Σε πορεία κατάρρευσης η Τουρκία

erntogan

Αμέσως μετά τις παραιτήσεις των τριών Τούρκων υπουργών της κυβέρνησης εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς, το χρηματιστήριο αξιών Κωνσταντινούπολης έπεσε πάνω από 3%, ενώ η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2,08 έναντι του δολαρίου. Ο Ερντογάν αρνείται να παραιτηθεί και σχεδιάζει σαρωτικό ανασχηματισμό.

Η Αθήνα φοβάται πως η Τουρκία θα στραφεί στα ελληνοτουρκικά για αντιπερισπασμό της εσωτερικής της κρίσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, κάλεσε στις δηλώσεις του -με τις οποίες έκανε γνωστό ότι παραιτείται από την κυβέρνηση και από την έδρα του στη βουλή της Τουρκίας- τον πρωθυπουργό Ερντογάν να παραιτηθεί και εκείνος.

«Για χάρη της ευημερίας αυτού του έθνους και της χώρας, πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα όφειλε να παραιτηθεί», είπε ο Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν είχε δηλώσει πως παραιτείται διότι θέλει «να συμβάλει να έλθει στο φως η αλήθεια και να αποτραπεί αυτή η αποκρουστική συνωμοσία, που πλήττει το παιδί μου και τους στενούς μου συναδέλφων μεταξύ άλλων».

Το τρίτο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτήθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, αποκάλεσε τις συλλήψεις της 17ης Δεκεμβρίου μια «βρόμικη σκευωρία εναντίον της κυβέρνησής, του κόμματός και της χώρας».

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πολύ πιθανό να βγει εκτός ελέγχου σύντομα. Και αυτή η αυτονόητη πρόβλεψη δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Ελλάδα. Το καθεστώς Ερντογάν μέσα σε κατάσταση πανικού δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να αλλάξει ατζέντα. Και τα ελληνοτουρκικά είναι συνήθως η επιλογή των Τούρκων όταν είναι στριμωγμένοι.

Πηγή: newsit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.