Οι πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας και στη πορεία της οικονομίας

Omiros Sarikas/AHV: Στραμμένο το μάτι στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας και στη πορεία της οικονομίας

Στραμμένο το μάτι στις πολιτικές εξελίξεις  της Ελλάδας και στην πορεία της οικονομίας έχουν ξένοι τραπεζίτες, επενδυτικοί οίκοι και τα hedge funds δηλώνει σε συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr o Omiros Sarikas, Διευθυντής της Επενδυτικής Τράπεζας AHV Associates LLP. Εκτός από το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, μιλά και εξηγεί για το κενό που διαγράφεται από την έλλειψη ικανών manager στην χώρα, ανακοινώνοντας αποκλειστικά στο SIN σχέδια που αφορούν στην δημιουργία νέων επενδυτικού και διαχειριστικού σχήματος τα οποία θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο ότι θα επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα. 

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου και Βάιο Κρόκο  (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΚΑ)
 – Κύριε  Σαρίκα, πείτε μας πώς βλέπετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των κεφαλαιαγορών;
Το 2015 σηματοδοτεί τρία σημαντικά γεγονότα:
 Πρώτον: Αλλαγή στο πολιτικό τοπίο το οποίο μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που επιστρέφει τους ψηφοφόρους στις κάλπες το 2015, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της πολιτικής αστάθειας σε μία περίοδο περιορισμένης ρευστότητας και απαίτησης ρίσκου στην αγορά. Θα υπάρξουν πολλές ανατροπές και στροφές στην ελληνική οικονομία, αλλά ελπίζω ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν.
Δεύτερον:  Πιστεύω ότι θα είναι μία χρονιά ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας / Τρόικα. Η JP Morgan πρόσφατα κατέθεσε ανάλυση βάσει εκθέσεων της ΕΕ που δημοσιεύτηκε το 2014 σχετικά με την αναθεώρηση του αξιόχρεους της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015 ήταν περίπου €21 δισεκ. υπό την παραδοχή ότι η τελευταία δόση που πρέπει να καταβληθεί στα τέλη του Δεκ 2014 (1,8 δισεκ. ευρώ από τον EFSF και 3,5 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ) έχουν εκταμιευτεί. Αν κοιτάξουμε την κατανομή των χρηματοδοτικών αναγκών, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν τρεις βασικές συνιστώσες στον υπολογισμό των χρηματοδοτικών αναγκών : περίπου 5 δισεκ. ευρώ δαπάνες για τόκους, 8 δισεκ. ευρώ για αποπληρωμή ομολόγων και περίπου 8,5 δισεκ. ευρώ αποπληρωμές στο ΔΝΤ.
Ακόμα, και από την άποψη της αποπληρωμής των ομολόγων και των δανείων. μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμυρίων είναι για την διεθνή αγορά ομολόγων και ομολόγων railway bond redemptions, το υπόλοιπο του ποσού προορίζεται για τον GGB που κατέχει η ΕΚΤ (ECB)  και η NCB ή άλλοι. Η μεγάλη εξαργύρωση το 2015 είναι περίπου 7 δισεκ. ευρώ στον GGB που κατέχει η ΕΚΤ και στην NCB τον Ιούλιο και Αύγουστο 2015.
Από τις πηγές χρηματοδότησης, ο EFSF μηχανισμός χρηματοδότησης επρόκειτο να λήξει στα τέλη του 2014, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης, η οποία θα προετοίμαζε το δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του EFSF ύψους 1.8 δισεκ. ευρώ.
Το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα διαρκεί μέχρι αρχές του 2016. μετά την παρούσα δόση των 3,5 δισεκ. ευρώ, το ΔΝΤ  έχει 5 καταβολές των 1,8 δισεκ. ευρώ, 4 εκ των οποίων το 2015 και μία το 2016. Υπό την παραδοχή ότι όλες οι επίσημες εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα στο 2015, υπάρχει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης περίπου 12 δισεκ. ευρώ.
