Βαδίζοντας στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης

Με στόχευση την ενιαία συμφωνία δουλεύει η ελληνική πλευρά. Μια μέρα πριν από την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις προτάσεις της, ώστε να περιορίσει τις αναταράξεις έχοντας προοπτική τη νέα σύνοδο κορυφής στη Ρίγα.

Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων και το εργασιακό ήταν και το αντικείμενο των χθεσινών συσκέψεων στο Μαξίμου μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τους Γ. Βαρουφάκη και τον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Επίσης, το απόγευμα του Σαββάτου, σε μια προσπάθεια διερεύνησης και εξασφάλισης ενότητας όταν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, συνομιλίες με τον πρωθυπουργό είχαν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου -που έχει δείξει σημάδια αποστασιοποίησης- και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε πως «υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΚΟ μας και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς για το εάν η ψήφιση της συμφωνίας θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο ίδιος δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή προέχει να πετύχουμε και σύντομα την καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση στόχος είναι από τη Ρίγα η Αθήνα να φύγει με πολιτική απόφαση ώστε να απασφαλιστεί η ΕΚΤ και να απεγκλωβιστεί η χώρα από την οικονομική ασφυξία  και να ανοίξει ο δρόμος για μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, μετά τη Λετονία. Σχετικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είχε δηλώσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τεθεί το ζήτημα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα οι εταίροι ζητούν σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους έμπρακτα κοστολογημένα μέτρα και παρεμβάσεις στο Εργασιακό και Ασφαλιστικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει και να στηρίζει τις κόκκινες γραμμές – προϋποθέσεις που έθεσε και κατά την ομιλία  του στο Economist. Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει προκληθεί σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση πιστεύει ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι Ευρώπη θα αντιληφθεί ότι μια αποτυχία σύγκλισης θα προκαλέσει χάος στο σύνολο της Ευρωζώνης.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.