“Ηλέκτρα” του Ευριπίδη στο Θέατρο Badminton

Ηλέκτρα

Στο πλαίσιο του “Κύκλου Αρχαίου Δράματος”, το Θέατρο Badminton ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί τους σπουδαστές δραματικών σχολών να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Από 12 Ιουνίου 2015 έως 26 Σεπτεμβρίου 2015.

Πρόκειται για μία νέα συναρπαστική ανάγνωση του κλασικού μύθου από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο, μία μοναδική παράσταση αρχαίου ελληνικού θεάτρου, που συνδυάζει στοιχεία διεθνών παραγωγών με κορυφαίους στο είδος τους συντελεστές. Αυτά καθιστούν την Ηλέκτρα την απαραίτητη θεατρική εκπαιδευτική εμπειρία για κάθε υποψήφιο ηθοποιό που θέλει να εντρυφήσει στο είδος.
Η «Ηλέκτρα», που ξεκίνησε την Παρασκευή, έχει ήδη κερδίσει το αθηναϊκό – και όχι μόνο – κοινό με τις εξαιρετικές ερμηνείες της κεντρικής ηρωίδας, Μαρίνας Ασλάνογλου, των κορυφαίων μορφών του ελληνικού θεάτρου, Γιάννη Βόγλη και Ρένης Πιττακή και του υπόλοιπου 25μελούς θιάσου.

Φέτος το καλοκαίρι, το Θέατρο Badminton ανοίγει τον «Κύκλο Αρχαίου Δράματος», παρουσιάζοντας στην κεντρική σκηνή του την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος με 200 και πλέον σκηνοθεσίες – ανάμεσά τους 40 τραγωδίες – σε ελληνικά κρατικά θέατρα, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο εξωτερικό, για πρώτη φορά σκηνοθετεί την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, δίνοντάς μας μια νέα συναρπαστική ανάγνωση του κλασσικού μύθου.

Η Ηλέκτρα έκανε πρεμιέρα στις 12 Ιουνίου 2015 με μια μεγάλη διεθνών προδιαγραφών παραγωγή, που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το καλύτερο πρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, όχι μόνο με το εγχώριο κοινό, αλλά και με τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας: το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά με συνοδεία υπέρτιτλων σε ξένες γλώσσες, δίνοντας την ευκαιρία σε θεατρόφιλους απ’ όλον τον κόσμο να παρακολουθήσουν μια μοναδική σύζευξη του αρχαίου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ανοίγοντας ένα σημαντικό παράθυρο για το ελληνικό θέατρο προς το διεθνές ακροατήριο.

Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου υπογράφει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, τη μετάφραση ο Κ.Χ. Μύρης, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, τη χορογραφία η Αντιγόνη Γύρα, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη μουσική ο Γιάννης Αναστασόπουλος. Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, η κάτοχος του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» Μαρίνα Ασλάνογλου και το ρόλο του Ορέστη ο Θανάσης Κουρλαμπάς. Στη διανομή της παράστασης βρίσκονται δύο κορυφαίες μορφές του ελληνικού θεάτρου, η Ρένη Πιττακήκαι ο Γιάννης Βόγλης. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Άγγελος Μπούρας και ένας 15μελής γυναικείος χορός δίνουν σάρκα και οστά στον μύθο.
Η Ηλέκτρα αποτελεί μια σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της μεταμέλειας και της Δικαιοσύνης. Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο της Ηλέκτρας και του αδερφού της Ορέστη να εκδικηθούν το θάνατο του πατέρα τους. Βήμα βήμα, τα δυο αδέρφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, μέχρι να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η λεπτότητα με την οποία ο Ευριπίδης ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα καίρια και επιτακτικά, καθιστά την Ηλέκτρα ένα από τα αρτιότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

  • Μετάφραση: K.X.Μύρης
  • Σκηνοθεσία-Δραματουργική Προσαρμογή: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
  • Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος
  • Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα
  • Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
  • Παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

  • Ηλέκτρα: Μαρίνα Ασλάνογλου
  • Κλυταιμνήστρα: Ρένη Πιττακή
  • Πρεσβύτης: Γιάννης Βόγλης
  • Ορέστης: Θανάσης Κουρλαμπάς
  • Αγγελιαφόρος: Θοδωρής Κατσαφάδος
  • Γεωργός: Γιώργος Ψυχογιός
  • Κάστορας : Άγγελος Μπούρας
  • Πυλάδης: Νίκος Ιωαννίδης
  • Πολυδεύκης: Κωνσταντίνος Ελματζίογλου

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ-ΧΟΡΟΣ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ)
Αλίκη Αβδελοπούλου
Γεωργία Ανέστη
Εϋα Βάρσου
Φανή Γέμτου
Μαριλού Κατσαφάδου
Ρένα Κυπριώτη
Ειρήνη Κυρμιζάκη
Γιάννα Μαλακατέ
Ελίνα Μάλαμα
Μαρία Μαλλούχου
Σύνθια Μπατσή
Μαριαλένα Ροζάκη
Μαρία Τζάνη
Μαίρη Χάγια
Εύα Χριστοδούλου

Μέρες και Ώρες παραστάσεων
Τρίτη – Σάββατο: 20.30
Κρατήσεις γίνονται στο 210 88 40 600.

Facebook Comments

POST A COMMENT.