Η JPM αναφέρει ότι, αν τα σενάρια των αγορών για την Ελλάδα είναι φιλικά, τότε η Ελλάδα μπορεί πιθανότητα να καλύψει το έλλειμμα της μέσω πρωτογενούς χρηματοδότησης και στην περίπτωση που εμφανιστούν κενά, μπορούν να καλυφθούν από πιστωτική γραμμές.
Στην περίπτωση που επικρατήσουν μη φιλικά σενάρια πχ συνεχείς διαμάχες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της βουλής, τότε θα πρέπει να εξευρεθούν γέφυρες συνεννόησης.
Τρίτον: Θέμα το οποίο θα τρέξει σε λίγες εβδομάδες είναι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων/δανείων .
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ρόλο του Πανευρωπαϊκού Ρυθμιστή, θα δούμε τις τράπεζες να αλλάζουν θέση όσον αφορά στο πώς θα διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο δείκτης Tier 1 Capital Ratio, και τα Risk Weighted Assets είναι ζωτικής σημασίας για τους κανονισμούς του Basel ΙΙΙ κ. Από τον Ιανουάριο του 2015 NPLs αξιας 70-77 δισεκ. ευρώ, θα πρέπει να εξεταστούν, και πολλά funds όπως και τράπεζες προετοιμάζουν την θέση τους είτε να προβούνε σε restructuring, είτε να να προβούν στην εξαγορά εταιρειών (debt-to-equity). Δύο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα εγχώρια κεφάλαια, τα οποία έχουν συσταθεί από τους Ελληνες Ολιγάρχες, και τις τράπεζες. Παρατηρούμε την θέση του Σάλλα και της Τράπεζας Πειραιώς με την πρόσφατη κίνηση να συνεργαστούν με την KKR Credit όπως και της Αlpha Bank και της Aktua Soluciones Financieras. Οι έξυπνοι επενδυτές θα εισέλθουν στην Ελλάδα το 2015, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαμάχες.
Πώς βλέπετε να κινούνται οι διαδικασίες  Εξαγορών & Συγχωνεύσεων (M&A ) μέσα στο 2015;
Κεφάλαια ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων; Ψάχνουν «σπίτι» από το 2014 .
Στην Ελλάδα, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε μια χώρα με ανερχόμενη οικονομία και ένα κλίμα που προωθεί τις επενδύσεις. Η είσοδος των Foreign Direct Investments (FDI) έχει έρθει κατά κύματα.
Τα Hedge Funds ήταν και είναι οι πρώτοι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για την Ελλάδα, γιατί εκμεταλλεύονται ευκαιριακές καταστάσεις και το 2015 όπως και 2016 θα είναι οι χρονιές τους.  Η εξαγορά χρέους (κρατικού και εταιρικού) είναι το μεγάλο παιχνίδι. Έχουμε γίνει θεατές στις αναδιαρθρώσεις τραπεζών. Θα ακολουθήσουν restructuring ασφαλιστικών εταιρειών και τοπικών επενδυτικών ταμείων τα οποία θα πωλήσουν μέρος από τα χαρτοφυλάκια τους.
Παράλληλα, θα δούμε επενδύσεις σε Γη και στο τομέα του Τουρισμού και Ξενοδοχείων όπου η Ελλάδα διαθέτει άφθονα περιουσιακά στοιχεία. Τα εξέχοντα σημεία της Αθήνας της Μυκόνου, Σαντορίνης, Χαλκιδικής (και όχι μόνο), θα έχουν ζήτηση. Προ ημερών ανακοινώθηκε και συνεργασία της Dolphin Capital για τη Λήμνο με την Aristo Developers (Zonior) και της εταιρίας του Ηλία Μπαρμπαλιά.
Το μοντέλο που συχνά βλέπουμε να ακολουθείται είναι αυτό της κατασκευής ιδιωτικών κατοικιών και ξενοδοχείων στο ίδιο σύμπλεγμα (το αποκαλούμενο mixed-use resort).
Σε αυτό το μοντέλο, ο κατασκευαστής πουλάει πρώτα τα ιδιωτικά ακίνητα (βίλες) οι οποίες χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των ξενοδοχείων, στο ίδιο οικόπεδο με κοινές υπηρεσίες.
Κλασματικοί ιδιοκτήτες (ανά εβδομάδα ή με μονάδες) και συμφωνίες lease-back (η έπαυλη ενοικιάζεται ως ξενοδοχείο κατά την απουσία)  είναι τυπικά φαινόμενα στα mixed use resorts. Αυτό είναι το μέλλον της φιλοξενίας και τουρισμού.
Στο  επόμενο κύμα επενδύσεων θα ακολουθήσουν οι εταιρείες που ασχολούνται με το ελληνικό φαγητό με το GReat μότο (aka Greek Eat is Great). Η Ελληνική πρωτοβουλία του Hellenic Initiatiave στην Αμερική (και τα chapter τους ανα τον κόσμο, όπως στην Αγγλία και Αυστραλία) θα βοηθήσουν αρκετά, καθώς υπάρχουν πολλά επιχειρηματικά βραβεία και προγράμματα εκπαίδευσης για τον κλάδο του FMCG και Greek food retail. Έχουμε συναντήσει αρκετές δυναμικές ομάδες σε αυτό τον τομέα.
