Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων της ηπατίτιδας C ζητά ο Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσθέσει νέες θεραπευτικές αγωγές για την ηπατίτιδα C στον κατάλογο βασικών του φαρμάκων, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι τιμές απαιτείται να μειωθούν περαιτέρω ώστε να καταστούν προσβάσιμα σε ασθενείς των φτωχότερων χωρών.

Η θεραπεία της ηπατίτιδας C, η οποία επηρεάζει περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο κάθε χρόνο, έχει αλλάξει τελείως από την άφιξη των νέων φαρμάκων, τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο, αλλά με τις τιμές του δυτικού κόσμου είναι απρόσιτα για τους ασθενείς στα φτωχότερα κράτη.

“Ενώ έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων αυτών στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, χωρίς μία ενιαία στρατηγική που θα καθιστά αυτά τα φάρμακα πιο προσιτά σε παγκόσμιο επίπεδο, η πιθανότητα οφέλους για τη δημόσια υγεία μειώνεται σημαντικά”, δήλωσε ο βοηθός γενικού διευθυντή του Π.Ο.Υ., Marie-Paule Kieny.

Ο πρότυπος κατάλογος βασικών φαρμάκων του Π.Ο.Υ., ο οποίος ενημερώνεται κάθε δύο χρόνια, χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να προσδιοριστούν οι διαθέσιμες θεραπείες. Η τελευταία έκδοσή του, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνει αρκετά νέα φάρμακα για τον καρκίνο και την πολυανθεκτική φυματίωση.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.