Σημάδια σύγκλισης Ελλάδας-δανειστών

Καθησυχάζει το Μαξίμου, αισιοδοξία από τους εταίρους με την βελτιωμένη λίστα

Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από το μπαράζ δημοσιευμάτων και διαρροών που ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Με την ένταση να έχει φέρει το σύστημα στα όρια των αντοχών του, την εκροή καταθέσεων να παραμένει χαμηλή αλλά σταθερή ως τάση και τα σενάρια να δημιουργούν κλίμα φόβου κυβέρνηση, εταίροι και θεσμοί επιλέγουν να κατεβάσουν τους τόνους δίνοντας χώρο και ευελιξία στα τεχνικά κλιμάκια να εργαστούν, καθιστώντας πιο πιθανή μια συμφωνία έστω και την εντεκάτη ώρα. Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει πως οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται ενώ καθησυχάζει για το επίπεδο της ρευστότητας συναρτήσει των υποχρεώσεων την χώρας. Θετικό είναι το κλίμα όμως και από την άλλη πλευρά, καθώς κύκλοι από τους ευρωπαίους εταίρους δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

του Βάιου Κρόκου

Ειδικότερα, η τελευταία λίστα της Αθήνας είναι πράγματι βελτιωμένη και υπάρχει πρόοδος. Όπως επισημαίνεται βέβαια, απαιτείται ακόμα δρόμος για την επίτευξη οριστικού deal, αλλά τα σχέδια της ελληνικής πλευράς είναι πιο σαφή, με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα. “Αγκάθι” μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τα προσδοκώμενα έσοδα ίσως να μην είναι ρεαλιστικά, αλλά η κατεύθυνση στην οποία οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις είναι σωστή, κατά τους εταίρους. Το Spiegel μάλιστα το οποίο άλλαξε στάση επί του θέματος μέσα σε λίγες ώρες κάνει λόγο τώρα πως τα “πράγματα φαίνονται καλύτερα”, ύστερα από την τελευταία λίστα μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με πηγές κορυφαίου Υπουργείου Οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς να κατονομάζει.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν για την ώρα οριοθετειμένες συμφωνίες αλλά και διαφωνίες. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως, ύστερα και από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η Ελλάδα δεν θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup, αλλά θα οδηγηθούμε στο προγραμματισμένο της 24ης Απριλίου.

Όπως άλλωστε διεμήνυσε και ο Υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης η καταβολή της δόσης 450 εκ ευρώ θα καταβληθεί κανονικά στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα οι Υπουργοί Δραγασάκης, Σταθάκης, Μάρδας, Τσακαλώτος είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τα τελευταία δρώμενα, να σκιαγραφήσουν τις επόμενες κινήσεις και να αξιολογήσουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η οποία συνεχίζεται κανονικά παρά τα όποια δημοσιεύματα που προκάλεσαν προβληματισμό.

Το Spiegel σε δημοσίευμα του νωρίς σήμερα έκανε λόγο για “εμπλοκή” και αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων, κάτι που διέψευσε επισήμως το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, “ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται. Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills), σύμφωνα με το υπουργείο. Σχετικά με την αναφορά στην 9η Απριλίου, το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters. Όσο για τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, θυμίζουμε ότι υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες”.

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει ενοχλημένο από την δημοσιότητα που πήραν οι δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη περί ασκήσεων επί χάρτου για ενδεχόμενο Grexit, καθώς όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Κύπριο Πρόεδρο όσο και από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.