Το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας4

Η επιλογή προσώπων θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος. Τι περιμένουν εταίροι και κοινωνία από τη νέα κυβέρνηση

Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων καλείται τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας μια προσεκτική διαχείριση της νίκης και του εκλογικού αποτελέσματος, με γνώμονα την εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της χώρας και την ανάδειξη της πολιτικής βούλησης για αναδιάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο η κομματική ηγεσία και η νέα κυβέρνηση καλούνται να διαλέξουν στελέχη για την επάνδρωση του μηχανισμού, μεταξύ των «αρίστων» και των «προθύμων».

Του Χρήστου Φράγκου

Οι επιλογές σε αυτό το πεδίο σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου και ρεαλιστικού προγράμματος εξόδου από την κρίση και αναδιάρθρωσης του κράτους θα αποτελέσουν την πρώτη εικόνα της νέας κυβέρνησης, βάσει της οποίας θα κριθεί το στοίχημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων και της κοινωνίας.

Στις προσωπικότητες που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να σηκώσουν το βάρος της αλλαγής, που θα βρεθούν στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και σε αυτούς που θα καθίσουν στα διεθνή τραπέζια διαπραγματεύσεων ανατίθεται πλέον το καθήκον να σκιαγραφήσουν τη νέα εικόνα για την Ελλάδα.

Οι επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες είναι πιο κρίσιμες αναλογικά από τους μήνες διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν. Με τα βλέμματα των διεθνών media στραμμένα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ να μελετούν σχολαστικά κάθε φράση και νεύμα των κυβερνητικών αξιωματούχων, όλες οι κινήσεις μετρούν.

Η Ευρώπη, όπως έχει πολλές φορές παρατηρηθεί, είναι βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης δυνάμεων, αλλαγής ισορροπιών και επαναξιολόγησης πολιτικών. Τα αποτελέσματα του ελληνικού πειράματος θα αποτελέσουν για ακόμη μια φορά θρυαλλίδα πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων τόσο στον χειμαζόμενο Ευρωπαϊκό Νότο όσο και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Με την ύφεση επί τα θύρας της Ευρωζώνης, την ανεργία να καλπάζει, τις κοινωνίες να νοσούν και το χρηματοοικονομικό σύστημα να αδυνατεί να παίξει το ρόλο που του έχει ανατεθεί, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν πειστικά με νέα μοντέλα και προοπτικές.

Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί καθώς θα περάσουν δια πυρός και σιδήρου, χαρακτήρες μετρηθούν και προσωπικότητες θα τεθούν προ διλημμάτων.

Η προοπτική σύγκρουσης με ισχυρά συμφέροντα στο εσωτερικό είναι αυτή που πάνω απ’ όλα θα κρίνει την εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης και θα οδηγήσει στην μετάλλαξη του κράτους από έναν σκληρό και απρόσωπο μηχανισμό σε ένα στήριγμα των ανέργων, συνεργάτη των επιχειρηματιών και τιμητή της δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση κερδίσουν αυτό το στοίχημα τότε θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν με αξιώσεις την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας, θα έχουν την απαραίτητη ισχύ και νομιμοποίηση να θέσουν τα καυτά θέματα απέναντι στην κοινωνία και στην Ευρώπη και να αξιώσουν συναίνεση και λύσεις. Θα πρέπει όμως πρώτα να αποδείξουν ότι η νέα αρχή είναι και καθαρή αρχή.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.