H εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας Solvency II, στόχος της οποίας είναι μεταξύ άλλων η καθιέρωση προτύπων στη διαχείριση κινδύνων, μειώνει το χρόνο μίας αγοράς χαμηλών «soft» ασφαλίστρων. Σ’ αυτές τις συνθήκες οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να συνδυάσουν την παροχή προϊόντων προσιτών προς τον πελάτη με την διατήρηση της βιωσιμότητας τους. Ουσιαστικός οφείλει να είναι ο ρόλος της εποπτείας, με την λήψη έγκαιρων μέτρων.
της Ελενας Ερμείδου
Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από το πάνελ της δεύτερης ημέρας του 16ου Συνεδρίου των Ασφαλιστών στην Υδρα, με θέμα «Challenges in a soft market: affordability for clients, profitability /sustainability for insurers». Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, συντονίστρια, Γιώργος Κώτσαλος Διευθύνων Σύμβουλος στην Interamerican, Σπυρίδων Μαυρόγαλος Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλιστικής, Victoria Natar, Superintendent of Insurance Control Companies Control Service, Κύπρος.
Οι συνθήκες για τις (αντ)ασφαλιστικές δεν είναι πάντα σταθερές, αντίθετα μπορεί να γίνουν και απρόβλεπτες. Διαπιστώνεται κυκλικότητα και άλλες φορές βιώνουν περιόδους χαμηλών ασφαλίστρων «soft» και άλλοτε υψηλών «hard».
Σε περιόδους που η αγορά είναι soft και αυτό οδηγείται από την υπερβάλλουσα προσφορά κεφαλαίων «excess capacity», οι προκλήσεις είναι πολλές και κάποιες λιγότερο ισχυρές επιχειρήσεις θα αποχωρήσουν.
Η πρόκληση των «soft» συνθηκών είναι η επιτυχία εύρεσης της σωστής τομής μεταξύ προσφοράς προσιτών ασφαλιστικών προϊόντων και βιωσιμότητας στην επιχείρηση.
Η αποφυγή αρνητικών αποτελεσμάτων, η διαφοροποίηση, τα σωστά αποθεματικά, κεφάλαια ,περιουσιακά στοιχεία, η καλή αντασφαλιστική κάλυψη, ο έλεγχος των δαπανών, και η σωστός καθορισμός του ύψους του ασφαλίστρου και του κινδύνου είναι τα βασικά συστατικά που θα κρατήσουν την βιωσιμότητα και την κερδοφορία μίας επιχείρησης σε δύσκολες περιόδους που η αγορά είναι soft.
Ο ρόλος της εποπτείας
Σημαντικός είναι στο σημείο αυτό ο ρόλος που της εποπτείας η οποία θα πρέπει να εξετάζει και να αξιολογεί τις συνθήκες, να ελέγχει τους δείκτες ζημιών και δαπανών καθώς την χρηματοοικονομική θέση της ασφαλιστικής όπως αυτή απεικονίζεται από τις λογιστικές καταστάσεις. Η παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως με την επιβολή μέτρων.
Σωτήριο των συνθηκών αυτών υποστηρίζεται ότι είναι η εφαρμογή του Solvency II το οποίο λόγω της αυστηρής διαχείρισης των κινδύνων που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των ασφαλιστικών περιορίζει τα χρονικά διαστήματα της κυκλικότητας των συνθηκών.
Πηγή: sofokleousIn.GR
POST A COMMENT.