Ιδιωτικοποίηση του ΕUROSTAR

Αντί 804 εκατομμυρίων ευρώ πούλησε η βρετανική κυβέρνηση σε ιδιώτες το μερίδιο του 40% που κατείχε στην εταιρεία Εurostar των αμαξοστοι χιών υψηλής ταχύτητας. Πρόκειται για τα τρένα που συνδέουν κάτω από τη Μάγχη το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Οι γαλλικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι SNCF διαθέτουν το 55% της Εurostar και οι σιδηρόδρομοι του Βελγίου SNCB το υπόλοιπο 5%.

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορντ: “Το αντίτιμο της πώλησης του βρετανικού μεριδίου ξεπέρασε κάθε προ σδοκία. Είναι μια πολύ καλή συμφωνία για τους Βρετανούς φορολογούμενους”.Τον περασμένο Οκτώβριο είχε υπολογιστεί από Βρετανούς τραπε ζίτες ότι το βρετανικό πακέτο στο Εurostar δεν θα ξεπερνούσε τα  380 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση πώλησης.

Η πώληση του βρετανικού πακέτου στην εταιρεία Εurostar εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει η βρετα νική κυβέρνηση και ελπίζει να εξασφαλίσει πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια έως το 2020.

Οι αμαξοστοιχίες Εurostar κατέγραψαν πέρυσι ρεκόρ στις μεταφορές επιβατών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.Μετέφεραν συνολικά 10,4 εκατο μμύρια επιβάτες.Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1% στο 1,2 δισ.ευρώ και τα κέρδη κατά 2% στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η επιχείρηση θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα:το τέλος του μονοπωλίου της. Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έλα βαν ήδη το “πράσινο φως” για να χρησιμοποιούν τη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη από το 2016.

Facebook Comments

POST A COMMENT.