Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες στο δρόμο προς την Ευρωβουλή

Chatzimarkakis
Στα πλαίσια της προβολής και στήριξης ιδεών και πρωτοβουλιών των Ομογενών μας σε κάθε τι που μπορεί να ωφελήσει και να αναδείξει θέματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως Εθνικά, Οικονομικά, Πολιτιστικά κ.α., η Ένωσή μας στέκεται αρωγός και ενισχύει τις πρωτοβουλίες αυτές.
Μία σημαντική πρωτοβουλία είναι κι αυτή του ομογενή από τη Γερμανία, κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, να ιδρύσει το κόμμα «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Ευρωεκλογές. Η εμπειρία του, οι γνώσεις του η πορεία του στο Ευρωκοινοβούλιο (με το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων, FDP) και η αγάπη του για την Ελλάδα είναι η εγγύηση για την επιτυχία.
Χατζημαρκάκης-1
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί του, αναφερθήκαμε στο βασικό πλάνο του κόμματος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών για την υπεράσπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων μας στην ευρωβουλή, για το πώς ο ίδιος εκτιμά το μέλλον της Ευρώπης, για τα μέτρα κατά της ανεργίας, για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και για τους λόγους που οδήγησαν έναν επιτυχημένο πολιτικό να παρατήσει μία “στρωμένη” πολιτική πορεία και να επιλέξει την επιστροφή στη δοκιμαζόμενη πατρίδα, δίνοντας έναν αγώνα δύσκολο αλλά ιδανικό. Σημαντική είδηση που βγήκε από την off the record συζήτηση μαζί του ήταν η πρόθεσή του να μείνει στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας και να αγωνιστεί με το κόμμα “Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες” στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. 
  • Κύριε Χατζημαρκάκη, πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι το ένα τέταρτο του συνόλου των εδρών εκτιμάται ότι θα καταλάβουν τα μικρότερα κόμματα, με σημαία τους τον ευρωσκεπτικισμό;

Αν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα μιας ηπείρου όπως η Ευρώπη, δεν ακούει μηνύματα των κοινωνιών της και δε διαβάζει τα στοιχεία, τότε μοιάζει σαν τον οδηγό του αυτοκινήτου που αγνοεί το σκασμένο λάστιχο και συνεχίζει να οδηγεί. Δεν έχει πολλές πιθανότητες να μην τρακάρει. Είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ατύχημα. Το ίδιο θα γίνει στην Ευρώπη αν δεν σταματήσει τώρα και με προσοχή να δει τα λάθη που έγιναν και να τα διορθώσει αποτελεσματικά με μια άλλη πολιτική που θα λύσει το θέμα της ανεργίας πρωτίστως.

Πιστεύω πως πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την κυνική αντιμετώπιση και για αυτό χρειαζόμαστε και ανθρώπους που θα υπηρετήσουν μια άλλη πολιτική. Πρέπει να ορίσουμε άμεσα το τέλος της λιτότητας, διαφορετικά το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης δε θα έχει τύχη. Χρειαζόμαστε μια Ομοσπονδία και πριν από αυτό, η ευρωζώνη πρέπει να έχει δικό της προϋπολογισμό για ανάπτυξη τουλάχιστον 3-5% του ΑΕΠ κι όχι 1% που δίνεται σήμερα στην Ε.Ε. Και βέβαια, όταν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα προσφέρει ασφάλεια και δε θα επιτρέπει όσα έγιναν στο παρελθόν με την απειλή κατά της Ελλάδας για έξοδο. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η Καλιφόρνια χρεοκόπησε αλλά κανείς δεν την απείλησε με έξοδο από τις ΗΠΑ, ούτε έγινε κανένα παγκόσμιο θέμα. Αν δεν ξεπεραστούν οι μεγάλες διαφορές που ταλαιπωρούν την Ευρώπη δε θα μπορέσει να έχει μέλλον.

