Αυξέντιος Καλαγκός: Ο καρδιοχειρουργός με τη χρυσή καρδιά & την οικουμενική προσφορά

Αυξέντιος Καλαγκός - 1

Το οικουμενικό έργο του Δρ Αυξέντιου Καλαγκού, του διάσημου Έλληνα Παιδο-καρδιοχειρουργού είναι ευρύτατα γνωστό. Ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός και διευθυντής στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει με την ομάδα του δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο, στις πιο ξεχασμένες γωνιές του πλανήτη και με μοναδική ανταμοιβή το χαμόγελο τους.

Είναι δημιουργός και κάτοχος της πατέντας «Kalangos Ring», που είναι ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και χρησιμοποιείται παγκόσμια στην παιδο-καρδιοχειρουργική.

Σπάνια συναντά κανείς ένα γιατρό που συνδυάζει μία λαμπρή καρδιοχειρουργική σταδιοδρομία με τις ευθύνες της διευθυντικής θέσης σε μία Κλινική τόσο σπουδαία (όπως η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης) αλλά και με ερευνητικό ενδιαφέρον και έργο, ο οποίος μπορεί ταυτόχρονα να τα αφήνει όλα αυτά και να ταξιδεύει όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη στον κόσμο και να προσφέρει τόσο μεγαλόκαρδα την πολύτιμη βοήθειά του, ξαναδίνοντας ζωή και ελπίδα σε παιδιά από την Ινδία, το Μαρόκο, τη Μοζαμβίκη, το Κιργιστάν, τη Μαδαγασκάρη, τη Μποτσουάνα.

Ο κορυφαίος αυτός “γιατρός με τη χρυσή καρδιά”, όπως τον χαρακτηρίζουν, ο ιεραπόστολος της Ιατρικής, ο Αυξέντιος Καλαγκός, βραβεύτηκε στα φετινά, 2α βραβεία της φαρμακευτικής καινοτομίας Prix Galien Greece, με το Ανθρωπιστικό Βραβείο, «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.

Ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, καθώς κατά την απονομή του βραβείου, όλοι όσοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα όρθιοι και συγκινημένοι χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά τον οικουμενικό αυτό Έλληνα και σπουδαίο επιστήμονα, το λειτουργό-ιατρό, Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο!

Ο Δρ. Αυξέντιος Καλαγκός, αφού ευχαρίστησε θερμά την πρόεδρο των Prix Galien Greece, κα. Τζένη Περγιαλιώτου για το βραβείου που του απονεμήθηκε, σημείωσε ότι «Κατά τη διάρκεια των αιώνων η ιατρική έχει αναπτύξει και αναπτύσσει προοδευτικώς μια νέα διάσταση, αυτή της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των συμφορών, τις οποίες προκαλούν πόλεμοι, συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Σήμερα, χάρις στην ευαισθητοποίηση των γιατρών και των νοσηλευτών έναντι των ευαίσθητων προβλημάτων, η ανθρωπιστική ιατρική έγινε ένας πλήρης θεσμός, σχεδόν αδιαχώριστος από τη συμβατική ιατρική. Δεσμευμένος ενθέρμως από αυτή την ανθρωπιστική ιατρική επί μία ήδη εικοσαετία και όλως ιδιαιτέρως στην υπηρεσία με καρδιακές ανωμαλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες, απεφάσισα προ δεκαετίας να εντάξω στα μαθήματα που διδάσκω στους φοιτητές και ειδικευμένους χειρουργούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης αυτή την ανθρωπιστική διάσταση, ώστε να λαμβάνουν γνώση των σύγχρονων προβλημάτων περιθάλψεως στις χώρες του τρίτου κόσμου. Το καθήκον μας, ηθικό και επαγγελματικό, έναντι των νέων αυτών ιατρών είναι πρωτίστως να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους κινητοποιήσουμε προς τόπους που είναι όντως απαραίτητοι ώστε η δέσμευσή τους στον «Όρκο του Ιπποκράτη» να μπορέσει να βρει ένα αληθές νόημα, τόσο για τη ζωή των αναξιοπαθούντων, όσο και για τη δική τους τη ζωή»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλαγκός ανάφερε: «Είμαι βέβαιος ότι οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν στους αδύνατους αυτού του κόσμου, με αγάπη, θέρμη και ενθουσιασμό θα ανταμειφθούν με την ευγνωμοσύνη των ασθενών που θα θεραπεύσουν και με το χαμόγελο των παιδιών που θα ανακουφίσουν. Θα αισθανθούν τη γαλήνη μιας έναστρης νύχτας, φωτισμένης από τις προσευχές όλων αυτών των αδυνάτων πάνω από τους οποίους θα ξαγρυπνούν».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.