Ιδρύθηκε Ομοσπονδία Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Solar_Panel_Energy

Την Παρασκευή, 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι σχετικοί σύλλογοι Πιερίας-Ημαθίας και Σερρών, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.

Παρόντες στη συνέλευση ήταν εκπρόσωποι ανάλογων συλλόγων που έχουν ήδη ιδρυθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και συλλόγων που είναι υπό ίδρυση. Ακόμη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των συλλόγων αγροτικών ΦΒ, οι οποίοι δήλωσαν την επιθυμία τους να ενταχθούν  και αυτοί στην Ομοσπονδία.

Παρών, επίσης, ήταν και ο πρόεδρος του πρώτου συλλόγου στην Ελλάδα, του ΠΑΣΥΦ, κ. Νίκος Καλογεράκης, ο οποίος χαιρέτησε την προσπάθεια και έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση των ΦΒ σήμερα.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι αυτό που ενώνει τους παραγωγούς είναι η ανάγκη για επιβίωση των έργων τους, αφού με την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί και επιπλέον με τη φορολόγησή της, τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ένας μεγάλος αριθμός μικροεπενδυτών, να χάσει όχι μόνο τα πάρκα, αλλά και τα σπίτια τους.

Το όλο κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο τόσο με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από την πλευρά του ΛΑΓΗΕ, όσο και με τις φημολογούμενες επικείμενες αλλαγές στις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Στη συνέλευση ήταν παρόντες και δύο νομικοί για να συντάξουν το καταστατικό της ομοσπονδίας, το οποίο και επικύρωσε η γενική συνέλευση.

Ορίστηκε ένα προσωρινό επταμελές διοικητικό συμβούλιο, με σκοπό να επικυρώσει το καταστατικό στο πρωτοδικείο και να προχωρήσει στη συνέχεια στην τακτική γενική συνέλευση, ώστε με εκλογές να προκύψει το κανονικό διοικητικό συμβούλιο. Το επταμελές συμβούλιο αποτελείται από τους :

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΠΟΛΗ
Τόκας Αστέριος Κατερίνη
Παναγής Γιάννης Σέρρες
Νίκας Άρης Κατερίνη
Ποιμενίδης Ζήσης Δράμα
Γλαράκης Δημήτρης Έδεσσα
Νούλας Νίκος Λάρισα
Μαυρίδης Μίλτος Κομοτηνή

 

Οι κοινές θέσεις των εκπροσώπων των συλλόγων είναι:

  • Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΦΒ δεν είναι ακριβή αν συνυπολογίσει κανείς το αποφευγόμενο κόστος που προκύπτει από τη διείσδυση τους στο σύστημα.
  • Να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης με σκοπό να καταρριφτεί ο μύθος ότι τα ΦΒ παράγουν ακριβή ηλεκτρική ενέργεια, και ότι αυτά είναι υπεύθυνα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  • Ο στρεβλός τρόπος χρήσης της οριακής τιμής συστήματος στον ειδικό λογαριασμό  του ΛΑΓΗΕ είναι αυτός που ευθύνεται για την δημιουργία πλασματικού ελλείμματος. Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί υπέρ των εταιριών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας αφού το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού αποτελεί επιπλέον έσοδο στις εταιρείες αυτές.
  • Οποιαδήποτε αναδρομική παρέμβαση στις υπογεγραμμένες συμβάσεις είτε άμεση είτε έμμεση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, για λόγους πρωτίστως ηθικούς από πλευράς πολιτείας, η οποία πρέπει να σέβεται τον πολίτη τηρώντας τις συμβάσεις  που υπογράφει.
  • Συμφώνησαν όλοι ότι αν χρειαστεί θα γίνουν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των μελών απ’ όλους τους συλλόγους της Ελλάδας, προκειμένου να καταλάβει το αρμόδιο υπουργείο την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η νεοϊδρυθείσα ομοσπονδία καλεί ανάλογους συλλόγους που ιδρύθηκαν ή που πρόκειται να ιδρυθούν στην Ελλάδα, να γίνουν μέλη της, με σκοπό την ενίσχυσή της, ενόψει των δύσκολων διεκδικήσεων που επίκεινται.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες :

6948751400         Παναγής Γιάννης

6932563136         Τόκας Αστέριος

6970966366         Νίκας Άρης      

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.