Ποιες πόρτες ανοίγει και ποιες κλείνει η ρητορική του πρώην πρωθυπουργού. Πού τοποθετείται πολιτικά και ιδεολογικά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Προσπάθεια ανάδειξης του νέου κόμματος σε καταλύτη των μετεκλογικών εξελίξεων καταβάλλει ο Γιώργος Παπανδρέου, τραβώντας διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου και τη λιτότητα. Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σκιαγράφησε το πολιτικό του πλαίσιο ανάμεσα στις έννοιες: αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, ενώ απέφυγε ακόμη και αναφορά στον όρο «Μνημόνιο», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τοποθετείται ενάντια στη λιτότητα αλλά υπέρ των αλλαγών.
Του Χρήστου Φράγκου
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προσεκτικά επιλέξει τις λέξεις στην ομιλία του, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει φορτισμένους όρους και έννοιες που χρησιμοποιούν άλλες κινήσεις στον χώρο του κέντρου. Αναδεικνύοντας ως κεντρικό άξονα τοναγώνα κατά της λιτότητας το νέο κόμμα τοποθετείται πιο Αριστερά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε «ουραγό της Δεξιάς». Παράλληλα διαφοροποιείται έντονα και από το ποτάμι μιλώντας για αλλαγή, ασκώντας κριτική στα γρανάζια του πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου.
Η ρητορική του Γιώργου Παπανδρέου φέρνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από άλλες δυνάμεις, ενώ οι κεντρικοί άξονες που χρησιμοποιεί δεν αποκλείουν μετεκλογική συνεργασία. Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε ενδεχόμενες πολιτικές διεργασίες στο χώρο του κέντρου και την Αριστερά, αλλά μια αναφορά εκπέμπει σαφές πολιτικό στίγμα. Ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει το υπό σύσταση κίνημα ως όχημα διασφάλισης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια «συμμετοχικού, ανοιχτού συνεδρίου»
Πρώιμες αναλύσεις τείνουν στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του Ποταμιού, τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚκαι την δημιουργία ισχυρής δυναμικής αναδιάταξης της Κεντροαριστεράς.
Η σαφής αναφορά του κατά τη συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και του αποτελέσματος που αυτή παρήγαγε, δικαιώνει και τον Φώτη Κουβέλη, ανοίγοντας την πόρτα προς την υπό κατάρρευση ΔΗΜΑΡ, ενώ η τοποθέτηση του ως «οχήματος διασφάλισης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» μπορεί να καλύψει όλο το χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το κέντρο.
Με αυτό τον τρόπο ο Γιώργος Παπανδρέου «επιτρέπει» μεν στον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει το αριστερό και ριζοσπαστικό του προφίλ, αλλά δεν αποκλείεται να ανακόψει και τη δυναμική αυτοδυναμίας του τόσο κυρίως τεχνικών παραγόντων.
Από την άλλη πλευρά η εμφάνιση του νέου κόμματος με στελέχη που είναι γνωστά στα διεθνή φόρα και η αριστερή τοποθέτησή του μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό μείγμα για μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα διέθετε ένα πιο φιλοευρωπαϊκό προφίλ, ντεφάκτο.
Τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου
«Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας».
Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.
Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος».
«Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών, είναι η απελευθέρωσή μας από μια νέα εξάρτηση, που έχει τη ρίζα της στην αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών. Αιχμαλωσία από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.
Παρά τα μεγάλα επιτεύγματα των προοδευτικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, πελατειακές δομές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, επιβιώνουν, διαχέονται και κυριαρχούν. Αυτές ευθύνονται για την υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών, την περιθωριοποίηση του πολίτη από την πολιτική, την εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από ένα συγκεντρωτικό κράτος, τη γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στρεβλή ανάπτυξη και τελικά, τη σπατάλη του πλούτου και των δυνάμεων του Ελληνικού λαού.
Οι στρεβλώσεις και οι εξαρτήσεις αυτές, αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις. Ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας από τη συντήρηση μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Πέραν του ότι παρέδωσε ελλείμματα και χρέη, υπονόμευσε τη διεθνή μας αξιοπιστία και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας, στο φάσμα μιας χρεοκοπίας, και την κοινωνία σε μια σκληρή δοκιμασία».
Για τα όσα λέγονται εναντίον του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά “καταπίνουν” δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα – θα βολευόμουν».
Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ.Παπανδρέου την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματος.
Το κόμμα, όπως ήδη έχει γράψει η «Κ», ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών».
Η κίνηση του κ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει από χθες μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και της Χαριλάου Τρικούπη, που τον κατηγορεί για «εν ψυχρώ προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Παπανδρέου σε σύντομη δήλωσή του την Παρασκευή υπογράμμισε ότι «συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό». Ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει το υπό σύσταση κίνημα ως όχημα διασφάλισης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια «συμμετοχικού, ανοιχτού συνεδρίου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές με σκοπό «να αποφασιστούν τα πάντα».
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, που έκανε λόγο για «η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη», ενώ ο ίδιος κ. Παπανδρέου περιγράφεται ως «κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του».
Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ συνέχισε και σήμερα, Σάββατο, σε υψηλούς τόνους, αναφέροντας σε άτυπο σχόλιό του πως «σηκώθηκε το παραβάν. Όσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές».
POST A COMMENT.