Τριήμερο συναντήσεων στελεχών της ΕΚΤ ενόψει stress tests των τραπεζών

Ένα τριήμερο συναντήσεων αρχίζει σήμερα στη Φρανκφούρτη μεταξύ διοικητικών στελεχών 128 τραπεζών της Ευρωζώνης και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι υπεύθυνοι για την αναλυτική αξιολόγησή τους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.
Καθώς η εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) των 128 τραπεζών ολοκληρώνεται τον Ιούλιο, η ΕΚΤ τις προετοιμάζει για τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής τους (stress tests), τα οποία θα αποτιμήσουν, μεταξύ άλλων, την κεφαλαιακή θέση τους με βάση τους ισολογισμούς της 31ης Δεκεμβρίου 2013.
Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να μην περιμένουν τα αποτελέσματα του ελέγχου ευρωστίας τους.
Καθώς το AQR τελειώνει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, το ύψος των μέτρων που λαμβάνουν οι τράπεζες για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους – ανέρχονται σε 104 δισεκ. ευρώ αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, σύμφωνα με την ΕΚΤ – αναμένεται να αυξηθούν.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι τράπεζες της ΕΕ αναμένεται να πουλήσουν φέτος μη επιθυμητά δάνεια των χαρτοφυλακίων τους ύψους 100 δισεκ. ευρώ, εν όψει των ασκήσεων αντοχής. Οι πωλήσεις δανείων ύψους 83 δισεκ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή είναι στο μέσο της σχετικής διαδικασίας έναντι 63 δισεκ. ευρώ για το σύνολο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η διεθνής ελεγκτική εταιρεία PwC. Το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων που έχουν ολοκληρωθεί φέτος αφορά σε ιρλανδικά δάνεια για την αξιοποίηση ακινήτων, καθώς και γερμανικά και ισπανικά χαρτοφυλάκια δανείων, στα οποία τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα εμπορικά ακίνητα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.