Κομισιόν: Κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα για 12 μήνες

Drapeaux europeens devant le Berlaymont

Δεν υπάρχει κενό στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ένα κενό που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στο τέλος του 2014 είναι σαφώς μικρότερο και θα μπορούσε ενδεχομένως να καλυφθεί από αδιάθετα κεφάλαια τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, όπως έκανε γνωστό σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών διέψευσε τα δημοσιεύματα περί «τρύπας» 10 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, άρα δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για «τρύπα» 10 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πέρα από αυτό, η ύπαρξη ενός σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού κατά τους τελευταίους μήνες του προγράμματος που χρηματοδοτεί ο EFSF… δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήταν γνωστή η ύπαρξη ενός σχετικά μικρού κενού» δήλωσε ο Ο’ Κόνορ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, γινόταν λόγος για ένα κενό της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ – 4,6 δισ. ευρώ, περί το τέλος του 2014. Όπως είπε, το κενό αυτό θα επισημαίνεται, ελαφρώς μειωμένο, και στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης των πιστωτών, η οποία θα δημοσιευθεί σε μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Ο’ Κόνορ, το ύψους του δημοσιονομικού κενού μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2014.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως είπε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών (stress tests), σημειώνοντας ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα περισσεύσουν 7 δισ. ευρώ και το κενό θα διαμορφωθεί στα 4,6 δισ. ευρώ.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στην Ελλάδα, ο Σ. Ο Κόνορ ανέφερε τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες δουλέψαμε πολύ σε αυτό το ζήτημα και καταλήξαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι εφικτή, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τον προϋπολογισμό και υπό τον όρο ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή». Κατέληξε λέγοντας ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2013.

Διαψεύδει τα περί «τρύπας» 10 δισ. ευρώ το Βερολίνο
Διέψευσε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στην τελευταία έκθεση της τρόικας. Τόνισε, ωστόσο, ότι «οποιαδήποτε χρηματοδοτικά κενά θα καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα».

«Οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα αφορούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (prior actions)», ανέφερε το υπουργείο και σημείωσε ότι στην τελευταία έκθεση καταγράφεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικός εντός τροχιάς», σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου του γερμανικού Χρηματιστηρίου.

ethnos.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.