηνών.

Oι προτεραιότητες

Στη πρώτη γραμμή βρίσκονται τρεις αποκρατικοποιήσεις, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η άδεια του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος και η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση όλων των προαιρέσεων για τη μεταβίβαση των 14 αεροδρομίων στον όμιλο Fraport, τώρα πλέον αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο το 2016, αντί του Οκτωβρίου 2015 που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράλληλα μια επιστολή της Socar, με την οποία θα δεσμεύεται να απέχει από κάθε μονοπωλιακή πρακτική.

Στην πρώτη γραμμή παραμένει και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, αλλά όλα δείχνουν ότι πρόκειται να ακολουθήσει νέος διαγωνισμός για την αξιοποίησή του. Αν και το θέμα με την αραβική Jermyn που είχε πλειοψηφήσει στον πρώτο διαγωνισμό, δεν έχει κλείσει οριστικά, εντούτοις όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός. Το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ορίζει την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης τον Ιούνιο του 2016.

Η μακρά.. συνάντηση γνωριμίας

Χθες έξι ώρες διήρκησε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τους Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η συνάντηση… γνωριμίας αποδείχτηκε τελικώς μια πρώτη επί ελληνικού εδάφους επίσημη και σε βάθος διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κλιμάκιο των τεσσάρων εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM. Στο τραπέζι έπεσαν τα δημοσιονομικά, η ύφεση, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και ποια πορεία θα εχει το χρέος. Οι δανειστές ζητούν διόρθωση σε διάφορα φορολογικά μετρα και κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.

Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Για τα εργασιακά συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη νομοθέτησης ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, ειδικα στο τμήμα που αφορα τη πλειοψηφία που θα πρεπει να εχει ενα σωματείο για να κυρήξει απεργία.

Τέλος μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρεπει να στηθεί το νέο μεγάλο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τι οποίο θα πρεπει να φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2023.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση:

α) κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) επειδή θεωρούν πως «το χρήμα θέλει κυνήγι αλλά το πολύ χρήμα ξέρει να κρύβεται» ή να ξεγλιστρά.  Αντιπροτείνουν μάλιστα την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.

β) κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.

γ) αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

δ) η κατάσταση στς τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια και τα capital controls

ε) άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων

στ) κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία

Βάσει του υφιστάμενου προγράμματος την Κυριακή θα υπάρξει διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.