Κέντρα ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης υγείας αποκτούν 14 Δήμοι της χώρας (13 στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη), με στόχο την προώθηση δράσεων δημόσιας υγείας, την πρόληψη νοσημάτων και την εκπόνηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, Αγ. Παρασκευής, Β. Ζορμπάς, Γαλατσίου, Κ. Τσίρος, Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Ν. Σαράντης, Αλίμου, Α. Ορφανός, Βύρωνα, Ν. Χαρδαλιάς, Γλυφάδας, Κ. Κοκόρης, Ηρακλείου, Π. Βλασσόπουλος, Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντής,Μαραθώνα, Ι. Λουίζος, Μεταμόρφωσης, Μ. Καρπέτας, Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης, Περιστερίου, Α. Παχατουρίδης, και Πυλαίας-Χορτιάτη, Ι. Καϊτεζίδης ανακοίνωσαν την ίδρυση των ΚΕΠ Υγείας, μέσω του υπάρχοντος Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής υγείας και με απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-13»).
ΚΕΠ και προληπτικός έλεγχος
Στα ΚΕΠ Υγείας θα εκπονηθούν προγράμματα πρωτογενούς προληπτικής ιατρικής και προληπτικού ελέγχου σε συγκεκριμένες ομάδες δημοτών με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο ασθενειών. Επίσης, θα διενεργηθεί ολοκληρωμένος έλεγχος για επτά νοσήματα (καρκίνος προστάτη, καρκίνος μαστού, καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος παχέος εντέρου, μελάνωμα, ανεύρυσμα αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα).
Οι προληπτικές εξετάσεις
Ειδικότερα, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου θα κληθούν να υποβληθούν σε εξέταση Mayer Κοπράνων, άτομα 50-75 ετών, μια φορά τον χρόνο για τρία συνεχόμενα έτη. Για τον καρκίνο του προστάτη, θα συστηθεί εξέταση PSA σε άνδρες 50-60 ετών μια φορά ανά διετία και μία φορά τον χρόνο σε άνδρες 60-70 ετών. Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο έλεγχος θα γίνει με τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες 25-65 ετών ανά τριετία. Για τον καρκίνο του μαστού, μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών μια φορά ανά διετία και σε γυναίκες 50-70 ετών, μια φορά ετησίως. Για την πρόληψη του μελανώματος θα πραγματοποιηθούν κλινικές εξετάσεις για την ανεύρεση σπίλων >6mm ανά εξάμηνο, ενώ για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή θα συστηθεί υπερηχογράφημα σε άνδρες 65-75 ετών. Τέλος, για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου θα πραγματοποιηθούν μετρήσης της αρτηριακής πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, ενώ θα συγκεντρωθούν στοιχεία για το φύλο του πολίτη και τη συνήθεια του καπνίσματος.
ΚΕΠ Υγείας για όλους του δημότες
Τα προγράμματα των δημοτικών ΚΕΠ Υγείας αφορούν όλους τους δημότες, όσους έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά και τους ανασφάλιστους και τους άπορους.
Στους ανασφάλιστους και άπορους πολίτες, τα προγράμματα θα παρέχονται εντελώς δωρεάν. Οι ασφαλισμένοι δημότες θα προσκομίζουν παραπεμπτικό από γιατρό συμβεβλημένο με τον ασφαλιστικό τους φορέα, για να επωφελούνται από τα προγράμματα.
Ώρες λειτουργίας και στελέχωση
Πρωί και απόγευμα θα λειτουργούν τα ΚΕΠ Υγείας, ενώ θα επανδρωθούν με προσωπικό των δήμων. Το ιατρικό προσωπικό θα προέρχεται από διαγνωστικά κέντρα συμβεβλημένα με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Θα στεγαστούν σε υπάρχουσες κτιριακές δομές των δήμων.
Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι στόχος είναι να επεκταθούν τα ΚΕΠ Υγείας και στους 160 δήμους που εκπονούν προγράμματα προαγωγής υγείας, μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, καθώς και η Κάρτα Υγείας του Πολίτη που θα αποτελεί έναν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
Λεφτά υπάρχουν;
Στη συνέντευξη τύπου, αναμφίβολα ανακοινώθηκε μία πολύ ευχάριστη είδηση, κυρίως σε καιρό κρίσης. Όμως, το ποσό των 500.000,00€ που αναφέρθηκε (μετά από ερώτηση δημοσιογράφου) ότι θα διατεθεί, συνολικά στους 14 δήμους, για την εκπόνηση του σχεδίου, είναι εξαιρετικά μικρό. Πώς θα πραγματοποιηθούν τόσες προληπτικές εξετάσεις; Δε θα έχει νόημα να λειτουργούν στα χαρτιά τα ΚΕΠ, χωρίς φάρμακα, υλικά και προσωπικό. Ελπίζουμε η ανακοίνωση να μην αφορά τη συνήθη προεκλογική υποσχεσιολογία!
Ρούλα Σκουρογιάννη
POST A COMMENT.