Έρχονται λουκέτα και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο

Σε συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα εμφανίζεται τώρα αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο η τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συρρίκνωση θα γίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων ομοειδών επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε μέσω μείωσης των δραστηριοτήτων υφιστάμενων επιχειρήσεων.

“Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο των ΕΑΣ”, σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναφερόμενο στο κλείσιμο εργοστασίων και στον περιορισμό δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας που συμφωνήθηκε με την τρόικα στα τέλη του χρόνου.

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι μεγάλο, περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι δραστικές αν πρόκειται να καλυφθεί ένα αξιοσημείωτο τμήμα του από αυτές.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει έπειτα από αξιολόγηση στις αποφάσεις για τους φορείς που θα καταργηθούν.

Το προσωπικό των φορέων αυτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορεί να απολυθεί άμεσα, κάτι που θα συμβάλει στη συμπλήρωση που απαιτεί το Μνημόνιο για το 2014.

Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι από τα μέτρα που ευνοεί η τρόικα γιατί θεωρεί ότι έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη το Σάββατο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία εξετάστηκαν όλες οι εκκρεμότητες για την επιστροφή της τρόικας.

Στη σύσκεψη άνοιξε όλη η βεντάλια των εκκρεμοτήτων με την τρόικα: από το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9%.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Facebook Comments

POST A COMMENT.