ISMA: Το εργαλείο για να φανεί το χρέος μικρότερο

xreos

Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο με την διαχείριση του χρέους της. Πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή και υλοποίηση των διεθνών λογιστικών προτύπων ISMA και IFRS, προκειμένου να μειώσει το χρέος της  και να προσελκύσει επενδύσεις, ταυτοχρόνως και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τόνισε σε σημερινή εκδήλωση ο Paul Kandarian της Japonica.

Όπως, χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Paul Kandarian το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι μόλις18% του ΑΕΠ βάσει διεθνών λογιστικών προτύπων και όχι 175%, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε το χρέος, αλλάζοντας τις χρηματοοικονομικές ροές».

Σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, μεταξύ των άλλων είναι το θέμα του ανατοκισμού, o οποίος ανατοκισμός με μία μείωση χρέους μπορεί να μειωθεί σημαντικά.  όπως επισήμανε ο P. Kandarian όλες οι αλλαγές, οι εκπτώσεις , οι ευνοϊκοί όροι αντιμετώπισης του χρέους δεν έχουν ούτε πρόκειται να έχουν θετικές συνέπειες λόγω Maastricht.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την υιοθέτηση προτύπων IPSAS. Από την μακροοικονομική σκοπιά, η χρήση προτύπων IPSAS μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση στην λήψη αποφάσεων σε αύξηση της διαφάνειας, ενίσχυση της υποχρέωσης λογοδοσίας, και σε διευκόλυνση της παγκόσμιας συγκρισιμότητας. Η ειλικρινής εφαρμογή των προτύπων IPSAS στην λήψη αποφάσεων και την υποβολή εκθέσεων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης τόσο στο εσωτερικό μιας χώρας όσο και διεθνώς. Τα πρότυπα IPSAS θα δώσουν σημαντική ώθηση στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το κόστος της πλήρους εφαρμογής ποικίλλει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, αλλά εάν γίνει επαγγελματική διαχείριση τα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι πολλαπλάσια της διαχείρισης.

Σύντομος μεταξύ των άλλων είναι ο απαιτούμενος χρόνος εφαρμογής. Για να ολοκληρωθεί μία εύλογη ανάλυση χρειάζονται κατά μέσο όρο μερικές εβδομάδες έως και κάποιοι μήνες. Είναι προφανές πως η εναλλακτική λύση είναι η λήψη των αποφάσεων χωρίς να γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις στην οικονομική θέση της χώρας.

Η γνώση του καθαρού χρέους και των μεταβολών του καθαρού χρέους θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα. Για σημαντικές οικονομικές αποφάσεις οι τέσσερεις βασικές μονάδες μέτρησης της απόδοσης είναι οι μεταβολές του καθαρού χρέους, οι μεταβολές της καθαρής θέσης, επιπτώσεις στην δημοσιονομική ισορροπία και επιπτώσεις στις ταμειακές ροές.

Η ανεξάρτητη επαλήθευση των οικονομικών μεγεθών αποτελεί βέλτιστη πρακτική, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από την ανεξάρτητη επαλήθευση των οικονομικών μεγεθών αποτελεί βέλτιστη πρακτική η οποία μπορεί να κυμαίνεται από την ανεξάρτητη επαλήθευση ενιαίων αποφάσεων από τρίτους μέχρι τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών εκθέσεων

Έλενα Ερμείδου

 Πηγή: Sofokleousin.gr 

Facebook Comments

POST A COMMENT.