Παιχνίδια Ντάισελμπλουμ εις βάρος της Αθήνας

Ντάισελμπλουμ

Προσπάθεια να δυναμιτίσουν τη συνοχή της κυβέρνησης και να απεμπλακούν από τον Βαρουφάκη

Σε αυστηρό τόνο σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το ανηλεές παιχνίδι των εντυπώσεων εις βάρος της Ελλάδας και των προκλητικών δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη.

Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, σημειώνεται.  Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνουν, επίσης ότι οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.

Η συνέντευξη του Nτάισελμπλουμ

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ είχε ερωτηθεί για το θέμα των αλλαγών στην ομάδα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας παραμένει ο υπουργός Οικονομικών. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι εκείνος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αλλαγή της ομάδας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθούσε την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί. Όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών καθώς το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο», είπε προσθέτοντας ότι «πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξή του στο κανάλι RTL,  προκαλώντας εξλεφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα “έπαιξε και έχασε”, καθώς θεώρησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τους κανόνες για λογαριασμό της. Από την άλλη πλευρά, καλεί την ελληνική κυβέρνηση σε εγρήγορση και προσαρμογή στην πραγματικότητα, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανεστές.. Δήλωσε πάντως πως είναι αισιόδοξος και ότι η ελληνική κρίση θα επιλυθεί σύντομα.

Όπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε πως εάν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ θα άνοιγε εκ νέου τις κάνουλες της χρηματοδότησης, χαλαρώνοντας τους κανόνες.

Οσον αφορά την “απειλή” προσφυγής στον ελληνικό λαό, εξήγησε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και όχι την Ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν, ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας τη πεποίθηση του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια και ότι δεν θα έχει εύκολη πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, αν δεν επέλθει συμφωνία σε σταθερές βάσεις.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.