Πώς η Μέρκελ έστησε το σκηνικό της διαπραγμάτευσης και την επόμενη μέρα
Τα ηνία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για την εξεύρεση βραχυχρόνιας τεχνικής λύσης, ώστε να μη βρεθεί η Ελλάδα ακάλυπτη στο τέλος Φεβρουαρίου, μεσοπρόθεσμης για την κάλυψη ων χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι τον Ιούλιο και μακροπρόθεσμης που θα αφορά τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους αναλαμβάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για τη νέα τροπή ενημέρωσαν με σαφήνεια οι κκ Σούλτς και Ντράγκι τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Βαρουφάκη αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζουν τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Του Χρήστου Φράγκου
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει αποστείλει και non paper ενημερώνοντας τους εταίρους για τις ελληνικές θέσεις και θέτοντας επί τάπητος τις προτάσεις προς διαβούλευση. Αν και σκηνικό που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά τις επαφές του Γιάννη Βαρουφάκη στη Γαλλία και του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα εν τούτοις αυτό φαίνεται να αλλάζει μετά τις συναντήσεις με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Μάριο Ντράγκι.
Κομβικό ζήτημα επίσης θα αποτελέσει και η θέση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στο νέο πρόγραμμα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τίθεται υπέρ της παραμονής τους, ίσως υπό νέο θεσμικό πλαίσιο. Αρνητικός σε κάτι τέτοιο δεν είναι και ο Γιάννης Βαρουφάκης, αρκεί να μην υπάρχει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, καθώς έχει πολύ αυξημένο κόστος, εν συγκρίσει με τα ευρωπαϊκά διακρατικά δάνεια.
Η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, ούτως ή άλλως, την αποσύνδεση του νέου προγράμματος από τη λογική της χρηματοδότησης με δόσεις, ώστε να αποφευχθεί νέα διαδικασία ελέγχων. Σε αυτή τη βάση είναιευκολότερη και η επίτευξη modus vivendi καθώς δεν θα χρεαστεί η έγκρισή του από εθνικά κοινοβούλια.
Παράλληλα αν διευθετηθεί και μέσω ESM το ζήτημα των ομολόγων και η τεχνική κάλψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τότε το πεδίο διαπραγμάτευσης θα είναι ανοιχτό και… πολιτικό.
Το μήνυμα του φανερού δείπνου
Αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Φρανσουά Ολάντ, τον δεύτερο από τους τρεις συνδαιτημόνες του δείπνου στο Στρασβούργο, στο οποίο συμμετείχε και η Άνγκελα Μέρκελ.
Εκτός από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιλέξει πολύ προσεκτικά και τον επικοινωνιακό χειρισμό της ελληνικής υπόθεσης, προσπαθώντας να προηγούνται της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τουλάχιστον ένα βήμα.
Ετσι το δείπνο του Μάρτιν Σουλτς με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ στόχο είχε να στείλει μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες: Αρχικά στις αγορές ώστε να νοιώσουν ασφαλείς οι επενδυτές καθώς ο σκληρός πυρήνας παραμένει ενωμένος και εν συνεχεία στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να καταλάβει ότι ο Ολάντ και οι θεσμοί –εκπροσωπούμενοι από τον Μάρτιν Σουλτς- συμμετέχουν στον γερμανικό άξονα.
Τα μηνύματα αυτά κατέστησαν σαφές στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι όλες οι επαφές και οι κινήσεις τελούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου.
Ένα πρόβλημα, τρεις λύσεις
Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε πλέον να ανοίξει τα χαρτιά της και να θέσει προτεραιότητες, ενώ οι Γερμανοί περίμεναν τη σειρά τους στον κύκλο επαφών του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας όμως κάνει γνωστό από νωρίτερα ότι στο τραπέζι δεν παίζουν ζευγάρια.
Στο επόμενο βήμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να ακούσει στωικά τις θέσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, τον οποίο εν συνεχεία θα παραπέμψει στα αρμόδια όργανα, δηλαδή το Eurogroup και τον ολλανδό Γενς Ντάισελμπλουμ, δείχνοντάς στον Έλληνα υπουργό ότι στην Ευρώπη υπάρχουν θεσμοί.
Αντιστοίχως ο Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις προθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ χαράσσοντας παράλληλα το ασφαλές μονοπάτι και προσδιορίζοντας το πεδίο διαπραγμάτευσης.
Όπως έχει από τις 28 Ιανουαρίου προδιαγράψει το sofokleousin.gr αν και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση πακέτο για το νέο πρόγραμμα, τη χρηματοδότηση των αναγκών και την απομείωση του Δημοσίου χρέους, οι Ευρωπαίοι, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών κινούνται στην κατεύθυνση του τεμαχισμού του.
Ήτοι μια βραχυχρόνια λύση για την υπέρβαση του σκοπέλου της 28ης Φεβρουαρίου και την αποπληρωμή των ομολόγων, μια «γέφυρα» μέχρι τον Ιούλιο και τη σύγκλιση συνδιάσκεψης για το Δημόσιο χρέος το Φθινόπωρο.
Ζήτημα της έριδος θα αποτελέσει και ο χρόνος καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να διεξαχθεί το Δεκέμβριο ή αμέσως μετά τις ισπανικές εκλογές. Στόχος είναι να υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να προλειανθεί πολιτικά το έδαφος αλλά και να κερδίσουν τις εκλογές οι Podemos στην Ισπανία ώστε να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.
Σε μια τέτοια περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι και ο Φρανσουά Ολάντ θα συνταχθεί στο πλευρό των Νοτίων, ενισχύοντας το μέτωπο, το οποίο σημειοτέων σήμερα δεν υφίσταται, αλλά υπάρχει δυναμική εδραίωσής του.
Η τρόικα στην εντατική
Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας ώστε να υποβοηθηθεί η ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα θα ζητήσουν από το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό υπογραφή παράτασης του ήδη υπάρχοντος Μνημονίου.
Η Αθήνα θα αρνηθεί τόσο την επιστροφή της τρόικα όσο και την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ενώ θα υπάρξει συμφωνία για την ανάγκη υποβολής αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ενώ δεν θα γίνει λόγος για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.
Τα δυο αυτά αγκάθια που είναι εκ των προτέρων γνωστά καλούνται οι δυο πλευρές να υπερβούν, εφόσον βέβαια υπάρχει η κοινή συνισταμένη της επίτευξης συμφωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να υποβάλλει αίτημα τεχνικής υποστήριξης τόσο προς το ΔΝΤ όσο και προς τις Ευρωπαϊκές αρχές, στα πλαίσια σχεδιασμού ενός νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο θα σέβεται τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.
Κάτι τέτοιο αν και θα προκαλέσει εντάσεις ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πόσο μάλλον στο κόμμα, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τον ESM –ως δίχτυ ασφαλείας- και να συναινέσουν σε τεχνικές λύσεις για την κάλυψη των ολολόγων.
Στις τεχνικές λύσεις περιλαμβάνεται και ο συμψηφισμός κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων με αυτά που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το πρόβλημα όμως θα είναι η επιδείνωση του κλίματος στις αγορές, καθώς θα δημιουργηθεί τεχνικό και χρονικό κενό από την αυτόνομη έξοδο από το Μνημόνιο μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου μηχανισμού.
Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει υποβάθμιση του αξιόχρεου ή των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, εντείνοντας τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους και περιορίζοντας τα περιθώρια ελιγμών και χρόνου.
Πηγή: sofokleousin.gr
POST A COMMENT.