Το διεθνές «στίγμα» των νέων υπουργών

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης παρουσιάζεται -μεταξύ των πανεπιστημιακών που κατέχουν υπουργικό θώκο στη νέα κυβέρνηση- να έχει μακράν το ισχυρότερο στίγμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις που ο κ. Φωτάκης έχει κάνει έως τώρα στην καριέρα του, έχουν αναφερθεί, σε κάποιο δικό τους κείμενο, άλλοι επιστήμονες (Ελληνες και ξένοι) συνολικά 8.318 φορές. Στον αντίποδα, η Θεανώ Φωτίου και ο Νίκος Παρασκευόπουλος έχουν τις λιγότερες αναφορές, μόνο 4, για το συνολικό τους έργο. Αυτά δείχνει η μελέτη του πανεπιστημιακού (κατέχει την έδρα C.F. Rehnborg πρόληψης νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ) Ιωάννη Π.Α. Ιωαννίδη, για τις αναφορές επιστημόνων στο συγγραφικό επιστημονικό έργο των νέων υπουργών-πανεπιστημιακών.

Ειδικότερα, για την έρευνά του ο κ. Ιωαννίδης αξιοποίησε τα δεδομένα της βάσης Google Scholar (καταλογραφεί περίπου 100 εκατομμύρια δημοσιεύματα και τις αναφορές τους) και μέτρησε τον συνολικό αριθμό των αναφορών που έχουν συγκεντρώσει οι δημοσιεύσεις και τα βιβλία των νέων υπουργών-πανεπιστημιακών, καθώς και τον αριθμό αναφορών που συγκέντρωσε το τελευταίο τους βιβλίο ή δημοσίευση. Ενδεικτικά (τα πλήρη στοιχεία παρουσιάζονται στο γράφημα):

• Ο εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης κρατά τα σκήπτρα, καθώς έχει σημαντικό ερευνητικό έργο και έως πριν από την υπουργοποίησή του ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), ερευνητικού κέντρου με παγκόσμιο βεληνεκές. Ακολουθούν ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος με 1.317 αναφορές και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με 1.241 αναφορές.

• Ο κ. Βαρουφάκης ανεβαίνει στην πρώτη θέση με βάση τις αναφορές που έχει η τελευταία του δημοσίευση. Συνολικά 507 επιστήμονες αναφέρθηκαν στο τελευταίο επιστημονικό πόνημα του νέου υπουργού Οικονομικών, αριθμός υπερδιπλάσιος από τις 222 αναφορές που συγκέντρωσε η τελευταία επιστημονική δημοσίευση/βιβλίο του κ. Τσακαλώτου. Ακολουθεί με 174 αναφορές ο κ. Φωτίου.

• Στον αντίποδα ξεχωρίζουν οι επιδόσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, των οποίων όλες οι δημοσιεύσεις έχουν συγκεντρώσει από 4 αναφορές για τον καθένα. Διπλάσιο αριθμό -οκτώ- έχει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ενώ με διψήφιο αριθμό αναφορών -είκοσι τρεις- παρουσιάζεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η τελευταία επιστημονική δημοσίευση της κ. Φωτίου δεν έχει καμία αναφορά.

• Το αρμόδιο για την εκπαίδευση υπουργικό δίδυμο έχει συγκεντρώσει 334 αναφορές ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς και 117 αναφορές ο αναπληρωτής του για θέματα Παιδείας Τάσος Κουράκης.

Διαφορές

Βέβαια, ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι «πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διαφορές στον αριθμό αναφορών ανάμεσα σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, αλλά συνήθως δεν είναι τεράστιες στην Google Scholar. Για παράδειγμα, γενετιστές αναμένεται να αναφέρονται συχνότερα από ό,τι νομικοί. Συγκριτικά, στο κέντρο METRICS που διευθύνω στο Στάνφορντ έχουμε ως μέλη τρεις καθηγητές της Νομικής Σχολής και έχουν από 5.062 έως 6.720 αναφορές ο καθένας, ενώ οι καθηγητές Γενετικής στο Στάνφορντ συνήθως έχουν πάνω από 10.000 αναφορές». Από την άλλη, ο Ελληνας πανεπιστημιακός στο Στάνφορντ παρατηρεί πως «φυσικά μόνο ένας αριθμός σε μία βάση δεδομένων δεν αποδίδει πλήρως την πιθανόν πολυσχιδή προσφορά και προσωπικότητα κάποιου. Πάντως το αντεπιχείρημα ότι κάποιοι πανεπιστημιακοί στην Ελλάδα στερούνται διεθνούς απήχησης επειδή είναι πολιτικοποιημένοι/ανατρεπτικοί/φιλόσοφοι κ.λπ. δεν ευσταθεί. Για παράδειγμα, ο Νόαμ Τσόμσκι (261.254 αναφορές), ο Καρλ Μαρξ (194.477) και ο Νίκος Πουλαντζάς (15.002) αριστεύουν σε αυτούς τους δείκτες».

Πηγή: kathimerini.gr

POST A COMMENT.