Ο Προληπτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία και σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να προληφθούν παθήσεις των οφθαλμών που ίσως εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα όρασης. Ειδικότερα στα παιδιά, καλό είναι ο Προληπτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος να συνδυαστεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να μην παραλείπεται κάθε χρόνο αλλά και για να συνδυάζεται με την εποχή που η καταπόνηση των οφθαλμών είναι μεγαλύτερη.
Η καλή όραση είναι βασική προϋπόθεση για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Το οπτικό σύστημα αρχίζει να αναπτύσσεται από τη γέννηση και ωριμάζει σε ηλικία 9-10 ετών. Οι οφθαλμοί δεχόμενοι την επίδραση των εξωτερικών ερεθισμάτων είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του οπτικού συστήματος και συνεπώς της όρασης.
Καθώς πολλά παιδιά με προβλήματα στα μάτια δε γίνονται έγκαιρα αντιληπτά από τους γονείς ή το περιβάλλον, παρά μόνο όταν αρχίσουν το σχολείο, ο Προληπτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος σε πολύ μικρότερες ηλικίες έχει τεράστια αξία. Για την ανάγκη του Προληπτικού Οφθαλμολογικού Ελέγχου μιλήσαμε με τον Οφθαλμίατρο και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαο Γεωργιάδη-Στεφανίδη*
- Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ο ορθοπτικός έλεγχος και ποια είναι η διαδικασία του;
Δεν υπάρχει τακτή χρονική περίοδος που πρέπει να γίνεται ο ορθοπτικός έλεγχος στα παιδιά. Στην προσχολική ηλικία όταν οι γονείς παρατηρήσουν διαταραχή της κινητικότητας του οφθαλμού ή των οφθαλμών θα πρέπει να το ελέγξουν από ειδικό παιδοοφθαλμίατρο. Με την έναρξη της σχολικής περιόδου θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο παιδί για την όρασή του καθώς επίσης και ένας πλήρης ορθοπτικός έλεγχος.
- Ποια ανησυχητικά σημάδια πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ώστε να πάνε τα παιδιά στον οφθαλμίατρο;
Το πρώτο που μπορούν οι γονείς να παρατηρήσουν είναι οι διαταραχές της κινητικότητας των οφθαλμών. Οι γονείς σημειώνουν ότι τα μάτια δε συνεργάζονται μεταξύ τους και αλλού κοιτάζει το ένα σχετικά με το άλλο. Μπορούν, επίσης, να παρατηρήσουν διαφορά ως προς το μέγεθος των οφθαλμών, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από φωτοφοβία και δακρύρροια. Η παρουσία λευκής κόρης στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς, επίσης, χρειάζεται έλεγχο. Η δακρύρροια, με ή χωρίς εκκρίσεις, το συχνό τρίψιμο των βολβών και το κοκκίνισμά τους απαιτούν έλεγχο.
- Ποιες αιτίες προκαλούν βλάβες της όρασης; Πώς μπορούμε να προλάβουμε όποιες από αυτές είναι δυνατόν να προληφθούν;
Η παθολογία του οφθαλμού είναι αρκετά μεγάλη και πολλές αιτίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην όραση. Επειδή η αίσθηση της όρασης είναι ένας ευαίσθητος δείκτης της κατάστασης των οφθαλμών, θα πρέπει ο πάσχων και με την ελάχιστη ακόμη διαταραχή της όρασης να συμβουλεύεται τον ειδικό οφθαλμίατρο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να περιορίσει την εξέλιξη της ή ακόμη και να την θεραπεύσει.
- Ποιες παθήσεις επηρεάζουν την εξέλιξη της όρασης και πώς;
Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της όρασης τόσο στα παιδιά όσο και στους ηλικιωμένους. Ο καταρράκτης, η θόλωση δηλαδή του φακού του οφθαλμού μπορεί να περιορίσει την όραση, το γλαύκωμα -η αύξηση της πίεσης του οφθαλμού- μπορεί να προσβάλει την όραση λόγω βλάβης του οπτικού νεύρου, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού, αγγειακές παθήσεις και τα τραύματα του οφθαλμού μπορεί να οδηγήσουν στην ελάττωση της όρασης ακόμη και στην απώλειά της λόγω βλάβης του οπτικού νεύρου ή παρεμπόδισης του ερεθισμού των φωτοϋποδοχέων.
- Εκτός από το laser, υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες που διορθώνουν τις οφθαλμικές παθήσεις;
Οι οφθαλμίατροι διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα φαρμακευτικών και χειρουργικών θεραπειών στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών παθήσεων. Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαξε τα τελευταία χρόνια τον τρόπο αντιμετώπισης, εισάγοντας εξελιγμένα μηχανήματα τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των παθήσεων, παρέχοντας ασφάλεια και τελειότητα προς όφελος του ασθενούς και του γιατρού.
- Η προσήλωση στην οθόνη του υπολογιστή πόσο επιζήμια είναι για την υγεία των ματιών μας;
Η ενασχόληση με τους υπολογιστές και τα Tablet έγινε αιτία να εκδηλωθούν καινούργιες καταστάσεις από τους οφθαλμούς, που τελικά θα οδηγήσουν στην επίσκεψη σε οφθαλμίατρο. Είναι γνωστό ότι οι οφθαλμοί κάνουν ανά λεπτό 22-23 κινήσεις των βλεφάρων με τις οποίες διαμοιράζεται το δάκρυ στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού. Έχει βρεθεί, επίσης, ότι όσοι χρησιμοποιούν υπολογιστή στη δουλειά τους ή στο σπίτι κάνουν 3-5 κινήσεις των βλεφάρων. Αυτό έχει ως συνέπεια το δάκρυ να μην υγραίνει τον κερατοειδή, με αποτέλεσμα την ξηροφθαλμία. Τα άτομα αυτά μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο, καθώς και πόνο στα μάτια ιδίως τις βραδινές ώρες. Τεχνητά δάκρυα και αρκετά διαλείμματα μπορεί να βοηθήσουν το χρήστη.
- Τα παιδιά που πρέπει να διαβάζουν αρκετές ώρες, πώς μπορούν να ξεκουράζουν τα μάτια τους και να βοηθήσουν την όρασή τους;
Ούτε το μάτι ούτε ο εγκέφαλος κουράζονται. Όμως, θα πρέπει να ακολουθούνται ορισμένες συνθήκες υγιεινής κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το παιδί θα πρέπει να ελεγχθεί για τυχόν διαθλαστική ανωμαλία και αν υπάρχει να φορά τα γυαλιά του ή να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του. Να είναι σωστή η θέση του καθώς και η θέση του βιβλίου του, να μη σκύβει πάνω του και να έχει τον κατάλληλο φωτισμό.
*Νικόλαος Γεωργιάδης-Στεφανίδης, Καθηγητής της Οφθαλμολογικής κλινικής του ΑΠΘ
Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη
αναδημοσίευση από Bio Magazine
POST A COMMENT.