Καλογεράκος/Lloyd’s: Σε 4 άξονες οι αποζημιώσεις των logistics

Lloyd’s

Τα Poseidonia 2014 έδωσαν το στίγμα

kalogerakosΒασικό πυλώνα στην εγχώρια οικονομία θα αποτελέσουν τα logistics, τονίζει σε συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr o Τάκης Καλογεράκος, Marine Underwriter Coverholder at Lloyd’s of London, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί την κάλυψη των κινδύνων που επωμίζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου. Επισημαίνει τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο ασφαλισμένος, ώστε να αποζημιωθεί σωστά. Παράλληλα συστήνει την επιλογή ενός διαμεσολαβούντα που να γνωρίζει το αντικείμενο των ασφαλειών και των logstics για να μπορέσει να έχει γνώση των όρων του ασφαλιστηρίου και την έκταση του κινδύνου.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

– Η εφοδιαστική αλυσίδα, τα logistics και οι μεταφορές παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη στην χώρα μας, η οποία προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει και δικλείδες ασφαλείας. Εξ’ αυτών, μία είναι η ασφάλιση του κλάδου.  
Τι πρέπει να γνωρίζουν επ’ αυτού οι δραστηριοποιούμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους;

Αρχικά ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω και εγώ τις απόψεις μου για ένα κλάδο που πραγματικά είναι ανερχόμενος και θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στην εγχώρια οικονομία.  Άλλωστε η ομιλία του Κυρίου Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης των POSEIDONIA 2014 έδωσε το στίγμα και την κατεύθυνση στον τομέα των Logistics.

Αναφορικά με την συμμετοχή των ασφαλιστών στον τομέα αυτό και ειδικότερα τον τομέα του Supply Chain (Φορτίο, Μεταφορά, Αποθήκευση, Διανομή), η Ασφαλιστική αγορά επί δεκαετίες δραστηριοποιείται και πραγματεύεται ανάλογα, με καλύψεις εξειδικευμένες ανάλογες με την έκταση ευθύνης που αναλαμβάνει ο Logistician.

Στην Ελληνική Ασφαλιστική Βιομηχανία, αφ’ ενός δραστηριοποιούνται στελέχη με υψηλού επιπέδου σπουδές και γνώσεις στο αντικείμενο, αλλά και πολλές Ασφαλιστικές Εταιρίες οι οποίες αναλαμβάνουν κινδύνους που προστατεύουν την Εφοδιαστική Αλυσίδα σε όλη την διαδικασία της προώθησης των εμπορευμάτων. Η Εφοδιαστική Αλυσίδα προ δεκαετιών έχει κάνει τις επιλογές της και μπορώ να πω ότι το μεγαλύτερο μέρος των Logisticians αλλά και των Warehousekeeprs συνεργάζονται με Ασφαλιστικά Γραφεία που έχουν το “Know How”για την διαχείριση παρόμοιων κινδύνων.

Στο σημείο αυτό και χωρίς να κάνω περαιτέρω σχόλια, θα ήθελα να ανατρέξετε στο παρελθόν, σε περιπτώσεις καταστροφικών ζημιών, οι Ασφαλιστές έδωσαν το παρόν και τιμώντας την υπογραφή τους, αποζημίωσαν απαιτήσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, διασώζοντας επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίας, που στην εποχή αυτή είναι πολύτιμες και απαραίτητες στον οικονομικό και εμπορικό κύκλο.

– Πριν περάσουμε σε πιο ειδικά θέματα, ένα θέμα επίκαιρο είναι ο τουρισμός ο οποίος είναι και ο βασικό μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας. Και, ο τουρισμός έχει αμεσότατη σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα τα logistics και τις μεταφορές. Πώς στο κομμάτι αυτό λοιπόν μπορεί να σχετίζεται η ασφάλιση και τι ενδεχομένως δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα ο κλάδος του τουρισμού για αυτό το θέμα;

Ο τουρισμός ως μοχλός στην οικονομία μας είναι πράγματι ένας απαραίτητος τομέας που χρίζει ειδικότερης αντιμετώπισης και φρονώ  ότι όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατέψουμε αυτή την δραστηριότητα.

