Η θετική ψυχολογία των εορτών: Είναι στο χέρι μας!

giortes

Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε μόνο θετικές σκέψεις!

Αν και η αναμονή των Χριστουγέννων μας δημιουργεί μια γενικότερη αίσθηση χαράς, ο ερχομός τους προξενεί στον καθένα μας διαφορετικά και συχνά ανάμεικτα συναισθήματα.

Ποιοι χαίρονται πραγματικά στις γιορτές; Σίγουρα τα μικρά παιδιά. Για αυτά υπάρχουν μόνο διακοπές, διασκέδαση, δώρα! Για τους μεγάλους, τα συναισθήματα είναι, συνήθως, πιο μπερδεμένα: άγχος και ευθύνες μπλέκουν με τη γλυκιά προσμονή και τη μελαγχολία των γιορτών. Τι προκαλεί αυτή την έντονη συναισθηματική φόρτιση;

Όταν λείπει η ρουτίνα
Η τόσο κουραστική –αν και προστατευτική- καθημερινότητα, όταν διακόπτεται, αφήνει το περιθώριο να βγουν στην επιφάνεια βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας. Ίσως, η αναγνώριση και εκπλήρωση αυτών των αναγκών να είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους ύπαρξης των γιορτών. Αυτή η αντιμετώπιση του εαυτού μας «κατά πρόσωπο» προκαλεί συναισθηματική φόρτιση και υπονομεύει το νόημα των γιορτών.

Η μοναξιά των γιορτών
Οι γιορτές έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Καμία γιορτή δεν προορίζεται για να γιορταστεί από έναν και μόνον άνθρωπο. Για αυτό και η αίσθηση της μοναχικότητας και της μοναξιάς γίνεται πιο δυσβάσταχτη στις γιορτές και η απουσία του «δικού μας ανθρώπου» είναι εντονότερη.

Η θεωρία της αφθονίας
Ανελέητος για την ψυχή μας είναι και ο βομβαρδισμός εικόνων και προτύπων από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, που απαιτούν στις γιορτές να είναι όλα άψογα και όλα πολλά: ακριβά δώρα, ταξίδια, πλούσιο γιορτινό τραπέζι, ξεχωριστή διασκέδαση, όμορφα φανταχτερά ρούχα, φροντισμένη εμφάνιση ως την τελευταία λεπτομέρεια….. Όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά, νιώθουμε ότι αποτύχαμε να εκπληρώσουμε το στόχο. Είναι, όμως, έτσι;

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων
Τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους τα έχουμε, ήδη, στη ζωή μας ως δώρα και ας μην το αναγνωρίζουμε: υγεία, οικογένεια, αγάπη, χαρά, δύναμη και θέληση για ζωή! Ούτε πωλούνται, ούτε αγοράζονται σαν εμπορεύματα και για αυτό, όταν τα έχουμε, τα τιμάμε και τα προστατεύουμε ως «κόρη οφθαλμού»! Μας αρκούν αυτά για να είμαστε ευτυχισμένοι. Κανείς δεν πρέπει να μας πείσει ότι οι ανάγκες μας είναι υλικές. Και αν, συχνά, οι δυσκολίες της ζωής ή των ανθρώπινων σχέσεων μας στενοχωρούν και φαίνονται αξεπέραστες, ας κάνουμε πράξη το νόημα των γιορτών και ας κατανοήσουμε, ας συγχωρήσουμε, ας αφήσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας κάνει καλύτερους!

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ για να μας βοηθήσουν -έστω για τις λίγες μέρες- να σβήσουμε από το μυαλό μας τις μαύρες σελίδες του υπόλοιπου χρόνου και να σκεφτούμε θετικά! Ας κάνουμε πράγματα που είναι απλά και μη δαπανηρά, όπως να μαζευτούμε σε σπίτια φίλων και συγγενών,  να μαγειρέψουμε και να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια. Ίσως, οι δύσκολες εποχές που περνάμε να έχουν και ένα θετικό, τη σύσφιξη των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων.

Καλές Γιορτές!!!

Ρούλα Σκουρογιάννη

sofokleousin.GR

Facebook Comments

POST A COMMENT.