Ομηρία διεθνών παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία

Ουκρανία

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μετά την ομηρία από φιλορώσους αυτονομιστές, στην πόλη Σλαβιάνσκ, διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές ότι είναι “κατάσκοποι του ΝΑΤΟ” και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με δικούς τους “κρατούμενους”.

H Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από χθες από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

“Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δώσει καμία τέτοια (ειρηνευτική) εντολή στους Ρώσους. Όλοι έχουμε ήδη κουραστεί με τα παιχνίδια της Ρωσίας με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αν έρθουν, θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί: θα πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις”.

Από την Ιταλία όπου βρέθηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, πως η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης.

Ο Λαβρόφ “υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, πριν απ’ όλα για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να μπει ένα τέλος στις επιθετικές ενέργειες των υπερθνικιστών του Πράβι Σέκτορ (Δεξιού Τομέα)”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.
Στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κέρι, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών που το ρωσικό υπουργείο αποκαλεί ηγέτες του “κινήματος διαμαρτυρίας” στη νοτιοανατολική Ουκρανία — μια αναφορά στους φιλορώσους αυτονομιστές.

 

ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.