Σαφώς ο τομέας των Logistics παίζει τον κυριότερο ρόλο, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλοι οι λαοί που επισκέπτονται την χώρα μας, θα αναζητήσουν εκτός από τα παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα και κάποια προϊόντα που προέρχονται από την πατρίδα τους ή την γεωγραφική περιοχή τους, παράδειγμα οι επισκέπτες από τα Ασιατικά κράτη ή από κράτη της βόρειας Ευρώπης. Εδώ οι Logisticians έχουν τον κυριότερο ρόλο για τον εφοδιασμό στην Ελληνική αγορά των προϊόντων που οι επισκέπτες θα αναζητήσουν.

Αν μου επιτραπεί να κάνω μια διαπίστωση η οποία πηγάζει από την 40+ετη παρουσία μου στον χώρο του Supply Chain οι Logisticians είναι κατά μία έννοια ο απαραίτητος συνεργάτης στην εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα.

– Ας, περάσουμε τώρα σε πιο ειδικότερα θέματα: Πείτε μας, υπάρχουν σήμερα ασφαλιστικές καλύψεις για κάθε ανάγκη του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος προκειμένου να αποζημιωθεί σωστά και έγκαιρα. Η εμπειρία μου, λέει και φυσικά βάσει συζητήσεων που έχω κάνει με το κλάδο πχ των 3PL ότι δεν γνωρίζουν επαρκώς πράγματα, λαμβάνουν για παράδειγμα πλημμελή μέτρα ενώ, στην συνέχεια αν προκύψει ένα συμβάν δεν μπορούν το διαχειριστούν. Τι θα συμβουλεύατε;

Θα έλεγα ότι πλέον με την ερώτηση σας μου δίνετε μια καλή ”ατάκα” για να κάνω τις δικές μου τοποθετήσεις για ένα αντικείμενο που υπηρετώ περισσότερο από 40 χρόνια, οι σπουδές μου στην αλλοδαπή με θέμα: Φορτία – Μεταφορά – Αποθήκευση – Εφοδιασμός (Sussex Maritime School at Leigh on Sea & European University), αλλά και θεωρία στο International Transport Law (Lloyd’s Maritime Academy) μου επιτρέπουν να κάνω την πρότασή μου στην πολύ εύστοχη ερώτηση σας με τέσσερα points:

I. Την επιλογή ενός έμπειρου Διαμεσολαβούντα Ασφαλιστή που να έχει τις γνώσεις του αντικειμένου άλλα και την γνώση της Ασφαλιστικής Αγοράς.

II. Την καλή ανάλυση των όρων του συμβολαίου με τις αντίστοιχες διατυπώσεις/επεξηγήσεις από τον Διαμεσολαβούντα Ασφαλιστή.

III. Την επιλογή μια αξιόλογης Ασφαλιστικής Εταιρίας που να δραστηριοποιείται στο αντικείμενο.

IV. Να ενεργεί σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες και την Εθνική Νομοθεσία. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι Logisticians σε μεγάλο βαθμό συνδιαλέγονται με εταιρίες του εξωτερικού οι οποίες δεν γνωρίζουν την Ελληνική Νομοθεσία.

– Εξαιρέσεις στα συμβόλαια που υπογράφετε υπάρχουν; 

Πριν απαντήσω στο ερώτημα σας θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι μια ασφαλιστική σύμβαση βασίζεται στην “Καλή Πίστη” αμφοτέρων των μερών (Utmost Good Faith).

Η ασφαλιστική σύμβαση (ασφαλιστήριο) έχει αμφοτεροβαρή ιδιότητα και αποδίδεται ως εξής:

a) Οι όροι κάλυψης, οι οποίοι είναι η εμπράγματη προστασία του Ασφαλισμένου και σύμφωνα με αυτούς τους όρους θα απαιτήσει μια αποζημίωση σε περίπτωση επέλευσης της ασφαλιστικής περίπτωσης. και, 

b) Οι εξαιρέσεις οι οποίες είναι οι όροι υπέρ του ασφαλιστή.

