Οι “έξυπνοι” φακοί επαφής της Google μετρούν τη γλυκόζη από τα δάκρυα

φακοί επαφής

H Google ανακοίνωσε ένα πρωτοποριακό σχέδιο σχεδιασμού και κατασκευής «έξυπνων» φακών επαφής, οι οποίοι θα μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης των διαβητικών από το δάκρυα, ανά δευτερόλεπτο και θα ειδοποιούν τους ίδιους και το γιατρό τους άμεσα. Αν και το project βρίσκεται ακόμα σε εισαγωγικό στάδιο και εκκρεμεί η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής στις ΗΠΑ, η Google αναζητά εξειδικευμένο συνεργάτη που θα κάνει πραγματικότητα τους έξυπνους φακούς επαφής για διαβητικούς, δηλώνουν οι Brian Otis και Barak Parviz, υπεύθυνοι του προγράμματος. «Έχουμε διεξάγει αρκετές κλινικές δοκιμές που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τους φακούς, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός νέου τρόπου που θα βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγξουν την ασθένεια», γράφουν και συμπληρώνουν πως η συζήτηση με την αρμόδια επιτροπή FDA στις ΗΠΑ συνεχίζεται ενώ ταυτόχρονα αναζητείται συνεργάτης που θα τους διαθέσει στην αγορά.

lensΗ μέτρηση της γλυκόζης μπορεί να γίνει όχι μόνο από το αίμα αλλά και από τα δάκρυα, η δυσκολία ωστόσο έγκειται στην συλλογή και την εξέτασή τους. Η ιδέα ήταν να ενσωματωθούν εξαιρετικά μικρά τσιπ και «αισθητήρες γλυκόζης» και μια κεραία ανάμεσα σε δύο στρώματα υλικού που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής. Το έργο βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, στο οποίο διεξάγονται δοκιμές πρότυπων έξυπνων φακών επαφής που μπορούν να δώσουν μέτρηση ανά δευτερόλεπτο. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν και μικροσκοπικές φωτοδίοδοι LED που θα ειδοποιούν τον πάσχοντα από διαβήτη όταν τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται εκτός επιτρεπτών ορίων.

Στην εύλογη απορία «γιατί ασχολείται η Google με κάτι τέτοιο», οι Otis και Parviz απαντούν ότι η Google έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως θα ασχολείται με project που μοιάζουν τουλάχιστον περίεργα. “Τη στιγμή που η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη δηλώνει πως χάνουμε τον πόλεμο με το διαβήτη, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα”, καταλήγουν.

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.