Οι 10 κρίσιμες ημέρες για τις μεταρρυθμίσεις

Ξεκινά σήμερα το Brussels Group

Εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη την Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup. Στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας που προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch τοποθετώντας την Ελλάδα στην κλίμακα CCC από Β, ξεκινούν σήμερα Σάββατο οι εργασίες του Brussels Group, στις Βρυξέλλες, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης.  Τη Δευτέρα πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό ok για τη λίστα, για να ακολουθήσει το Eurogroup, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επικυρώσουν τη συμφωνία.   

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους τα συνήθη υποζύγια, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι αξιωματούχοι πήραν μια πρώτη γεύση των μεταρρυθμίσεων το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση:

1. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

2. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Οπως έγραφε το sofokleousin, έμφαση θα δοθεί στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του “μαύρου χρήματος”.  Με διαδικασίες  εξπρές θα προωθηθεί προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση για το αδήλωτο χρήμα που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους έχουν καταθέσεις  σε ξένες τράπεζες θα δοθεί η δυνατότητα  να τις δηλώσουν, να πληρώσουν εφάπαξ φόρο 15% και να γλιτώσουν τους ελέγχους.

Θα ακολουθήσουν δύο νομοσχέδια για  την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Κατά  τις εκτιμήσεις  του ΥΠΟΙΚ, η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων μπορεί να αποφέρει ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Επισημαίνεια ότι το  λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων αντιπροσωπεύει ετήσια φοροδιαφυγή  2- 2,5 δισ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η λίστα

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, που θα πλήξουν τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα.

Το σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα  για επενδύσεις υποδομής, αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε σήμερα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης βασικοί στόχοι είναι ο εκσυγχρονισμός  του φορολογικού πλαισίου, η περιστολή της φοροδιαφυγής, η αύξηση της εισπραξιμότητας δημοσίων εσόδων, η βελτίωση της αποδοτικότητας στη δημόσια διοίκηση και η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup προβλέπεται ότι θα εξαρτηθεί  «από την κατάσταση της οικονομίας». Το θέμα μένει λοιπόν ανοικτό προς διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με μέτρα που μπορεί ή πρέπει να ληφθούν και με τις προβλέψεις για την απόδοση τους.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πως με τα σημερινά δεδομένα, λαμβανομένης υπόψη και της υστέρησης εσόδων στο πρώτο δίμηνο, το  πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,8% και 1,1% του ΑΕΠ, ανάλογα το μακροοικονομικό σενάριο. Η πρόβλεψη διατυπώνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και δεν θα γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επηρεάζουν τις δαπάνες.

Όπως τονίζουν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μέγεθος αυτό.

Τις επόμενες ημέρες και ώσπου να συνεδριάσει το Eurogroup για να εξετάσει το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, θα  συνεχίζονται οι παράλληλες  διαβουλεύσεις σε επίπεδο «τεχνικών συμβούλων»  και σε πολιτικό επίπεδο. Το Brussels Group θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο στην βελγική πρωτεύουσα για να εξετάσει τα περαιτέρω βήματα. Στη συνάντηση αυτή οι κ.κ. Χουλιαράκης και Θεοχαράκης θα εξετάσουν τα βασικά ζητήματα πολιτικής με τους  Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).

Eνδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι αύριο Κυριακή στις 19:00 στη Βουλή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το οποίο θα αποτιμήσει τις πρώτες συζητήσεις και θα χαράξει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί μέχρι την Τετάρτη.

Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.