Και τις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και συνέπεια να τις αναλύσει ο Διαμεσολαβούν Ασφαλιστής στον Ασφαλιζόμενο, για να έχει μια σαφή και εμπεριστατωμένη εικόνα για την έκταση της κάλυψης που του προτείνεται.

Ορισμένοι του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας διαμαρτύρονται ότι οι ασφαλιστές όταν τους επισκέπτονται δεν έχουν καταλάβει τις ανάγκες τους. Είναι αλήθεια αυτό;

Χωρίς να θέλω να κρίνω συναδέλφους, θα πρότεινα να επιλέξουν Διαμεσολαβούντα που να γνωρίζει το αντικείμενο για να μπορέσει να έχει μια γνώση των όρων του ασφαλιστηρίου και ποια είναι η έκταση του κινδύνου που πραγματεύεται αλλά και οι συνισταμένες ενός τέτοιου εξειδικευμένου κινδύνου. Πράγματι υπάρχουν στην αγορά συνάδελφοι που δεν έχουν την εμπειρία ή την γνώση, δεν θα ήθελα όμως να κάνω κανένα σχόλιο επ’ αυτού.

Αυτό που καμιά φορά λέω όταν μου ζητάνε την γνώμη μου είναι: αν έχετε πρόβλημα στον αυχένα μην πάτε στον πολύ αγαπητό σας φίλο και πολύ καλό οδοντογιατρό αλλά θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν καλό νευροχειρουργό.

– Βλέπετε να χρειάζονται στην Ελλάδα να γίνουν κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα απευθύνονται προς τους ασφαλιστές αλλά και προς τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας; 

Σαφώς η αναζήτηση της γνώσης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο όχι μόνο στους Logisticians αλλά και για όλους μας, στον τομέα που επιχειρούμε. Υπάρχουν εταιρίες που διοργανώνουν εξειδικευμένα σεμινάρια, στο αντικείμενο του Supply Chain και θα συνιστούσα τους CEO των εταιριών ότι η εξειδίκευση του προσωπικού τους είναι η καλύτερη επένδυση για την επιχείρηση τους.

-Έχετε μεγάλη εμπειρία ως coverholder at Lloyds of London. Θέλετε να μας μεταφέρετε την εμπειρία που έχετε από το εξωτερικό. Δηλαδή το πώς κινείται ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και πόσο ασφαλισμένος είναι; 

Η εταιρία μας ως εξουσιοδοτημένοι ανταποκριτές του Lloyd’s του Λονδίνου συνεργαζόμενοι επί 35 χρόνια με αυτή την “Μέκκα” της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς, έχει την ευχέρεια στην άμεση ενημέρωση στα δρώμενα και στις εξελίξεις της παγκοσμίου αγοράς του Supply Chain και προτείνει πρωτοποριακά πακέτα καλύψεων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα Lloyd’s καλύπτουν το 85% άμεσα ή έμμεσα (Αντασφάλειες) του παγκόσμιου ασφαλιστικού προϊόντος .

– Θα θέλατε κάτι να προσθέσετε;

Κλείνοντας θα ήθελα να γνωστοποιήσω στους αναγνώστες σας ότι σε αντίθεση με εμάς τους παλαιότερους που είχαμε ελλιπή ενημέρωση και τα μόνα εργαλεία μας ήταν το τηλέφωνο και αργότερα  το TELEX, τώρα στην εποχή της “google-era” η τεχνολογία μας παρέχει τα μέσα άμεσης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, θα πρότεινα την συμμετοχή στα επαγγελματικά δίκτυα όπως το  Linkedin στο οποίο υπάρχουν περί τα 40 σχετικά groups. Επίσης μεγάλη γκάμα για παρόμοια θέματα μπορούν να βρουν και στο προσωπικό μου blog:  www.ourblg.greenwoods.org & www.greenwoods.org

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία

 

αναδημοσίευση από: Sofokleousin.GR

Facebook Comments

POST A COMMENT.