Επίσης θα δούμε συγκέντρωση σε κατακερματισμένους κλάδους. Η δική μας προσπάθεια υποστηρίζεται από μία ομάδα διεθνών επενδυτών και θα ηγηθεί των επενδύσεων στους απελευθερωμένους κλάδους στην Ελλάδα. Το πρόβλημα που έχουμε είναι να βρούμε Έλληνες Επαγγελματίες managers. Διαχειριστές με διεθνή εμπειρία είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στην Ελλάδα.  Οι περισσότεροι Έλληνες managers κληρονομούν το ρόλο τους λόγω ιδιοκτησίας, και δεν έχουν απαραίτητα καταρτισμένη εκπαίδευση στον κλάδο τους.
Δύσκολο δε, να συναλλαγούν η να αφήσουν την εταιρεία τους σε μια καινούργια (και ξένη προς αυτούς) επαγγελματική ομάδα.  Ο Έλληνας νομίζει ότι τα ξέρει όλα.  Από Μάρκετινγκ μέχρι Διοίκηση έως και Τραπεζικές συναλλαγές. Το τιμόνι “κουμαντάραται” από ανθρώπους που ξεκίνησαν εταιρείες αλλά δεν έχουν ιδέα πως να τις τρέξουν.
Σκοπεύω να ανακοινώσω ένα ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ σχήμα μέσα στο 2015 το οποίο θα δώσει λύση στο πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα.
Ενώ, τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα, θα παρατηρήσουμε επίσης μία επιστροφή στην επιχειρηματικότητα των τεχνολογικών υπηρεσιών λόγω της στήριξης από τα EIF-funded Jeremie Funds (Open Fund κτλ).
Συνεργάζομαι και συμβουλεύω αρκετές start up ομάδες στην Sillicon Valley, Νέα Υόρκη, Αθήνα και στο Λονδίνο (βλέπε Reload Greece), αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν θα βγάλουμε ένα Έλληνα Bill Gates. Κινούμαστε όμως σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση.
Στην AHV παίρνουμε την πρωτοβουλία και συνεργαζόμαστε όχι μόνο με μεγάλες επιχειρήσεις  αλλά και μικρό – μεσαίες δυναμικές εταιρείες που δεν θα είχανε πρόσβαση σε μια επενδυτική τράπεζα η διευνει επενδυτικά σχήματα.  Σκοπεύουμε να βρούμε τα διαμάντια στην άμμο.
Bioprofile
Omiros D. Sarikas is an investor and a Mergers and Acquisitions (M&A) international banker at AHV Associates LLP, an award-winning London-based mid-market investment bank named ‘Top 250 Deal Makers in the World for 2014’. Upon his first year as Director, Omiros was recognized as M&A Young Gun of the Year by ACQ.
Omiros has 20 years international experience in London, Zurich and New York and advised in cross-border transactions and thematic investments for financial sponsor groups (funds).  This includes Cinven’s acquisition of Sebia France for €800 million from Montagu Private Equity and the $125m transatlantic joint venture between the European Club La Costa group and NASDAQ-listed Interval Leisure Group.
Prior to his role as Director in the Corporate Finance service line at AHV, Omiros advised PE funds (KKR, HgCapital, ECI, Silverfleet, Welsh Carson Anderson and Stowe), trained with McKinsey-alumni Candesic Partners and worked in M&A and PE business projects at Deloitte Corporate Finance, AMEX (S&P 500 serial acquirer with $154 billion of assets) and Credit Suisse First Boston Investment Bank (M&A: IBD).
Throughout his carrer Omiros has adviced bulge bracket investment banks (Morgan Stanley), leading funds (Alchemy), MNCs (BT, Vodafone, Samsung) and Ultra-High-Net-Worth Billionaires. He also collaborates with high-tech entrepreneurs and dynamic companies. Omiros is an award-winning alumni of the London School of Economics (LSE), Cass, and the London Business School (LBS) and researched management, technology and finance with Oxford and Harvard Fellows.

Facebook Comments

POST A COMMENT.