Εξάμηνη παράταση του προγράμματος δέχθηκε ο Τσίπρας

Μέρκελ: Έχουμε staff level agreement. Ανοιχτό το ζήτημα των προαπαιτούμενων

Στην επιλογή της συμφωνίας επί του ελάχιστου κοινού παρονομαστή φαίνεται ότι κατέληξαν οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, με μείζον ζήτημα τη συνέχιση της στήριξης του τραπεζικού συστήματος, αφού νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι είχε καταστήσει σαφές ότι η έξοδος της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα θα οδηγούσε αναγκαστικά σε νέο, καθώς για να συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τις τράπεζες θα έπρεπε να είναι η χώρα σε πρόγραμμα. Αυτό που επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές είναι ότι ακόμα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχει μια κατ αρχήν συμφωνία ώστε να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ομαλότητα.

Το τοπίο θόλωσαν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ η οποία επισήμανε ότι η πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διάρθρωση της συμφωνίας και μετά να τεθούν τα χρονικά όρια. Τα γερμμανικά media αναφέρουν ότι υπάρχει κατα αρχήν συμφωνία σε επίπεδο δημοσιονομικών στόχων επί των ελληνικών προτάσεων.

Εχοντας αποφύγει τις νάρκες Σόιμπλε αρνούμενος όμως να συναινέσει σε μέτρα τροχοπέδη για την ανάπτυξη ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να επιλέξη την τελευταία εναλλακτική λύση λαμβάνοντας εξάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με ευελιξία, στα πλαίσια της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης επί της αρχής, όπως μεταδίδει με τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για παράταση προβλέπει εξάμηνη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με το αίτημα παράτασης όμως ασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα έναντι του ενδεχομένου συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της Πέμπτης.
Στην Ελλάδα, σήμερα Τρίτη, αναμένεται να συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για αποτίμηση της συμφωνίας, η οποία κινείται στα όρια της εντολής που είχε λάβει ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύεται ότι η συμφωνία για παράταση ήταν η μόνη επιλογή ώστε να μη χρειαστεί η κυβέρνηση να δεχθεί σκληρά μέτρα και να μην υπογράψει νέο Μνημόνιο διατηρώντας και τις τράπεσζες υπό το μανδύα του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ.
Αυτό που μένει να αποκωδικοποιηθεί είναι πόσα από τα μέτρα της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης θα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της παράτασης της συμφωνίας.
Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, να διαμηνύει ότι δεν περνάει από τη Βουλή και τον βουλευτή Γ. Μιχελογιαννάκη να τη χαρακτηρίζει ακραία αντικοινωνική.
Βρυξέλλες λεπτό προς λεπτό
 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός των 48 επόμενων ωρών.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνόδου κορυφής ανέφερε « έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας τις επόμενες ώρες».
Εξερχόμενος από την σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ Ρέντσι ερωτηθείς για τις ελληνικές προτάσεις περιορίστηκε να απαντήσει « εργαζόμαστε».
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη βάση μιας διευρυμένης πρότασης αλλά χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία. Υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις ελπίζουμε σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα να υπάρχει θετική έκβαση» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.