Financial Times: Έχει δίκιο ο Σαμαράς για ΕΡΤ

ΣΑΜΑΡΑΣ_ΕΡΤ

”Οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Σαμαράς «κλείνει τα στόματα» που τον επικρίνουν, δεν είναι σωστές. Η απόφαση έγινε με οικονομικά κριτήρια. Μια νέα, πιο μικρή κρατική εταιρία τηλεοπτικών και άλλων μεταδόσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του καλοκαιριού’‘ γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Το άρθρο των Financial Times

”H απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, το ίδρυμα κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σωματεία κήρυξαν γενική απεργία. Οι ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού με την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, εξέφρασαν ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε κριτική.

Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο επέβαλε την απόφαση ο πρωθυπουργός, ήταν “εντυπωσιακός”. Παρέκαμψε το κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αλλά οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Σαμαράς «κλείνει τα στόματα» που τον επικρίνουν, δεν είναι σωστές. Η απόφαση έγινε με οικονομικά κριτήρια. Μια νέα, πιο μικρή κρατική εταιρία τηλεοπτικών και άλλων μεταδόσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του καλοκαιριού.

Η έλλειψη αποδοτικότητας της ΕΡΤ είναι κραυγαλέο παράδειγμα για τα όσα έχουν πάει στραβά στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Οι πολιτικά καθοδηγούμενοι διορισμοί επί δεκαετίες, παραφούσκωσαν τον αριθμό των μισθολογίων, χωρίς να γίνεται τίποτα για την βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων. Ήταν δύσκολο να απολυθούν οι εργαζόμενοι, γιατί προστατεύονταν υπερβολικά. Τα σωματεία ολιγωρούσαν με το σχέδιο αναδιοργάνωσης, μην αφήνοντας στην κυβέρνηση άλλη λύση παρά το «λουκέτο» στην “γηραιά” ραδιοτηλεόραση.

Μετά τις περσινές εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για να καθαρίσει το δημοσιονομικό νοικοκυριό της Ελλάδας και να επιβάλλει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας. Παρά το βραδύ ξεκίνημα, έχει αρχίσει να πατάσσει την ευρεία φοροδιαφυγή. Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, είναι μια από τις περιοχές όπου ο κ. Σαμαράς και οι συνάδελφοί του έχουν κάνει τα λιγότερα. Η τρόικα των διεθνών δανειστών περιμένει περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας ως τέλη του έτους. Μέχρι την απόφαση διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ, η κυβέρνηση δεν είχε δώσει πολλές λεπτομέρειες για το πού θα πέσει το τσεκούρι.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας σήμερα, δεν χρειάζονται μόνο για να βοηθήσουν την κυβερνητική οικονομική στρατηγική. Είναι προϋπόθεση για να κάνει πάλι αύριο προσλήψεις ο δημόσιος τομέας. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τους εργαζόμενους εκείνους –κατά κανόνα τους νέους- που έχαναν δουλειές από τους πιο ισχυρούς «insiders». Επίσης θα τονώσει την οικονομία, καθώς οι ικανότητές τους θα είναι πιο σχετικές με τον σημερινό κόσμο.

Καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 4% ακόμη το 2013, όμως, οι ελπίδες για ανάκαμψη έχουν περιοριστεί. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, αλλά και για τους διεθνείς δανειστές, που ήλπιζαν ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης, που εγκρίθηκε το 2012, θα είναι το τελευταίο. Η τρόικα έχει δίκιο που ζητά από τον κ. Σαμαρά να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε. Αλλά καθώς το εθνικό χρέος δεν δείχνει καμία ένδειξη ότι θα πέσει, οι δανειστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για δύσκολο δρόμο στην συνέχεια”.

newsit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.