Τερηδόνα, η «σιωπηλή ασθένεια». Ενημέρωση και πρόληψη αναστρέφουν τις επιπτώσεις.
«Σιωπηλή ασθένεια» θεωρείται από τους επιστήμονες η τερηδόνα, αφού η εμφάνισή της στα αρχικά στάδια δε συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχληση για τον ασθενή. Τα αρχικά της σημεία εντοπίζονται έως και στο 80% του διεθνούς πληθυσμού, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, αλλά και στα άτομα αγροτικών περιοχών και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε ο φορέας «Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα» (Alliance for a Cavity Free Future – ACFF), Παράρτημα Ελλάδος, ο οποίος ξεκίνησε τη δράση του το 2010 και μέχρι σήμερα, λειτουργούν ήδη παραρτήματα σε χώρες της Αμερικής και της Ασίας. Η Ελλάδα πρωτοπορεί αφού εδώ ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο παράρτημα σε Ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Σβάντε Τουίτμαν, καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παραρτήματος του φορέα ACFF, μίλησε για τον παγκόσμιο χαρακτήρα του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, στο πλαίσιο του οποίου δραστηριοποιούνται ειδικοί από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του ACFF, όπως είπε, είναι να δρομολογήσει αλλαγές στην οδοντιατρική πολιτική, οι οποίες θα συνδράμουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού και στην εξάλειψη της τερηδόνας.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, στοιχεία για τη στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού που προκαλούν ανησυχία, καθώς η χώρα μας εμφανίζει υψηλά ποσοστά αναφορικά με την έκταση και τη βαρύτητα εμφάνισης της τερηδόνας και βρίσκεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση σε εμφάνιση τερηδόνας στον παιδικό πληθυσμό, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης. Σύμφωνα με στοιχεία το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια. Οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 5 εξαχθέντα δόντια.

από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.:
· Svante Twetman – Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παραρτήματος του ACFF, Καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
· Χαριτίνη Κουνάρη – Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ACFF Ελλάδος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
· Αννα Μαρία Βιέρρου – Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ACFF Ελλάδος, Ειδικευμένη στην Παιδοδοντιατρική, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας
· Κωνσταντίνος Ουλής – Συντονιστής της Διοικητικής Επιτροπής του παραρτήματος ACFF Ελλάδος, Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
«Σιωπηλή Νόσος»: Επιδημιολογία και κοινωνικές ανισότητες
«Η τερηδόνα «συνδέεται με κοινωνικές ανισότητες, καθώς το 80% των σοβαρών προβλημάτων εντοπίζονται στο 20% του πληθυσμού», ανέφερε η κα Χαριτίνη Κουνάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τόνισε ότι η τερηδόνα έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας σε πολλές χώρες.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα παιδιά, με 43% των παιδιών 5 ετών και 63% των παιδιών 12 ετών να έχουν εμπειρία τερηδόνας. Η κα Βιέρρου, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, εξήγησε ότι «τα παιδιά που έχουν τερηδόνα από πολύ μικρή ηλικία είναι πιο ευπαθή στην εμφάνιση τερηδόνας και αργότερα στην ζωή, ενώ υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως πόνος, υποσιτισμός λόγω αδυναμίας μάσησης, και, σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού».
Αναστρέψιμη ασθένεια
«Καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της στοματικής υγείας διαδραματίζει και το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) δεν παρέχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη για Οδοντιατρική πρόληψη ή περίθαλψη καθώς και παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση και η εκπαίδευση», ανέφερε ο καθηγητής Παιδο – οδοντιατρικής, της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ουλής.
Για τους οικονομικά ασθενέστερους, ισχύει το «πονάει δόντι, βγάζει δόντι», είπε ο κ. Ουλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι ανασφάλιστοι έχουν 2 έως και 5 φορές περισσότερες εξαγωγές και ανάγκες προσθετικής αντικατάστασης δοντιών από ότι έχουν οι ασφαλισμένοι.
«Η πάθηση δεν είναι αναπόφευκτη, καθώς μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει η εξέλιξή της στα αρχικά στάδια», τόνισε ο κ. Ουλής, συμπληρώνοντας ότι «ο καθένας πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του που στην προκειμένη περίπτωση είναι η οδοντόβουρτσα στο χέρι». Με τη βοήθεια του οδοντίατρου, με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει ήδη από τα αρχικά της στάδια πριν η βλάβη επεκταθεί και χρειαστεί σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού.
Κλείνοντας, ο κ. Ουλής, ανακοίνωσε το σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης «Βιωματική Μάθηση» – ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών των νηπιαγωγείων της χώρας, για την σημασία της φροντίδας της στοματικής υγείας. Παράλληλα θα εντατικοποιηθεί και ο Μήνας Στοματικής Υγείας που γίνεται κάθε Νοέμβριο στα πλαίσια του «Προγράμματος προαγωγής και καταγραφής της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού» από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την ενημέρωση σε θέματα στοματικής υγείας και πρόληψης όλου του πληθυσμού. Το πρόγραμμα «Βιωματική Μάθηση» θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο 2014, ενώ είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα υλοποιείται δράση αυτής της έκτασης, για παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.
POST A COMMENT.