  • Ποια είναι η άποψή σας για το ευρωπαϊκό ομόλογο; Θα στηρίξετε μια τέτοια πρωτοβουλία;

Ίσως, είμαι ο πρώτος που μίλησε για ευρωπαϊκό ομόλογο και αποτελεί ξεκάθαρη θέση των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών. Κάθε απειλή για αποκλεισμό κράτους – μέλους αποτελεί μια απειλή χωρίς αντίκρισμα, γιατί κάθε αποκοπή μέλους από τη ζώνη του ευρώ συνεπάγεται ντόμινο εξελίξεων που θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε διάλυση.  Συνεπώς, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, μπορούν να αναζητούν μόνο κοινές λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα τους. Το τωρινό δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας χρειάζεται επιλεκτικό «κούρεμα», ώστε να μη θιγούν οι καταθέσεις των πολιτών, όπως συνέβη στην Κύπρο, αλλά και την καθιέρωση αναπτυξιακού ευρωομολόγου με κριτήρια τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Αυτή είναι μια ξεκάθαρη θέση που απαιτείται να υιοθετηθεί στο πλαίσιο ενός νέου ιστορικού συμβιβασμού Βορρά – Νότου.

  • Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας στα εθνικά μας θέματα και τις παρεμβάσεις σας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπέρ της Ελλάδας. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας πείτε για την ελληνική ΑΟΖ και πώς μπορεί η χώρα μας να απεμπλακεί από τις διεκδικήσεις των Τούρκων στο θέμα αυτό; Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα και αν η Ευρώπη πρέπει να μας στηρίξει;

χατζημαρκάκηςΗ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα 12 μίλια είναι δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για τα γεωστρατηγικά συμφέροντας της χώρας μας. Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωση αυτή, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η βάση για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Επίσης, το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι και αυτό ξεκάθαρο και αναγνωρίζεται διεθνώς. Αυτό και άλλα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να ενταχτούν κάτω από μία ενιαία και σταθερή στρατηγική, η οποία θα καθορίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με την αξιοποίηση κορυφαίων ελλήνων επιστημόνων γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων. Οι μικροταλαντεύσεις, λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, προκαλούν σύγχυση, παρερμηνείες και άρα, ευκαιρίες σε τρίτους, γι’ αυτό η χώρα μας πρέπει να σχεδιάζει με ψυχραιμία και να εκμεταλλευθεί τις διεθνείς της συμμαχίες για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής της πολιτικής. Αν ωριμάσουμε τις συνθήκες στην Ευρώπη, μπορούμε να αποκτήσουμε στηρίγματα.

  • Ένα άλλο μεγάλο θέμα για όλη την Ευρώπη και ειδικότερα για τη χώρα μας είναι η ανεργία των νέων. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, ποιες πρωτοβουλίες σκέπτεστε να πάρετε για το συγκεκριμένο θέμα που μαστίζει την Ελλάδα;

Η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργήθηκε για να προσφέρει στη νεολαία του σήμερα ένα καλύτερο μέλλον για το αύριο. Στην Ελλάδα του 2014, με ποσοστά νεανικής ανεργίας να ξεπερνούν το 60% χρειαζόμαστε την απόλυτη βοήθεια, στήριξη και συμμετοχή των νέων μας για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο, εάν ξαναδώσουμε πίσω δουλειά στους νέους ανθρώπους δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για όλους. Εμείς εγγυόμαστε την απασχόληση για τους νέους, μέσα από ένα ομόλογο αποκλειστικά για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Το νεανικό ομόλογο (youth bond) θα πρέπει να έχει στοχευμένα μέτρα για κάθε κατηγορία άνεργων νέων, προσφέροντας τις ανάλογες, ισότιμες ευκαιρίες. Επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε την ίδρυση μιας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις ΜΜΕ, ώστε να συμβάλει έμπρακτα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ήρθε η στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να πείσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μέσω επενδύσεων. Προτείνουμε η ΕΚΤ να χαμηλώσει τα επιτόκια και να στηρίξει τα ομόλογα που χρηματοδοτούν μόνο τα μέτρα τόνωσης για την ανάπτυξη.

