Ελπίδες για λύση “ketchup effect” σε έκτακτο Eurogroup

eurogroup-3

Από το αδιέξοδο στο συμβιβασμό, χωρίς καμία πλευρά να φανεί ότι υποχωρεί. Ρήγμα στο “τείχος” των δανειστών. Εγκλωβισμένοι σε μάχη εντυπώσεων

Μετά το απόλυτο αδιέξοδο στο Eurogroup η αγωνία για τις περαιτέρω εξελίξεις κορυφώνεται και στο προσκήνιο επανέρχονται καταστροφολογικά σενάρια, περιλαμβανομένου του Grexit. Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων δεν αφήνει  στην κυβέρνηση περιθώρια χρονικά, πολιτικά, οικονομικά – ούτε καν επικοινωνιακά. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο “μαύρα” όσο φαίνονται. Δυνατότητες συμφωνίας “στο παραπέντε”υπάρχουν ακόμη. Στις Βρυξέλλες περιμένουν ένα “ketchup effect”” – μια απροσδόκητη συνολική λύση χωρίς δραματικές κινήσεις από καμία πλευρά. Η ιστορία της ΕΕ είναι μιά μακρά αλυσίδα  σφοδρών εσωτερικών συγκρούσεων και ρήξεων, που καταλήγουν  σε μεγάλους συμβιβασμούς. Η παράδοση θα συνεχισθεί – εκτός αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να βάλουν βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ

Πολιτικοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διαποτισμένοι από το πνεύμα του συμβιβασμού, ενώ το Διευθυντήριο και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών έχουν αποδείξει επί δεκαετίες ότι είναι σε θέση να  λύνουν “γορδιους δεσμούς”, συνθέτοντας ετερόκλιτες απόψεις και αντικρουόμενα συμφέροντα.

Οι εταίροι-δανειστές έχουν ορθώσει “τείχος” στις ελληνικές προτάσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν – αν δεν άρχισαν  κιόλας την ώρα που οι υπουργοί του Eurogroup διαπίστωναν το αδιέξοδο.

Το καλό για την ελληνική πλευρά είναι ότι σ’ αυτό το “τείχος” υπάρχουν ήδη ρήγματα: Το ΔΝΤ διαχώρισε ήδη ευσχήμως τη θέση του, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι για το Ταμείο  “η 28η Φεβρουαρίου δεν αποτελεί  καταληκτική ημερομηνία”  και ότι “μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, αρκεί να γίνονται αξιολογήσεις”.

Εγκλωβισμένοι

Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβισθεί σε  “μάχη εντυπώσεων”:

– Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να φανεί ότι υποχωρεί. Αφ’ ενός γιατί αυτό θα ενθάρρυνε άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία κλπ) να επιδιώξουν μελλοντικά ανάλογες  συμφωνίες. Αφ’ ετέρου για  λόγους  “κύρους” και εσωτερικής πολιτικής.

– Ως υποχωρούσα δεν μπορεί να εμφανισθεί ούτε η ελληνική  κυβέρνηση, η οποία εν τοιαύτη περιπτώσει θα αντιμετώπιζε τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα και θα “αυτοκτονούσε” πολιτικά. Βρίσκεται όμως σε δυσχερή θέση, καθώς οι εταίροι-δανειστές βάζουν στο τραπέζι όρους τους οποίους ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να τους αποδεχθεί.

Ομως, αν επιτευχθεί προσέγγιση στα ουσιαστικά θέματα – οικονομικά, δημοσιονομικά, χρηματοδοτικά, τήρησης συμπεφωνημένων –  η διαπραγμάτευση δεν θα κολλήσει στο άν η νέα συμφωνία θα λέγεται “παράταση” – όπως θέλει το Βερολίνο, ή “συμφωνία-γέφυρα” που τη βαφτίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Δυσκολίες δημιουργεί το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει  πολιτική διαπραγμάτευση,  ενώ οι Γερμανοί θέλουν να περιορίσουν τη συζήτηση σε καθαρά τεχνικά-τεχνοκρατικά πλαίσια.

Τα επίμαχα ζητήματα

Στα σημαντικότερα υπό συζήτηση θέματα που επιδιώκεται να ενταχθούν στη νέα συμφωνία,  η αποδοχή των ελληνικών προτάσεων δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος ή άλλη επιβάρυνση για τους δανειστές. Μένει το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η Αθήνα ζητά μόνο να υπάρχει στη νέα συμφωνία κάποια αναφορά ότι θα συζητηθεί μελλοντικά.

Οι προσπάθειες προς άρση του αδιεξόδου  θα συνεχισθούν τις επόμενες μέρες, με τις κυβερνήσεις  να “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα” και τις αγορές στα πρόθυρα “εμφράγματος”.  Κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων και αναλυτών, αποτελέσματα δεν πρόκειται να υπάρξουν μέχρι την Πέμπτη.  Την Παρασκευή, λίγο πριν λήξει το “τελεσίγραφο” των εταίρων-δανειστών, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην, εκπλήσσοντας ευχάριστα  όσους περίμεναν ή φοβόντουσαν “καταστροφές”

Αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες που έχουν μακρά πείρα ανάλογων  διαπραγματεύσεων, προβλέπουν ότι η κατάληξη θα είναι ένα “ketchup effect”:  Εκεί που όλες οι ασφυκτικές πιέσεις και οι εκβιασμοί δεν θα αποδίδουν τίποτε και δεν θα υπάρχει συμφωνία ούτε σε επιμέρους σημεία, κάποια κίνηση της τελευταίας στιγμής – ίσως από την πλευρά Γιούνκερ – θα φέρει  τη συνολική λύση-πακέτο. Η τελική συμφωνία θα γίνει σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ή σε τηλεδιάσκεψη των 28 ηγετών της ΕΕ.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.