Το καλοκαίρι πλησιάζει. Τα πρώτα ανοιξιάτικα ρούχα ήδη έχουν πάρει τη θέση τους στην ντουλάπα… και η αγωνία κορυφώνεται… ¨θα μου χωράνε φέτος τα περσινά καλοκαιρινα;”. Η αλήθεια είναι ότι όταν τρώμε παραπάνω από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας … παχαίνουμε. Μήπως όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που παίζουν ρόλο στην αύξηση τους βάρους μας;
Συναντήσαμε τη διακεκριμένη Msc Ειδική Διατροφολόγο, Μαρία Πρίγκου η οποία μας ενημέρωσε για 10 παράγοντες που δεν μας αφήνουν να χάσουμε τα όποια περιττά κιλά επιθυμούμε να απομακρύνουμε από πάνω μας.
Έλλειψη ύπνου
Όταν δεν κοιμόμαστε τις σωστές ώρες αυξάνουμε σημαντικά την πιθανότητα του να τσιμπολογήσουμε. Αυτό μεταφράζεται με πρόσληψη επιπλέον χιλιοθερμίδων, πιθανότατα περιττών για το σώμα μας. Απο την άλλη , η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν το αίσθημα του κορεσμού. Και τα δύο μαζί μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση σωματικού βάρους.
Στρες
Μία απο τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες είναι η υπερέκριση κορτιζόλης.Η ορμόνη αυτή επηρεάζει άμμεσα την όρεξή μας και το αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και γλυκών.
Αντικαταθλιπτικά
Πολλά απο τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά έχουν ως παρενέργεια -μία απο τις πολλές- την αύξηση βάρους.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα πρέπει να διακοπεί η αγωγή.Αξίζει να σημειωθεί πως ,πολλές φορές η αύξηση της όρεξης μπορεί να είναι και ένδειξη βελτίωσης της κατάθλιψης.
Ούτως ή άλλως, οι μεταβολές στο βάρος μπορούν να σημειωθούν και μόνο απο την ύπαρξη της κατάθλιψης, ανεξάρτητα της φαρμακευτικής αγωγής.
Στεροειδή
Διάφορα αντιφλεγμονώδη στεροειδή μπορούν να αυξήσουν την όρεξη αλλά και την κατακράτηση υγρών. Και τα δύο μαζί μπορούν να αυξήσουν την ένδειξη στη ζυγαριά σημαντικά. Πολύ συχνά, σημεία του σώματος στα οποία εναποτίθενται περισσότερο λιπώδης ιστός αλλάζουν. Αυτά είναι η κοιλιά και πίσω απο το λαιμό.
Φάρμακα
Και άλλα φάρμακα είναι πιθανό να σας προσθέσουν βάρος.Μερικά απο αυτά είναι τααντιψυχωσικά, της υπέρτασης , για τις ημικρανίες και τον διαβήτη.
Χάπι αντισύλληψης
Παρά την επικρατούσα άποψη, χάπια που περιέχουν προγεστερόνη ή και οιστρογόνα δεν προκαλούν μόνιμη άυξηση βάρους.
Αυτό που παρατηρείται είναι μία έντονη ίσως κατακράτηση υγρών η οποία όμως υποχωρεί, ειδικά εαν παράλληλα προσέχουμε την διατροφή μας.
Υποθυρεοειδισμός
Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι και η αύξηση της όρεξης. Παίρνοντας, όμως, την κατάλληλη δόση φαρμάκου, ρυθμίζεστε και μετά από κάποιες μέρες ο μεταβολισμός αλλά και η όρεξη επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Εμμηνόπαυση
Στην ιδιαίτερη αυτή φάση της γυναίκας συμβαίνουν δύο πράγματα: από την μία αλλάζουν τα επίπεδα έκκρισης ορμονών και από την άλλη έχουμε μία φυσιολογική κάμψη των μεταβολικών λειτουργιών. Σε συνδυασμό δε με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, το βάρος μπορεί να αυξηθεί αρκετά, και επιπλέον, να συσσωρευτεί σε σημεία που υπάρχει η τάση-π.χ. στην κοιλιά.
Το σύνδρομο Cushing
Η διαρκής εκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες προκαλεί συνεχόμενη εκκριση μεγάλων ποσοτήτων κορτιζόλης. Το σύνδρομο Cushing εμφανίζεται σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά και όταν λαμβάνονται διάφορα φάρμακα, όπως π,χ, στεροειδή για άσθμα, αρθριτικά ή και λύκο.
Το χαρακτηριστικό σε αυτό το σύνδρομο είναι η συσσώρευση λίπους γύρω απο το πρόσωπο, το λαιμό, στο πάνω μέρος της πλάτης αλλά και την μέση.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Πολύ συχνό φαινόμαινο στις νεαρές κοπέλες , που συνοδεύεται απο αντίσταση στην ινσουλίνη.
Συνήθως το λίπος συσσωρεύεται γύρω απο την κοιλιά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για καρδιοπάθειες.
Διακοπή καπνίσματος
Η σημαντική αυτή και καθοριστική απόφαση για την υγεία σας μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας με αποτέλεσμα να πάρετε ίσως και πέντε κιλά. Με το πέρασμα όμως των εβδομάδων το αίσθημα της πείνας υποχωρεί και θα μπορέσετε να ξαναγυρίσετε στο αρχικό σας βάρος.
Αν κάτι από τα παραπάνω σας αφορά, πιθανόν να αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε. Ακολουθούν λοιπόν κάποιες προτάσεις:
– Μην παίρνετε φάρμακα πρίν ρωτήσετε το γιατρό σας και μην διακόπτετε την αγωγή σας χωρίς να τον ενημερώσετε. Εαν κάποιο χάπι σάς ενοχλεί, ρωτήστε τον εάν μπορεί να σας προτείνει κάποιο άλλο.
– Θυμηθείτε ότι η κατακράτηση υγρών δεν σημαίνει αύξηση βάρους.Με κατάλληλη διατροφή, θα υποχωρήσει γρήγορα.
– Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα και φροντίστε τη διατροφή σας. Μία ισορροπημένη διατροφή, ειδική για εσάς με παράλληλη άσκηση μπορεί να κάνει την μεγάλη, μόνιμη αλλαγή!
Ευχαριστούμε πολύ την ειδική διατροφολόγο Μαρία Πρίγκου για τις συμβουλές της.
Μάθετε περισσότερα για τη Μαρία Πρίγκου στο ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
POST A COMMENT.