  • Θα θέλαμε, επίσης, να σας ρωτήσουμε για την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Γίνεται πολύς λόγος, τελευταία, για τη μετατροπή της σε τζαμί. Προκλητικά, οι Τούρκοι διοχετεύουν στα Μέσα Ενημέρωσης, τις προθέσεις τους. Από τη θέση σας στο ευρωκοινοβούλιο, πώς θα αναδείξετε το θέμα, ώστε να πάρει διεθνείς διαστάσεις;

Αν η Τουρκία τολμήσει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, θα φροντίσουμε ώστε να κλείσουν οριστικά οι πόρτες για τη χώρα, στην Ευρώπη. Να είναι βέβαιη η τουρκική κυβέρνηση πως δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και ο σάλος που θα προκληθεί στην Ευρώπη θα είναι μεγάλος. Η Τουρκική κυβέρνηση πήρε μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων που θα υπάρξουν. Μην ξεχνάτε πως, μόλις πριν ένα μήνα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση προόδου της Τουρκίας ψήφισε την τροπολογία που κατέθεσα και ζητά, πλέον, επίσημα από το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί και θα ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία του ιστορικού ναού ως Μουσείο. Ο κ. Ερντογάν, ασφαλώς, ενοχλήθηκε από την απόφαση αυτή, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί. Αν η Τουρκία δε σεβαστεί τους κανόνες της Ευρώπης, η αντίδραση θα κλιμακωθεί. Μην ξεχνάτε πως στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτζ, ζήτησα την παρέμβασή του για την εφαρμογή της απόφασης, ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 22 Απριλίου, ενημέρωσα στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για το κλίμα συμπαράταξης που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.  Αντιλαμβάνεστε πως είναι μόνο η αρχή.

  • Αυτό που μας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι παραιτηθήκατε από τη θέση σας στο Γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα για να ξεκινήσετε ένα δύσκολο αγώνα στην Ελλάδα ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την ευρωβουλή, για να εξυπηρετήσετε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας καταγωγής σας, κάτι που όλοι ξέρουμε ότι ήδη κάνατε και ως εκπρόσωπος της Γερμανίας στην ευρωβουλή. Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που σας έκανε να πάρετε μια τέτοια  απόφαση;

Το 2010, είχα δημοσιοποιήσει στη Γερμανία την πρόταση που συντάξαμε μαζί με συναδέλφους για μια λύση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης τότε μέσα από ένα ολοκληρωμένο ESM. Δύο χρόνια πριν το εφαρμόσουν κουτσουρεμένο. Ήταν μια πρωτοβουλία που στόχευε σε μια ουσιαστική διάσωση της Ελλάδας. Τότε, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Μπρούντελε, σ’ ένα Υπουργικό Συμβούλιο, όταν τέθηκε προς συζήτηση το σενάριο, είπε πως δεν μπορεί να ακούει συνταγές λύσης από ένα κρητικό βοσκό. Τελικά, το εφάρμοσαν αλλά όχι ολοκληρωμένα. Το λέω, όμως, για να δείξω τη διάσταση της Γερμανικής αλαζονείας. Μίλησε έτσι για μια πρόταση πολιτικού που ήταν 16 χρόνια μέλος της Κ.Ε. του ίδιου κόμματος. Από τότε ένιωσα πως δεν είμαι μέρος αυτής της πολιτικής νοοτροπίας. Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά δε με εκφράζει.

  • Η αίσθηση των Ελλήνων ότι απαξιώνονται από τους Ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς είναι αντικειμενική, κατά τη δική σας εμπειρία στην ευρωβουλή; Είναι προειλημμένο σχέδιο να απαξιωθεί η εικόνα της χώρας μας και αν ναι, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;

Δεν αποκλείω τις κακές προθέσεις από πολιτικούς άλλων χωρών, όμως δεν επικροτώ τα σενάρια συνωμοσίας, διότι τότε φαίνεται πως είναι άμοιροι ευθυνών για όσα συμβαίνουν οι Έλληνες πολιτικοί. Έχουν, όμως, τεράστια ευθύνη γιατί δε διεκδίκησαν όσο κι όπου έπρεπε για τη χώρα. Επίσης, δε φρόντισαν ποτέ να δημιουργήσουν συμμαχίες. Έχω απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για τη δημιουργία μιας συμμαχίας του Νότου, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν πέσει στο κενό. Χωρίς ισχυρή διεκδίκηση και συμμαχίες, δεν μπορείς να σταθείς είτε υπάρχει, είτε όχι σχέδιο κατά της Ελλάδας.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Facebook Comments

POST A COMMENT.