Σε επικοινωνιακό θρίλερ μετατρέπουν τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας Μαξίμου, εταίροι και τραπεζίτες στήνοντας παγίδες και πυροδοτώντας νάρκες χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την αντίδραση των αγορών και τα όρια αντοχής κοινωνίας και οικονομίας. Ενώ ο χρόνος για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας μετράει αντίστροφα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τραπεζίτες και το Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις και διαρροές δυναμιτίζουν το κλίμα, διαμορφώνοντας πάλι εικόνα αδιεξόδου. Ενώ 24 νωρίτερα όλα έβαιναν καλώς –επικοινωνιακά- σήμερα οι τοποθετήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γέρουν Ντάισελμπλουμ ανατρέπουν τα δεδομένα, ενώ η σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και το επικίνδυνο non paper Στουρνάρα δημιουργούν ένα εξόχως εκρηκτικό κλίμα.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Η συμφωνία, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι τόσο κοντά όσο και μακριά, δικαιώνοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης είναι πλέον καθαρά πολιτικό θέμα. Η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα υποκρύπτει παλαιότερη του με την οποία κατηγορούσε τους εταίρους ότι με τη συμφωνία δεν επιδιώκουν εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων αλλά ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, σενάριο που δένει με αυτό της “αριστερής παρένθεσης” του Αντώνη Σαμαρά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας δοκιμάσει τα νερά τις προηγούμενες ημέρες και αφού έφτασε κοντά σε πολιτική συμφωνία στο παρασκήνιο, η οποία όμως απείχε παρασάγγας από τις διακηρύξεις, διαπιστώνει ότι αν τελικά βρεθεί modus vivendi με τους εταίρους τώρα το σπιράλ των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.
Οι εταίροι διαπιστώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να ακολουθήσει αμυντική «poison pill» στρατηγική προκειμένου να αποφύγει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό, περνούν στην αντεπίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επαναφέρει σενάριο GRaccident και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ να αποκλείει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβανόμενος ότι τα περιθώρια στενεύουν, ενώ παράλληλα δέχεταιμηνύματα για νέα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με χτυπήματα κάτω από τη μέση, είναι αναγκασμένος να ανεβάσει τους τόνους, να δημιουργήσει επικοινωνιακά διλήμματα και να εδραιώσει αμυντικές γραμμές καθώς και να δώσει πολιτικές διαβεβαιώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετέχουν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Γ. Βαρουφάκης, Γ. Σταθάκης, και Ευ. Τσακαλώτος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς και ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης. Ετσι ο πρωθυπουργός δίνει για πρώτη φορά σαφή εικόνα των διαπραγματεύσεων στον κομματικό μηχανισμό, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας του εδάφους στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για την υποδοχή της συμφωνίας ή της ρήξης.
Στη σύσκεψη που ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει διεξοδικά Κ.Ο και κόμμα για την πορεία και την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, θέτει το διακύβευμα και δέχεται εισηγήσεις για τις επόμενες κινήσεις τόσο σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και σε κοινοβουλευτικό και κομματικό.
Οι κκ Κορωνάκης και Μαντάς αναλαμβάνουν το έργο της σφυγμομέτρησης του πυρήνα και της βάσης του κόμματος, της προετοιμασίας τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και της κοινωνίας για την επόμενη ημέρα και της διαμόρφωσης γραμμών άμυνας εντός της χώρας. Παράλληλα μεταφέρουν στον πρωθυπουργό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πολιτικό φάσμα και την κοινωνία, ώστε να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει αποφάσεις με όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.
Η ανοιχτή σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή των κκ Κορωνάκη και Μαντά στέλνει σαφή μηνύματα στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα που διαμαρτύρονταν επί μακρόν για την έλλειψη ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ καθιστά σαφή την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να «ανοίξει τη μπάλα» και να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση, ΚΟ και κόμμα τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα, στέλνοντας μήνυμα και προς τους εταίρους αλλά και την αντιπολίτευση ότι όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι και εξετάζονται.
Ήδη για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή για τη στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας στη διαπραγμάτευση, ενώ σε εξέλιξη θα βρίσκεται στο Eurogroup. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία όμως είναι συντηρητική και αρνείται να ενταχθεί στη λογική της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Έτσι ο σχεδιασμός αυτός μεταφέρεται προς υλοποίηση σε μικρές κινηματικές και ακτιβιστικές ομάδες, από τις οποίες έχει όμως αποκοπεί ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ και η επανασύνδεση απαιτεί χρόνο και χειρισμούς.
Το καυτό τριήμερο
– Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.
– Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.
Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
Αν το Eurogroup χαρακτηρίσει «επαρκή» ή «ικανοποιητική» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τότε θεωρείται πού πιθανό ο Μάριο Ντράγκι να απελευθερώσει ρευστότητα προς την Ελλάδα, δίνοντας χρόνο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση όλοι γνωρίζουν πως η ΕΚΤ διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία και εναλλακτικές που μπορούν να αποτρέψουν ατύχημα ακόμα και να επαναφέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή προοπτική. Όπερ σημαίνει ότι αν λυθούν τα χέρια του κεντρικού τραπεζίτη η δυναμική μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση από τη στενωπό, να χαλαρώσει τις πολιτικές πιέσεις και να επιτρέψει τη σταδιακή εμπέδωση μιας συμφωνίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς για συμφωνία οι εταίροι θα βάλουν στο τραπέζι συμφωνία πακέτο και θα ζητήσουν πλήρη αποδοχή της από τον Αλέξη Τσίπρα, απειλώντας με ατύχημα σε διαφορετική περίπτωση.
Στον κίνδυνο αυτό απαντά με αγωνιστική γυμναστική το Μαξίμου, προσπαθώντας να αποδείξει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για «πόλεμο» αν αυτό απαιτηθεί.
POST A COMMENT.