4μηνη παράταση του δανείου, χωρίς Μνημόνιο ζητά η κυβέρνηση

baroufakis-soimple

Τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης στη βάση ενός νέου κειμένου αμοιβαίας κατανόησης επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, συμφωνα με non paper που κυκλοφόρησε από το Μαξίμου και συμπυκνώνει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους της χώρας, με στόχο την άμεση επανέναρξη των συζητήσεων. Η κυβέρνηση ζητά συνέχιση της δανεακής σύμβασης, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις της, ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2012 για ελάφρυνση του χρέους και τερματισμό των πολιτικών λιτότητας. Δεσμεύεται παράληλλα για την αναπλήρωση εσόδων με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδεικνύει την πάγια θέση της για αντιμετώπιση -με μέτρα κοινωνικής πολιτικής- της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία χρεώνει στο Μνημόνιο. Η νέα πρόταση της κυβέρνσηης αν και δεν διαφοροποιείται σημαντικά εκτιμάται ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού. Θετικά εκλαμβάνεται η κίνηση αυτή από το Χρηματιστήριο το οποίο περιορίζει τις απώλειές αισθητά τόσο σε επίπεδο μετοχών και δεικτών όσο και στα Παράγωγα.

Στην πρότασή της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται για τελική λύση αλλά για το απαραίτητο τεχνικό συμπλήρωμα της δανειακής σύμβασης ώστε να διασφαλιστεί ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος για την διεξαγωγή διαβουλεύσεων μέχρι την ασφυκτική πίεση τελεσιγράφων που υποβαθμίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει κατ ουσίαν αίτημα τεχνικής παράτασης της δανειακής σύμβασης επιχειρώντας να τη διαχωρίσει από το Μνημόνιο και ζητώντας από τους Ευρωπαίους να δεχθούν αυτό το αίτημα και ως προσάρτημα το κείμενο προθέσεων και τις δεσμεύσεις για υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,

Στο non paper επισημανονται οι διαφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με τελικό κείμενο που προσκόμισε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Δευτέρας και το οποίο προκάλεσε τη ρηξη, με την ελληνική πλευρά να καταγγέλει υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα. Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της για το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς υποστηρίζει ότι η παραγωγή του θα κοστίσει πολλαπλάσια στο ΑΕΠ, αναγκάζοντας τη χώρα να παραμείνει σε βαθειά ύφεση.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιγράγονται παρακάτω:

1.       Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Η διαμόρφωση μιας τέτοιας λύσης είναι απολύτως εφικτή.

2.       Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα. Είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη λαϊκή εντολή και την ιστορία της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

3.       Το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση κι έχει οδηγήσει την οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο. Τον άμεσο τερματισμό του δεν τον υπαγορεύει μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η ίδια η κοινή λογική.

4.       Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις του νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν (New York Times):

«Στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας για τους ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Εάν δεν το πράξουν το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσω της ευημερίας δεν θα επιβιώσει (…) Όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων από τη νεοϊδρυθείσα Γερμανική Δημοκρατία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή αντιμετωπίζονταν τότε όχι ως ένας εν δυνάμει εταίρος, αλλά ως ένας ηττημένος εχθρός από τον οποίο υπήρχε η απαίτηση να αποκαταστήσει τις πολεμικές ζημιές που υπέστησαν οι σύμμαχοι (…) Η απαίτηση των δανειστών για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών τους από κατεστραμμένες από την ύφεση οικονομίες (το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% από το 2007 ως το 2013, ενώ αντίστοιχα το γερμανικό είχε μειωθεί κατά 29% από το 1913 ως το 1919), καταστρέφουν την οικονομία των χωρών αυτών (…)  Η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθειά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ».

5.       Στο κείμενο που κατάθεσε στο Eurogroup o κ. Γ. Ντάισελμπλουμ υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση:

** «Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

** Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

** Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.

6.       Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, υπήρχαν προωθητικά σημεία Όπως:

** Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

** Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

** Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

7.       Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.