Τι σημαίνει για τους ευρωπαίους το ταξίδι του Τσίπρα στη Ρωσία

tsipras-poutin

Ο Τσίπρας παίζει το «χαρτί» της Ρωσίας στο πόκερ με τους Ευρωπαίους
Βάζει το γεωπολιτικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές

 Ενώ η Ελλάδα αγωνιά για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η κυβέρνηση εναποθέτει πολλές ελπίδες στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο το μείζον θέμα των ημερών δεν είναι το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας, αλλά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Την Τετάρτη, την ώρα που οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα μελετούν “μίζερους” δημοσιονομικούς αριθμούς για να αποφανθούν αν το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας, στη ρωσική πρωτεύουσα μπορεί να κλείνουν συμφωνίες που θα δημιουργήσουν δυναμική ανατροπής των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη.

Του Χ. Νιάκα

Είναι ο καινούργιος “εφιάλτης”  Ευρωπαίων εταίρων και Αμερικανών συμμάχων, οι οποίοι εκδηλώνουν τις τελευταίες μέρες με κάθε τρόπο την ανησυχία τους για το “άνοιγμα προς Ανατολάς” που επιχειρεί η αριστερή ελληνική κυβέρνηση, επιζητώντας οικονομικές και πολιτικές συνεργασίες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Πίσω από τον διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει «πολυδιάστατη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική», βλέπουν τον κίνδυνο γεωπολιτικής μετατόπισης της Ελλάδας και προσέγγισης με τη Ρωσία.

Αυτομάτως λοιπόν, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, το γεωπολιτικό στοιχείο μπαίνει στο τραπέζι  της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών. Το θέτει εμμέσως και η Ουάσιγκτον, ασκώντας πολλαπλές πιέσεις προς Βερολίνο-Βρυξέλλες για να κλείσουν γρήγορα την ελληνική “εκκρεμότητα”.

 Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις

«Αν θέλει κάποιος ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα», ήταν το μήνυμα-προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «είναι απαράδεκτο να θέσει η Ελλάδα σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει βοήθεια από τη  Ρωσία»

Κυβερνητικοί παράγοντες στο Βερολίνο επισήμαιναν μάλιστα ως αρνητικό στοιχείο ότι η ρωσική κυβέρνηση  εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει το εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, το οποίο είχε επιβληθεί στα πλαίσια των “αντιποίνων” για τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Κατά την άποψη των Γερμανών αξιωματούχων, αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη των προθέσεων και της προσπάθειας της Μόσχας να προσεγγίσει περισσότερο την Ελλάδα, την ώρα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους ισχυρούς εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Τι θα πάρει ο Τσίπρας στη Μόσχα

Η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται τις μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων ασκούμενες πιέσεις, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κινηθεί με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες της χώρας.

Για την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν πηγές του Μαξίμου λένε ότι θα είναι «πολιτικά φιλική και οικονομικά ελπιδοφόρα». Η Αθήνα προσδοκά άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων, συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό project, τον αγωγό Turkish Stream και μερική άρση του  εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

Η προοπτική περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία γίνεται ένα ισχυρό ατού για την ελληνική κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές, όπου πλέον οι δημοσιονομικοί αριθμοί και τα “οικονομικά μαθηματικά” δεν θα είναι η μοναδική παράμετρος.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.