eHealth Forum 2014: το κορυφαίο ευρωπαϊκό συνέδριο για την ηλεκτρονική υγεία

DSC_3939

Το κορυφαίο ευρωπαϊκό forum για την ηλεκτρονική υγεία που έχει ως στόχο να αναδείξει τη διεθνή εμπειρία και πρακτική στον τομέα της ανάπτυξης εφαρμογών πληροφορικής στην Υγεία και ειδικότερα στο πεδίο της αξιοποίησης καινοτόμων λύσεων για την παροχή υπηρεσιών θεραπείας, παρακολούθησης και αποκατάστασης των ασθενών εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος εγκαινίασαν σήμερα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Neelie Kroes, o επίτροπος για την Υγεία Tonio Borg με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Το eHealth Forum συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας -αρμόδιο φορέα για την ανάπτυξη υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας– του Υπουργείου Υγείας, τις Γενικές Διευθύνσεις της Επιτροπής της Ε.Ε. CONNECT (DG Communications Networks, Content and Technology) και SANCO (DG Health and Consumer Protection) και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

DSC_3883

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε το πόσο σημαντική είναι η εκδήλωση αυτή στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Είπε: «Το φόρουμ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητηθούν οι μεγάλες προτεραιότητες των πολιτικών της ΕΕ: ο στρατηγικός προγραμματισμός για τις εφαρμογές ηλ-υγείας μεγάλης κλίμακας για τους Ευρωπαίους πολίτες, που αποτελούν καίριας σημασίας επένδυση για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Επίσης, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας της πληροφορίας (ICT) ώστε οι εφαρμογές ηλ-υγείας να λειτουργήσουν σαν μοχλός για ριζικές αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Οι τεχνολογίες αυτές θα μεταμορφώσουν την παραδοσιακή ιατρική πρακτική σε νέα μοντέλα παροχής υγειονομικής περίθαλψης και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας που δοκιμάζεται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις δημογραφικές εξελίξεις.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Neelie Kroes στην ομιλία της τόνισε: «Η ηλεκτρονική υγεία παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ελλάδα, το μέσο κόστος έπεσε κατά 30% μετά την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μια καινοτομία που ταυτόχρονα καταπολεμά την απάτη και παρεμποδίζει την υπερσυνταγογράφηση. Πρέπει να επενδύσουμε σε τομείς που υπόσχονται δυναμική καινοτομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζουν το εργατικό δυναμικό, ώστε να παραμένει μακροπρόθεσμα ευτυχισμένο και υγιές. Για παράδειγμα: στην Ιταλία, τα εργαλεία του eHealth έχουν εξοικονομήσει ένα ευρώ σε κάθε 9 ευρώ που έχει ξοδευτεί στην περίθαλψη. Στην Εσθονία οι πολίτες μπορούν online να βλέπουν τους φακέλους τους, να συναινούν στις διαδικασίες και να έχουν έλεγχο στις συνταγές. Χρησιμοποιείται σχεδόν από τους μισούς πολίτες, 80% των συνταγών, 90% των γιατρών και 100% με ασφάλεια». Στη συνέχεια, η Επίτροπος τόνισε την ανάγκη για χρηματοδότηση της καινοτομίας: «Αυτό προωθούμε με το Horizon 2020 και με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση. Στα επόμενα 6 χρόνια με το Horizon 2020, η Ε.Ε. έχει διασφαλίσει πάνω από ένα δισ. ευρώ για να στηρίξει την Έρευνα και την Καινοτομία στην ηλ-Υγεία και στην Τεχνολογία της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών σχετικά με τη γήρανση».

Ο Επίτροπος για την Υγεία, Tonio Borg αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, και στη δέσμευσή τους για την ευρεία χρήση εφαρμογών ηλ-υγείας και για την ένταξή τους στις εθνικές πολιτικές υγείας. Τόνισε τα οφέλη που έχει η ηλ-υγεία για καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς/χρήστες, π.χ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και το απλό κλείσιμο ραντεβού με τον γιατρό. Αυτό αφορά ειδικά ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, είναι προφανής η αξία των εφαρμογών eHealth για την εξοικονόμηση των δαπανών για τα συστήματα υγείας πανευρωπαϊκά.

Επίσης, σημαντική είναι η συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και περιφερειών και δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της ηλ-υγείας, μια πολιτική που ήδη εφαρμόζεται από τις Δράσεις της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση (EΙP on AHA).

Τέλος, ο κ. Borg αναφέρθηκε στις εφαρμογές mHealth, για τις οποίες εκδόθηκε Green Paper από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το επόμενο βήμα στις εφαρμογές για την υγεία.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του eHealth Forum που έφερε τη συζήτηση για την ηλεκτρονική υγεία στην ελληνική επικαιρότητα. Τόνισε τα οφέλη που είχε η χρήση των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, η επιτυχημένη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη χώρα μας εξοικονόμησε 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός που απέτρεψε την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.